Sjøbunnsirkler løst

Image result for seabed circles

I 1995 oppdaget dykkere utenfor den japanske kysten en sirkulær struktur omtrent to meter i diameter skulptert i havbunnens sand (se ovenfor). Denne var bestående av symmetriske riller eller rygger som stråler ut fra et lite mønstret sirkel i midten. Flere av disse geometriske formasjonene ble snart oppdaget i nærheten. Disse “undervanns kornsirklene” – som noen har kalt dem – kom på mystisk vis for så å forsvinne, og “syntes å være laget av en undervanns kunstner som jobbet forsiktig med redskaper… Men hva eller hvem laget dem?

I over et tiår har dette forblitt et mysterium. Men forskere vet nå at de som laget disse sjøbunn sirklene er den bittelille blåsefisken “Tetraodontidae”, bare 12 cm lang. Det tar 7-9 dager med hardt arbeid for den mannlige blåsefisken å bygge en av disse konstruksjonene, tydeligvis med det formålet om å lokke til seg en make. Dersom han lykkes, legger hun  eggene sine i midten av sirkelen hvor sanden er finest. Det virker som om den finmalte sanden er nøkkelen til suksess. Når en hunn nærmer seg hannens sjøbunn kunstverk, så blåser han med vilje opp den fine sanden fra midtsirkelen slik ar hun kan få øye på den.

Disse blåsefisk konstruksjonene har tre kjennemerker som aldri før er blitt sett i fiskereir formet i sanden: de radikaljusterte toppene og dalene; toppene dekorert med skjell fragmenter; de fine sandpartiklene samlet i midtsirkelen. I tillegg hjelper den totale sirkulære strukturen å samle de fine sedimentene i midten. Forskerne gjennomførte en væskedynamisk test som observerte at den oppadstrømmende delen av toppene og dalene trakter vann og fine sedimenter mot midten. Så traktes vannet utover via nedadstrømmende topper og daler. Farten på vannet ble senket med nesten 25% i midtsirkelen, noe som tillot de finkornede partiklene som ble transportert av strømningene til å samle seg der.

Så disse sjøbunn sirklene med sine finkornede setre er ingen tilfeldighet – det var ganske riktig å se dem presentert som en “Hvem gjorde det?” problemstilling som trengte å løses. Men dersom noe er relativt “enkelt” som strategisk samlet sandrillen/sirklene peker til at de trenger en Skaper, hvor mye mer den svimlende  intrikate og komplekse blåsefisken, i stand til å leve, puste og reprodusere seg selv? Bibelen advarer oss om ikke å overse det faktum at levende ting presenterer oss med et “Hvem gjorde det?” (Romerne 1:20) – som det også løser for oss (eks. 1 Mosebok 1, Johannes åpenbaring 4:11).


 

Advertisement
%d bloggers like this: