13 januar

“Så plantet Gud Herren en hage i Eden, i Østen. Der satte han mennesket som han hadde formet.”

1. Mosebok 2:8

HVOR ER EDENS HAGE?

Det har vært mang arkeologiske funn som er ganske gamle, og det er to forskjellige funn som er meget populære som “sivilisasjonens vugge”. En av dem er det gamle Mesopotamia, området som er mellom og rundt elvene Eufrat og Tigris. Dette stammer nok fra noen av versene etter dagens tekst i vers 10-14 hvor vi finner en del stedsnavn nevnt i forbindelse til Edens hage. Det finnes også flere arkeologiske funn, som for eksempel fødestedet til Abraham, en by kalt Ur.

Jeg må dessverre slå fast at selv om dette er området Noah og hans sønner spredde seg ut fra, så vet vi ikke om dette er hvor Edens hage var. Sant og si, så kan ingen si sikkert hvor Edens hage var. Hvorfor det?

Vel, i Noahs dager var det en stor vannflom som dekket hele jorden. Dette var en stor naturkatastrofe som ødela hele verden. Vulkaner skjøt opp, fontener med både ild, lava og vann, pluss et forferdelig uvær denne verden aldri har sett verken før eller senere. Jordens overflate ble helt forandret, og de fire elvene som rant gjennom Edens hage forsvant. Noah må ha likt disse navnene og brukt dem om igjen da de ga navn på dagens Eufrat og Tigris.

Hvordan vet vi dette? Fordi Bibelen forteller i detalj om vannflommen på Noahs tid, og i dag finnes det ikke fire store elver i Mesopotamia området. Vi vil komme tilbake til Noahs flom, eller “syndefloden” neste måned.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: