Alt gammelt er nytt igjen

Related image

I gamle dager var steinsirkler populære i Storbritannia. Mens en av dem kan synes å være, vel, som en gjennomsnitts 21. århundres legmann ville si, forsiktig utlagte steiner i ett spesielt mønster. Arkeologene ønsker å vite mer om det originale formålet. Derfor var de ekstatiske over å rapportere tidlig i januar 2019 at de hadde funnet en tidligere ukjent steinsirkel i Aberdeenshier som er datert til mellom 3,500 og 5,000 år gammel.

Bre noen få uker senere ble imidlertid annonseringen trukket tilbake med en godmodig med flau tweet som forklarte at den “forhistoriske” steinsirkelen var faktisk bare 20 år gammel.

Var oppstillingen av steinene en bløff? Eller hadde noen arrogante vitenskapsmenn latt antagelsen løpe av gårde med dem? Nei. Det var en replikasjon lagd av en bone med interesse for gamle monumenter. Til arkeologiens forsvar kunne bonden faget sitt meget godt, og formasjonen var en veldig nøyaktig replikasjon av steinsirkler fra den perioden. Arkeologene var raske til å rapportere feilen sin da bonden kontaktet dem, så ingen kan anklage dem for arroganse.

Dette er nok en påminnelse om at når en utfører historisk vitenskap, så kan feilaktige antagelser, hvor rettferdige de enn kan virke, lede til komplett feilaktige konklusjoner.


 

Advertisement
%d bloggers like this: