21 juli

Jeg laget jorden og skapte mennesker på den. Med egne hender spente jeg ut himmelen, og hele dens hær beordret jeg.”

Jesaja 45:12

GUDS HENDER

Dagens tekst har noen elementer vi har sett før i tillegg til noen nye. Gud sier Han laget jorden. Vi leser om dette i 1 Mosebok 1. Her sier Herren at Han har laget jorden ved å forme universets byggematerialer. Dette har Han gjort helt på egen hånd. Han skapte også mennesker på jorden. Menneskene er det siste Han skapte, kronen på verket. Vi ble skapt for Guds glede, og jorden ble skapt for vår glede. Meningen var at vi skulle herske over jorden og Gud skulle herske over oss.

Et nytt element i dette verset er at Herren har strukket ut himlene ved sin hånd. “Yad” betyr en hånd som er åpen, noe som er et bilde på makt. Den all-mektige Gud er virkelig mektig nok ikke bare til å skape mennesker og dyr, blomster og trær, men Han kan strekke ut hele himmelen, det som vi kaller verdensrommet, og fylle den med stjerner og planeter. Noen vil sikkert spørre: “Har Herren virkelig fysiske hender?” “Gud er ånd” står det i Johannes 4:24, men den fysiske manifesteringen av Herren skjer gjennom Jesus Kristus eller en “pre-Betlehem” åpenbaring av Kristus (som for eksempel da Jakob kjempet med Gud i 1 Mosebok 32). Guds hender er således et bilde på Herrens makt og en understrekning av at Han gjorde alt dette selv uten hjelp fra noen annen skapelse.

Hele den store massen av himmellegemer har Gud konstituert, på norsk “beordret“. Han har bestemt hvor Han vil ha dem, og så har Han plassert dem der. Hele skapelsen er underlagt Herren og blir opprettholdt ved Hans sterke arm (selv om Herren verken har hender, armer eller vinger). Han skapte alt perfekt med allerede eksisterende himmellys slik at vi kunne se stjernene til tross for at de nylig var blitt skapt.


 

Advertisements
%d bloggers like this: