26 oktober

Jesus svarte: «Min kongsmakt er ikke av denne verden. Var min kongsmakt av denne verden, hadde mine menn kjempet for at jeg ikke skulle bli overgitt til jødene. Men min kongsmakt er ikke herfra.» «Du er altså konge?» sa Pilatus. «Du sier at jeg er konge», svarte Jesus. «For å vitne om sannheten er jeg født, og derfor er jeg kommet til verden. Hver den som er av sannheten, hører min røst.»

Johannes 18:36-37

JESU RIKE

I 1988 oversettelsen lyder Johannes 18:36 slik: “Jesus svarte: Mitt rike er ikke av denne verden. Var mitt rike av denne verden, da hadde mine tjenere kjempet, så jeg ikke skulle bli overgitt til jødene. Men nå er mitt rike ikke av denne verden.” Denne oversettelsen er nok best. I den nye oversettelsen (øverst) er noe konkret (et kongerike) byttet ut med noe abstrakt (en kongemakt). Jesus snakket om et virkelig, konkret rike, og det var hva jødene også var opptatte av.

I dagens tekst stod Jesus foran Pontius Pilatus. Pilatus var ikke interessert i jødenes religiøse problem. Jødene anklaget Jesus for blasfemi, noe som Pilatus ikke var så interessert i. Den romerske interessen ble vekket da jødene sa at Jesus gjorde seg til konge. Romerne var ikke interessert i at en jødisk konge skulle ta makten i Israel og Jerusalem. Det var da Jesus sa at Hans rike ikke var av denne verden. Jødene som hadde hyllet Jesus en uke før på Palmesøndag ventet på en Messias som skulle lede dem ut fra romersk dominans og sette dem fri. Da Jesus sa at dette ikke var grunnen til at Han hadde kommet, så forkastet de Ham.

Jesu rike er i dag, som det var på Jesu tid, et åndelig rike. Men Bibelen forteller oss om at i endetiden, etter trengselsperioden er ferdig, så vil Kristus opprette sitt tusenårsrike hvor Han skal styre jorden fra Jerusalem, og dette er et virkelig, konkret rike.


 

Advertisements
%d bloggers like this: