25 september

Da kan himmelriket sammenlignes med ti brudepiker som tok oljelampene sine og gikk ut for å møte brudgommen. Fem av dem var uforstandige, og fem var kloke. De uforstandige tok med seg lampene sine, men ikke olje. Men de kloke tok med seg kanner med olje sammen med lampene.

Matteus 25:1-4

DE TI JOMFRUENE

Når det gjelder profetier og liknelser som omhandler endetiden finnes det ofte flere teorier. Det kan ofte være vanskelig å få rett perspektiv når det gjelder Hvem, Hva, Hvor og Når. Vi må vite hvem profetien gjelder, hva som skal skje, hvor det skal skje og når det skal skje.

Så hvem er de ti jomfruene med lampene? Vi legger merke til at dette bryllupet er et bilde på himmelriket, noe som ville tilsi at jomfruene er kristne som venter på sin brudgom, Jesus Kristus. Det at de er jomfruer vitner om at de fremstår som rene og ikke tilskitnet av denne verdens synd. Alle hadde lamper, og olje er i flere sammenhenger sammenliknet med den Hellige Ånd. De ventet alle på at brudgommen skulle komme og hente sin brud. I jødiske bryllup kom brudgommen på kvelden eller natten for å hente bruden og føre henne til brudgommens hus hvor bryllupsfesten var. Så langt, så bra.

Men så går lampene til fem av jomfruene tomme for olje. De må løpe og kjøpe mer olje slik at de kan tenne opp lampene sine igjen, men i mellomtiden kom brudgommen og hentet de fem vise jomfruene som fremdeles hadde olje i lampene sine og tok dem med til bryllupet. Ikke bare det, men når de fem uforstandige jomfruene kom og baket på døren til bryllupsfesten ble de sendt vekk med ordene “Jeg kjenner dere ikke!” (vers 12). Betyr dette at de kristne kan risikere å ikke komme inn til himmelen til tross for at de hadde olje (den Hellige Ånd)?

Ikke tenk så komplisert! Menigheten er bruden til Kristus, ikke brudepikene Hans. Jødene, derimot, er ikke del av menigheten. Og tenk om olje i denne liknelsen bare enkelt og greit betyr olje. Matteus 25:13 sier jo at Jesus enkelt og greit ville at folk skulle være klare for Hans komme. Noen vil være klar til å dra til himmelen av jødene, de som er gjenfødte i Kristi navn, de andre må vente på Guds kløfter til dem om et rike på jorden.


 

Advertisements
%d bloggers like this: