26 januar

“Se, du har i dag drevet meg ut av landet, og jeg må skjule meg for ditt åsyn. Jeg blir en flyktning og en vandrer på jorden, og det vil gå slik at hvem som helst som finner meg, kommer til å slå meg i hjel.”

1. Mosebok 4:14

VERDENS FØRSTE FLYKTNING

Kain, verdens første morder, ble også verdens første flyktning. Selv om Adam og Eva ikke lengre var i Edens hage, så er det noe spesielt med å leve og bo hos familien sin. Likevel var det Kains største frykt at han skulle bli drept av “hvem som helst som finner meg”. Hvem er så “hvem som helst”?

Det er viktig å forstå at Adam hadde menge sønner og døtre (5:4), og det var nødvendig at brødre og søstre giftet seg for å føre slekten videre. Det var først da moseloven kom at dette ble forbudt, antakeligvis p.g.a. skadelige genetiske mutasjoner ved såkalt “innavl”.

Dersom Adam levde så lenge som Bibelen sier (5:5), så kunne befolknings eksplosjonen ha vært enorm på denne tiden, og Kains frykt ha vært ganske reell.

Siden Kain var “på rømmen” som en utstøtt, ville han neppe ha kunnet produsere sin egen mat. Dersom han var avhengig av å kjøpe mat av andre, så var det der en annen grunn til frykt.

Kain var verdens første flyktning. Han hadde nok mye til felles med dagens flyktninger, selv om Kains utvisning fra landet han kom fra varte mye, mye lengre.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: