5 juni

Bevar ditt hjerte framfor alt du bevarer, for livet går ut fra det.”

Salomos ordspråk 4:23

HJERTET

I Skriftene er “hjertet” både det fysiske organet som gir energi til sirkulasjonssystemet og senteret for intellektet og følelsene. Denne sannheten er gyldig i begge tilfeller. Et velholdt, sunt hjerte og sirkulasjonssystem er essensielt for optimal effektiv i ethvert område av ens naturlige liv, og et hjerte som er rett overfor Gud i åndelig forstand er essensielt for et virkelig fruktbart kristenliv.

Ordet som er brukt for “hjerte” kan bli brukt både i en bokstavelig, fysisk forstand og en billedlig forstand, og en er tilbøyelig til å tro at Salomo i sin visdom tenkte på begge to. Når det gjelder det rent fysiske, så er hjertet uten sidestykke i anatomiens verden. Hvert eneste sekund pumper hjertet ut blod til alle kroppens lemmer. Det bringer blod og oksygen til hjernen slik at vi kan tenke klart, og når hjertet får problemer med å slå, så fungerer ikke hjernen vår mer. Denne harde muskelen er livsviktig, og Salomo visste at uten hjertet kan menneskene ikke leve. “Livet går ut fra det.” Livet er faktisk avhengig av hjertet. Vi kan av og til overleve å miste armer og bein, ører og øyne, men uten hjertet kan vi ikke overleve.

Det samme er tilfelle med hjertet i en allegorisk forstand. Vårt åndelige liv er avhengig av det som bor inne i hjertene våre. Hva er viktigst for oss? Hva er det vi ønsker mer enn alt annet? Hva er vår høyeste prioritet? Bor Kristus i hjertene våre? Har vi gitt ikke bare intellektene våre, men også hjertene våre til Herren? Lar vi Gud styre oss ved å gi våre hjerter til Ham?

Fra hjertet kan det gå ut gode eller onde følelser. Våre gjerninger er styrt av det som er i våre hjerter.


 

Advertisements
%d bloggers like this: