6 juli

Derfor skal Herren selv gi dere et tegn: Se, den unge jenta skal bli med barn og føde en sønn, og hun skal gi ham navnet Immanuel.

Jesaja 7:14

IMMANUEL

La meg kaste meg ut i det! Nyere Bibel-oversettelser har byttet ut ordet “jomfru” med “den unge jenta“, og det er vel den betydningen vi oftest i dag legger i det ordet. Det hebraiske ordet “almah” kan oversettes som damsel (ugift jente), ung pike, hushjelp eller jomfru (uskyldig, d.v.s. uten seksuell erfaring). Det kan således forsvares at en bruker “den unge jenta” i oversettelsen da det ikke er direkte galt. Personlig foretrekker jeg “jomfru” både ut ifra sammenhengen i verset her og ut ifra at både Matteus og Lukas gjør det klinkende klart at Maria ikke hadde vært sammen med en mann seksuelt før etter at Jesus var født.

Dette er en spesifikk profeti om Jesu fødsel av en jomfru som lenge har vært etterventet av menneskeheten. Dette kunne ikke være noe annet enn Herrens egen profeti i 1 Mosebok 3:15 hvor kvinnens ætt (bokstavelig oversatt “kvinnens frø”) skal knuse djevels hode og frikjøpe ikke bare Davids hus, men hele menneskeheten. (Mannen har vanligvis frøet, men når det gjelder jomfrufødselen var det kvinnen som hadde frøet, innsatt av den Hellige Ånd selv.)

Dersom det var snakk om at det var en vanlig ungjente som skulle føde ville dette ikke være noe spesielt tegn. Det skjer hele tiden og til alle tider. Det spesielle her var at det var snakk om et mirakel. En jente skulle bli gravid uten å ha hatt sex med en mann. Umulig sier du? Ingenting er umulig for Gud.

Ellers var navnet til dette spebarnet et stort hint om dette ikke bare var noe vanlig barn. Immanuel betyr, som de fleste allerede vet, “Gud med oss”. Gud som har skapt hele universet, utvalgt seg Israel som sitt folk, ledet dem ut av Egypt og ført dem til det lovede land, skull bli menneske og leve ibland oss. Med en kjødelig far ville Jesus ha fått del i arvesynden fra Adam, men Gud Faderen var faren Hans, så Han ble født uten synd av en uskyldig, urørt jomfru.


 

Advertisements
%d bloggers like this: