3 mai

Himmelen kunngjør Guds ære, hvelvingen forteller hva hans hender har gjort.

Salme 19:2

HIMMELENS VIKTIGHET

Guds budskap farer gjennom verdensrommet (19:2) og alle tider (19:3), selv om det ikke er noen tale eller språk som budskapet er transportert gjennom. Dette budskapet “gjør sin rundgang fra himmelrand til himmelrand” (19:7). Det har vært kritisert at dette beskriver solens bane rundt jorden. Men all bevegelse er “relativ bevegelse, siden ingen vet hvor universets midtpunkt er (solen beveger seg i en gigantisk sirkel rundt senteret av vår galakse, Melkeveien, og galaksen selv beveger seg i henhold til andre galakser).

Den mest vitenskapelige måten å håndtere forskjellige bevegelser er å anta et nullpunkt hvor det ikke er noen bevegelse og måle andre bevegelser i forhold til det. Det beste punktet uten bevegelse er der beregningene for bevegelsene er enklest. For alle forskere, navigatører og de fleste astronomer er det nullpunktet jordens overflate hvor observasjonen blir gjort. David tar dette vitenskapelige standpunktet når han refererer til solens bevegelse i forhold til jorden. Med andre ord; fra jorden ser det ut som om solen står opp og går ned, og vi bruker disse begrepene i vår dagligtale selv om en kan argumentere med at dette kan synes feilaktig.

I 19:7 står det også at “ingen ting er skjult for solens glød“. Det hebraiske ordet “chammah” (glød) er nok bedre oversatt som “varme”. Her minnes vi på de termodynamiske lovene (varme-kraften) som er de viktigste og mest universelle lovene innen vitenskapen, og solens varme spres fra solens overflate, noe som gir den grunnleggende energien for alle jordens prosesser. Den første loven (konservering av energi i mengde) og den andre loven (forverring av energiens kvalitet) avhenger totalt av solens hete for deres betydningsfulle eksistens og funksjon.

Når vi ser på himmelen med sol, måne og stjerner så burde vi innse at alt dette ikke kunne skje ved en tilfeldighet. Hele universet styres av lover og orden, alt passer perfekt. Dersom jorden var litt lengre borte fra solen enn den er, så ville det vær for kaldt for liv. Dersom jorden var litt nærmere solen enn det det den er, så ville det være for varmt for liv. Gud skapte jorden slik at forholdene var perfekte slik at vi kunne leve her.


 

Advertisements
%d bloggers like this: