26 juni

De onde skjønner ikke hva som er rett, men de som søker Herren, forstår alt.”

Salomos ordspråk 28:5

FORSTAND

De onde” her i dagens tekst er “onde menn”. Ordet som egentlig skulle blitt oversatt som “menn” betyr bokstavelig talt “dødelige”, det vil si alle vanlige mennesker som har blitt født og skal dø en gang her på jorden. Det gjelder altså menneskeheten generelt og brukes både om menn og kvinner. Disse “dødelige” er “onde” på en naturlig eller moralsk måte. De fører til fiendskap, konflikter, sorg, ubehag, nød, stor skade, elendighet og trøbbel. Dette er ikke personer du ønsker å være sammen med.

Disse onde og dødelige menneskene kan ikke rent intellektuelt forstå Guds lover og dom. Ordet som her er oversatt som “skjønner ikke hva som er rett” er et ord som brukes om en dom som faller i en rettssak. Dette er åpenbart brukt om Guds rettferdige bud og følgende straff for dem som blir funnet skyldig i å bryte dem.

Men de som aktivt søker, ber etter, strever etter på annen måte skaffer seg adgang til Jehova, han forstår tingenes sammenheng, blir lur og intelligent, smart og vis. Det står egentlig ikke hva han som søker Herren forstår, men han får gudommelig forstand fra Herren selv.

Som vi vet er frykten for Herren begynnelsen på visdom. Tegnet på en virkelig vis of forstandig mann er en som innser hvor små og ynkelige vi mennesker er og innser at eneste måten vi kan komme til himmelen på er ved å ta imot Jesus Kristus som vår personlige Frelser. Ingen annen kunnskap kan overstige dette. Den som innser hvor velsignet godt livet blir når en tilhører Herren viser at han har stor forstand. Dåren har sagt i sitt hjerte at det finnes ingen Gud. Vær forstandig – tro på Gud og Hans Ord!


 

Advertisements
%d bloggers like this: