18 juni

Vinen er en spotter, sterk drikk er en skrålhals, vettløs er den som raver i rus.”

Salomos ordspråk 20:1

VIN OG STERK DRIKK

Det har blitt sagt og skrevet mye om alkoholen i Bibelen. Er det snakk om alkoholfri vin? Gir Bibelen totalforbud når det gjelder alkohol? Det er på det rene at mesteparten av vinene i Israel var alkoholholdig, og man så vel ingen grunn til å lage alkoholfri vin. Den som er en forstander eller pastor skal ikke være påvirket av vin eller sterk drikk, men dette er emner for en annen dag.

Bibelen er full av advarsler om å drikke vin eller sterk drikke. Alkoholens virkninger på oss mennesker kan være frigjørende, men hemmer vår logiske og moralske tenkning. Salomo skrev at “vinene er en spotter“. Det hebraiske ordet “yayin” betyr sprudlende, alkoholholdig vin som folk blir beruset av å drikke. Vår norske Bibel sier at denne vinene er “en spotter“. Ordet som er oversatt som “spotter” betyr å herme etter eller å latterliggjøre. Den bokstavelige betydningen er en som gjør narr av et språk ved å uttale det på en morsom måte.

Så sier Salomo at “sterk drikk er en skrålhals“. Ordet her for “strek drikk” er ikke bare vin, men sterk vin. Det er snakk om en alkoholholdig drikke som er sterkere enn vanlig vin eller øl. Ordet “skrålhals” er et utrolig fargerikt ord. Salomo sier her at den som drikke sterke drikker lager utrolig mye bråk, gjerne brøler. Ofte brukes dette ordet for å beskrive en som går til krig (krigsbrøl), en som er utrolig sinna (sint brøl), en som er nedtrykket av sorg (høylydt klage og jamring) eller en som på annen måte brøler ut. Det er altså selve styrken på bråket som her beskrives.

Den siste lille biten av verset ville jeg ha oversatt som “den som blir lurt eller narret av disse er ikke vis”. En må se hele verset i sammenheng med de to hebraiske ordene som faktisk står der og trekke med litt av betydningen av ordene som står tidligere i verset. For å si det tindrende klart: Dersom  du lar deg friste av vin og sterk drikk, så er du dum!


 

Advertisements
%d bloggers like this: