14 september

” Da sa Peter til ham: «Herre, er det deg, så si at jeg skal komme til deg på vannet.» «Kom!» sa Jesus. Peter steg ut av båten og gikk på vannet bort til Jesus. Men da han så hvor hardt det blåste, ble han redd. Han begynte å synke, og ropte: «Herre, berg meg!»

Matteus 14:28-30

PETER SYNKER

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har referert til denne hendelsen fra talerstolen. Her er vi ute på Genesaretsjøen “i den fjerde nattevakt” (Matteus 14:25), det vil si den tiden som begynner klokken 3 om morgenen. Jødene delte natten inn i tre nattevakter, men de raskt begynte å bruke den romerske modellen som hadde fire nattevakter. Når de ser Jesus komme gående på vannet, tror de at det er en “phantasma“, en ånd, en åpenbaring av en uvirkelig person, som vi i dag ville kalle spøkelse (14:26).

De må likevel ha gjenkjent hvem det var, for Peter ropte ut: “Herre, er det deg, så si at jeg skal komme til deg på vannet“. Peter var alltid den første som åpnet munnen og den første som handlet. Han var en god leder, og hadde ingenting imot å gå først.

Jesus svarer bare “Kom!” og Peter hopper ut av båten og begynner å gå mot Jesus. Først etter at han har begynt å gå går det opp for ham hva han  egentlig gjør. Han tar øynene sine vekk fra Jesus og festet dem istedenfor på omstendighetene rundt ham. Den sterke vinden må også ha forårsaket en del bølger. Jeg ville ikke ha vært overrasket om Peter sa til seg selv “Hva er det jeg gjør? Jeg kan jo ikke gå på vannet! Bare Jesus kan gjøre det!” Da tvilen kom, begynte Peter å synke, men Jesus var da nær ham og reddet ham.

Ordene som sikkert ga gjenklang i Peters hode, var det som Jesus så sa: “Du lite troende! Hvorfor tvilte du?” Gang på gang får vi illustrert av vår Herre Jesus hvor viktig troen er. Tro kan flytte fjell, tro kan gjenopprette helsen din, tro kan få deg til å gå på vannet. Det er fristende å sitere Joda i Star Wars: The empire strikes back. Når Luke Skywalker sa at han ikke trodde hva han så da Joda løftet opp X-vingen fra gjørmen, så sa Joda “Det er derfor du feilet!” Det samme gjelder oss. Vi kan ikke gå på vannet fordi fornuften vår sier at det er umulig for oss å gjøre det.


 

Advertisements
%d bloggers like this: