24 mai

Han lar skyer gå opp fra jordens ende, han lager lyn og regn og lar vinden slippe ut fra sine forrådskamre.”

Salme 135:7

REGN OG VIND

Dette er en slående forståelse av den moderne vitenskapelige forståelsen av den hydrologiske sirkelen. Den beskriver hvordan vannet fordamper fra havet, blir transportert inn over land at store atmosfæriske sirkler, og så aktiverer elektrisiteten kondensering og nedbør. Dette verset er nesten identisk til siste delen av Jeremia 10:13 og Jeremia 51:16. Dette foreslår muligheten for at profeten Jeremia kan ha skrevet Salme 135.

I dette verset blir vi presentert for Guds storhet i skapelsen. Prosessen med fordampning er ikke lagt merke til av de fleste av oss, selv om den foregår rundt oss på alle kanter, men den er virkelig fantastisk. Tenk hvor viktig denne prosessen er for livet her på planeten. Tenk om det ikke regnet i det hele tatt? Uten fordampningen ville der ikke vært noen skyer på himmelen, og man kunne bare ha durket mat i nærheten av havet. Alle elvene ville ha vært tørre, og alle vann inni landet ville ha blitt stillestående og sure, dersom det hadde vært noen i det hele tatt.

Og Herren viser så sin kraft med lyn og torden. Forskjellige elektriske motpoler gnisser seg mot hverandre, og så eksploderer det. Der er en nær sammenheng mellom lyn og regn. I Palestina er denne sammenhengen velig åpenbar. Lynet kommer der sammen med enorme mengder nedbør. Der blir ikke lynet sett som en lovløs kraft, men som en del av et maskineri som gjør jorden fruktbar og rik slik at vi kan leve på den.

Vinden adlød Jesus da Han var på Genesaretsjøen sammen med disiplene sine. Vinden er også en mektig kraft som Gud har laget. Når vinden kommer som storm og orkan innser vi mennesker hvor små og ubetydningsfulle vi er når naturkreftene slår seg løs. Når folk omkommer i sykloner gir vi ofte Gud skylden, som med alle andre naturkatastrofer. Det at Gud tillater det betyr ikke at det er Hans vilje. Vi lever i en verden dominert av synd, sykdom og død. En dag skal det bli slutt på alt dette.


 

Advertisements
%d bloggers like this: