16 juli

Han troner over jordens krets, og de som bor der, er som gresshopper. Han brer himmelen ut som et slør og spenner den ut som et telt til å bo i.”

Jesaja 40:22

JORDENS SIRKEL

Dagens tekst sier at Gud sitter ( i overført betydning styrer) jordens sirkel. Det hebraiske ordet “chuwg” har tre betydninger; sirkel, bane eller kompass – alle tre noe som er rundt. Ordet er også brukt i Job 26:10 og Salomos ordspråk 8:27. Det er helt klart fra sammenhengen at det snakkes her om jordens sirkel – det faktum at jorden er rund.

Videre står det at de som bor på jorden er som gresshopper. En sammenlikning for oss er gjerne når vi skal ut og fly. Før vi stiger gjennom skylaget ser vi ned på bilene som snegler seg avgårde, og de ser ut som små maur for oss. På samme måte må vi se utrolig små ut for Gud når Han ser ned på oss. Dette gjør bare Guds kjærlighet for oss enda mer utrolig og underbar.

Så skriver Jesaja at Herren strekker ut himlene lik et slør, som et telt (tabernakel) som det går an å bo i. Selv om “shamayim” er et flertallsord (ord på hebraisk som ender på -im betyr minst tre), så bruker oversettelsene oftest bare å si himmelen. Det er en himmel her på jorden som omfatter atmosfæren vår, så har vi himmelrommet (eller verdensrommet), og til slutt himmelen der Gud bor – som er i en annen dimensjon enn den vi bor i. Det er her helt på det rene at det snakkes om atmosfæren som gjør jorden vår mulig å bo i ettersom vi kan puste her. Det gjør jorden til en helt spesielt sted hvor liv kan eksistere, noe vi så langt ikke har funnet andre steder i universet.

Man kan gjerne tenke på dette sløret som en paraply som beskytter oss mot ultrafiolette stråler fra solen. Dette uttrykket referer til markisen som de i orientale land trekker ut over den åpne, indre forgården i huset for å beskytte mot regn eller sterk sol.

Dette skriftstedet er igjen en påminnelse om at jorden var rund og ikke flat som en pannekake. På en tid da mange sjøfolk var redde for å seile over verdens ende og falle ned i evigheten så har de som følger Bibelen hele tiden visst at jorden var formet som en sirkel.


 

Advertisements
%d bloggers like this: