21 september

Dette skjedde for at det ordet skulle oppfylles som er talt gjennom profeten: Si til datter Sion: Se, din konge kommer til deg, ydmyk er han og rir på et esel og på trekkdyrets fole. Disiplene gikk av sted og gjorde som Jesus hadde sagt, og hentet eselet og folen. Så la de kappene sine på dem, og han satte seg opp.

Matteus 21:4-7

ESELET OG FOLEN

Mange steder i Matteus evangelium ser vi det står at det skjedde for at de gamle profetiene skulle oppfylles. Dette var hovedsakelig av to grunner: 1) for å vise sannheten i de gamle profetiene som er nedskrevet i Gamle Testamentet, og 2) for å vise at Jesus var den lovede Messias. Akkurat denne profetien var nedskrevet i Sakarias 9:9.

Profetien som Sakarias skrev ned ble i sannhet oppfylt like foran øynene på disiplene og beboerne i Jerusalem på Palmesøndag. Jesus valgte å komme ridende inn til Jerusalem på kanskje det mest ydmyke dyret som fantes. Profetien hadde tre viktige deler. For det første måtte dyret være lånt. For det andre red Jesus uten sadel og på lånte klær. For det tredje var dette et esel som ikke hadde blitt ridd før. “Folen” var et ungt esel som enda ikke hadde blitt ridd. Markus 11:7 og Johannes 12:14 sier at det var på dette unge eselet Han faktisk red.

Disiplene gjorde som de fikk beskjed om. De hentet eselet og folen som Jesus hadde spurt om. De hadde sikkert mange spørsmål, men de de fulgte det som Jesus sa. Av og til kan det virke som om Gud ber oss gjøre noe rart, men dersom Herren har sagt det, så er det bare å godta det. Det er tross alt Han som vet alt.

Denne dagen red Jesus inn i Jerusalem, hyllet som en konge. De var klar over profetien og visste hva det betydde. De trodde imidlertid at Jesus skulle bli en jordisk konge og lede Israel ut fra romernes åk. Det tok ikke lang tid før jubelen stilnet, og man ønsket å ta livet av Ham.


 

Advertisements
%d bloggers like this: