15 februar

“For sju dager heretter vil jeg la det regne på jorden i førti dager og førti netter, og jeg vil utslette fra jordens overflate hvert levende vesen som jeg har skapt.”

1. Mosebok 7:4

SJU DAGER OG FØRTI DAGER

Først legger vi merke til i dagens tekst at Gud ga en ekstra advarsel til Noah sju dager før vannflommen skulle komme. En uke er en tidsperiode som ofte går igjen i Bibelen. Faktisk kommer den igjen flere ganger under vannfoldens historie også. Sju er ikke bare nummeret på dager i uken, det er også antallet par av rene dyr som gikk om bord på arken. Da Josef var nestkommanderende i Egypt, så hadde de sju år med mangfold, og deretter sju år med tørke. Den sjuende dagen i uken var Sabbat, og vert sjuende år i Israel var såkalt “sabbatsår”. Flere av jødenes høytider varte i sju dager, og når Josva og jødene gikk rundt Jeriko før murene falt, så gikk de rundt byen i sju dager, og de gikk rundt sju ganger på den sjuende dager mens sju prester blåste i horn. Også i Johannes Åpenbaring finner vi ofte igjen tallet sju. Det var sju menigheter, sju lysestaker, sju stjerner, sju segl, sju basuner, sju skåler og sju engler.

Nummer sju er derfor sett på som nummeret for perfeksjon eller fullførelse. Sju dager tilsvarer en uke, sju ånder tilsvarer alle Guds åndelige sider og perfekthet.

På samme måte kan vi liste opp tallet førti. Jesus var førti dager i ødemarken før Han ble fristet av djevelen, og Israel vandret rundt i ødemarken i førti år før de kom til det lovede land. Moses bodde i palasset i førti år før han bodde som gjeter i ødemarken i førti år før han ledet Israel førti år i ørkenen.

Tallet førti står derfor som en tid for prøvelse eller forbereding. I vår tekst er det også en katastrofe.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: