4 mars

“Så sendte han ut en due for å se om vannet hadde sunket fra jordens overflate.
Men duen fant intet sted å hvile sin fot, og den kom tilbake til ham i arken, for det stod vann over hele jordens overflate. Da rakte han ut hånden og tok den inn til seg i arken.”
1. Mosebok 8:8-9

DUEN SENDT UT FØRSTE GANG

I dagens tekst leser vi om første gangen Noah sendte ut duen. Dette skjedde antakeligvis en uke (sju dager jfr. 8:10) etter at han hadde sendt ut ravnen. De stadige nevnelser om sju dager hentyder at de hadde en sju dagers uke, slik som de (og vi) har i dag også. Selv om Noah og de som var parken ikke kunne se rett ut gjennom vanlige vinduer, og bare hadde en luke i taket, så kunne de likevel telle dagene og følge kalenderen sin.
Duen fløy rundt og rundt og lette etter et sted hvor den kunne lande. Duen hadde imidlertid større krav til en landingsplass enn ravnen, og fant ikke noe sted som den ville land. Ravner har ingenting imot skitne steder med boss og skrap som flyter rundt. Duen, derimot, likte ikke hva den så.
Når det står at det var vann over hele jordens overflate, så er det selvsagt riktig. Likevel har vi lest at fjelltoppene var kommet til syne. Motsetninger? Neida! Bare en måte å uttrykke seg på. Selv sier ofte ting som at “hele verden er enig” og “alle vet”, selv om dette ikke er bokstavlig riktig. På samme måte leser vi at hele jorden var dekket av vann, men det er da med unntak av de høye fjelltoppene. Duen vendte tilbake til Noah som en god, pålitelig brevdue. Noah tok duen inn igjen i arken.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: