Store Blå

Bilderesultat for blåhval

Alene på havdypet svømmer den største skapningen som noensinne har levd på land eller sjø. Med vekt tilsvarende 30 fullvoksne elefanter og med en munn stor nok til å svelge en buss, så fortærer han bokstavelig talt tonnevis av mat hver dag. Men med mindre du er på størrelse med en reke, så er du ikke på menyen, fordi dette dypets moster – blåhvalen – har ingen tenner.

Den største blåhvalen (Balaenoptera musculus) som vitenskapsmenn har målt var 30 m lang, selv om en hvalstasjon i 1909 rapporterte å ha fanget en stor blå som målte over 34 m. En enkelt blåhval kan veie over 150 tonn. Til og med den langhalsede dinosauren, selv om noen av dem var lengre fra nese til hale, kom antakelig ikke i nærheten av vekten til store blå.

“SÅ STOR MUNN DU HAR”

En stor kropp trenger en stor munn for å få nok mat. Når store blå åpner opp kjevene sine for å ta inn en stor gulp med sjøvann, utvider tykke trekkspill-liknende folder med hud seg som en massiv vannballong, stor nok til å holde over 56.7821 tonn. Men den svelger ikke vannet.

Den tvinger mesteparten av vannet øyeblikkelig ut ved å lukke munnen sin og presse vannet gjennom platene rundt munnen sin. Tonnevis av små rekeliknende dyr som kalles krill setter seg fast i platene, og så svelger hvalen krillen. Forestill deg at du fyller hele kjøkkenet ditt med reker og svelger dem alle i en gulp.

Store blå tilhører hvalgruppen som kalles bardehvaler. Istedenfor tenner har de plast liknende plater kalt barder, som er stablet tett sammen inni munnen og rettet slik at vannet kan bli presset ut mellom dem. Barden er laget av kreatinprotein (det samme materialet som i neglene dine), noe som gjør dem sterke og fleksible slik at hvalen lett kan lukke munnen sin.

Fordi store blå ikke kan bite byttet sitt, så må de angripe med åpen munn for å fange så mye krill som mulig. Nyere forskning viser at store blå dykker dypt og kommer opp under store svermer med krill. Den svære muskelkraften som kreves for å holde hvalens massive munn åpen og å lukke den mens den bykser framover er betraktet som “den største mekaniske handlingen i dyreriket”.

Å HOLDE KONTAKTEN

Store blå er mystiske vesener. De har vært vanskelige å studere fordi de nesten ble jaktet på til utryddelse siste århundre, og de migrerer ikke i grupper slik som andre hvaler. Forskere oppdager at store blå svømmer over store områder av havet og i mange forskjellige retninger fra hverandre. Nylig har vitenskapsmenn lagt merke til at hann og hunn hvaler svømmer sammen i par. Det kan være at store blå finner langsiktige partnere og bare ser ut til å leve adskilt fordi de tilbringer så mye tid borte fra hverandre.

Store blå kam faktisk kommunisere med hverandre over hundrevis av km ved å skape en lavfrekvens lydbølge kalt infralyd, for lav til at menneskelige ører kan oppdage den. Så selv om det ser ut som om store blå lever ensomme liv, så fortelle hvalsamtaler en annen historie – de snakker hele tiden.

Faktum er at hørselssansen er antakelig hvalens viktigste måte å føle miljøet rundt dem: synet deres og luktesansen ser ut til å være ganske begrenset. Store blås ører er veldig langt fra hverandre – omtrent 4,6 m – men dette er en perfekt design for å bruke lyd for å bestemme lokalisasjonen til vennene deres.

T o hvaler som snakker på samme frekvens kan måle avstanden og retning ved hjelp av intensiteten til den kommende lyden – akkurat som vi kan bestemme hvor en bil er på grunn av de forskjellige lydene den lager når den beveger seg mot oss eller fra oss. Noen vitenskapsmenn tror at store blå også kan bruke lyd til å lokalisere svermer med krill.

Men en av de største mysteriene med blåhvalen er hvordan de kan produsere lyd så intens at den kan høres over hundrevis av km. Som mange andre skapninger har de en hals eller et strupehode som forsterker lyd, men forskerne har ikke funnet en slik taleboks som kan lage lyd.

Store blå ser også ut til å være designet for å synge på en frekvens som er litte granne høyere enn jorden (ja, jorden sender ut flere lydfrekvenser) og litt lavere enn lyden bølgene lager. Dersom frekvensen var en brøkdel høyere eller lavere ville den forsvinne i bakgrunnsstøyen.

JONA I EN STOR BLÅ?

Kunne profeten Jona ha blitt svelget av en blåhval? Kreasjonistene er ikke helt sikker på hvilken type sjøskapning som svelget Jona. Den store blå er en kandidat på grunn av dens enorme kapasitet.

Vi vet også fra den bibelske fortellingen at Jona sank ned til sjøens dyp. Store blå dykker dypt ned før de kommer opp for å fange byttet sitt. Det er også en teori at hvalene trenger å ta inn store mengder luft for å lage slike massive lyder. Så Jona ville ha hatt masser av rom, mat og luft inne i en stor blå; og han ville ikke ha hatt noen store tenner å sloss med.

Men enda viktigere er det at vi vet at Jona ble reddet på grunn av Guds nåde mens han var innviklet på havets dyp uten å bli knust av den massive skapningen, noe han lett kunne ha blitt. For et fantastisk bilde på hvordan vår store Frelser Jesus Kristus kan redde oss fra innviklingene og den knusende vekten av synden, samme hvor dypt vi har sunket, dersom vi bare vil rope ut til Ham (se Jona 2:1-7).


VISSTE DU DETTE?

  • Baby blåhvaler er de største babyene på jorden. De kan bli 7,6 m ved fødselen og legge på seg 90 kg hver dag.
  • Blåhvaler kan kommunisere med andre blåhvaler hundrevis av km borte. Faktisk finnes det et spesielt lag med vann hvor de kan sende og motta beskjeder 3200 km borte. (Ved dette vannlaget kan lyden bevege seg ekstremt langt uten å avta. Lyden blir “kanalisert”  gjennom et vannlag med lav tetthet over et vannlag med høy tetthet. Teknisk kalles dette Sound Fixing and Ranging channel, eller SOFAR.)
  • Blåhvalens hjerte er samme størrelsen som en Mini Cooper bil.
  • Der er ni hvalgrupper i havet. Den største gruppen er Californiagruppen og kan ha omtrent 2.000 individer. Der finnes nesten 10.000 blåhvaler verden over. Vitenskapsmenn tror at der fantes hundre tusener før hvalindustrien nesten utryddet dem tidlig på 1900-tallet.
  • Magen til en stor blå kan inneholde 3,6 tonn med krill, og de kan ete over 4 tonn hver dag.

 

Advertisement
%d bloggers like this: