5 oktober

«Jeg vet at Messias kommer», sier kvinnen – Messias er det samme som Kristus – «og når han kommer, skal han fortelle oss alt.» Jesus sier til henne: «Det er jeg, jeg som snakker med deg.»

Johannes 4:25-26

DEN SAMARITANSKE KVINNEN

På en av de mange reisene Hans dro Jesus en gang igjennom Samaria. De fleste jødene så litt ned på samaritanerne, og det var en uskrevet lov om at slike mennesker snakket man ikke med. Da en samaritansk kvinne kom for å hente vann fra Jakobs brønn, så satt Jesus på brønnen. Han ba kvinnen om litt vann å drikke, sikkert med tanke på å snakke med henne om åndelige ting.

Jesus sa ofte viktige ting i tilsynelatende uviktige situasjoner. Mange ting som vi promoterer i dag ble sagt av Jesus på tomannshånd. Johannes 3:16, for eksempel, ble ikke ropt ut under Bergprekenen, men ble sagt til Nikodemus på tomannshånd midt på natten. Den samaritanske kvinnen, som jødene vanligvis ikke ville ha snakket med, fikk høre de magiske ordene at Jesus kunne gi henne levende vann.

Kvinnen forstod ikke først hva Jesus mente. Han hadde ingenting Han kunne dra opp vann med, og Han hadde jo nettopp bedt henne om vann. Hvor skulle dette levende vannet komme fra? Jesus fortalte så, i dagens tekst, at Han var Messias. Da disiplene kom tilbake ble de forundret over to tings; at Jesus snakket med en kvinne, og at Jesus snakket med en samaritan. Kvinnen gikk så inn i byen og hintet at hun at hun hadde møtt Messias og fikk dem til å komme til Ham. Det kan virke som om denne kvinnen ble en “misjonær” og fikk folkene til å bli nysgjerrige på om hun virkelig hadde truffet Messias. Her er et lit hint til oss; få folk nysgjerrige om Jesus når vi kan.


 

Advertisements
%d bloggers like this: