Undersøke Guds verden gjennom en ny linse

Related image

 

Natur dokumentarer viser skapelsens undre, men de fleste fremmer evolusjonen istedenfor å lovprise Skaperen. Hvorfor ikke lage en dokumentar i verdensklassen som fremhever Skaperen og den rollen 1 Mosebok har i å forstå vår verden? Noen stilte det spørsmålet til filmskaperen N.D. Wilson, og det førte til The Riot and the Dance.

Når N.D.s venn, investoren, spurte ham om å lage en skapelses-basert dokumentar, var han helt med. Han hadde elsket natur siden han var en liten gutt, og han så behovet med en gang. Han visste hva han måtte gjøre først: Spørre onkel Gordon, en entusiastisk og respektert kreasjonistisk biolog som hadde inspirert N.D.s egen kjærlighet for naturen, om å fortelle historien i filmen og tilby sin innsikt når det gjaldt dyr og eksotiske steder.

Gordon minnes det som skjedde etterpå: “Jeg er den krabat-elskende nerden av en onkel som tok ham med for å  samle inn insekter da han var omtrent 10 år gammel. Det var en formende tid og gjorde tydeligvis dypt inntrykk. Han kom til meg en dag og ba meg om å være fortelleren i en naturvideo, og selvsagt sa jeg ja!”

De reiste fra Arizonaørkenen til den asiatiske regnskogen og lette etter de rette dyrene som kunne sette søkelyset på hovedtemaet. Fra insekter til elefanter viste Gordon hvordan den allvitende Skaperen kunne ha gitt hvert av disse dyrene sine unike evner til å overleve i en frafalt verden. Naturen har en mørk side som er verdt p forklare.

Gordon valgte spesielt å framheve elefantselene fordi han trodde at de fanget inn hva dokumentaren mente med “Riot” (opprør) i skapelsen.

“Forbannelsen vises når du ser nært på disse dyrene. Hannenes dominanse over kuene (hunnene), den tilfeldige knusingen av kalvene (barna), og voldsomme territoriale kamper mellom hannene blir vist klart. Dette er en kraftig påminnelse om at skapelsen, selv om den er imponerende, er frafalt på grunn av menneskets synd.”

Giftige slanger dukker opp av samme grunn.

“Forskjellen her er at deres forbannede tilstand har en negativ påvirkning på menneskenes helse og velferd, spesielt i tropestrøk,” sier Gordon. “Mens vi profilerte disse dødelige slangene og vårt fiendtlige forhold med dem gjennom historien, så ønsket vi å framheve evangeliets håp. Gud velger ikke bare å forene menneskene med Seg selv gjennom livet, døden, begravelsen, oppstandelsen og Jesu Kristi himmelfart, men hele skapelsen vil bli frigjort fra korrupsjonens slaveri (Romerne 8).”

Gordon understreker at dokumentaren ikke bare fokuserer på skapninger som vil få deg til å dekke til øynene dine. Vakre dyr slik som vaskebjørner, den blå skjæren og kolibrien er også med.

“Selv om de også har blitt påvirket av forbannelsen på forskjellige måter, så minner skjønnheten, ynden, symmetrien, koordinasjonen og kompleksiteten om en vakker skapelse som en gang har vært urørt av forbannelsen. De (og til og med de mest knotete dyrene) viser ingeniørkunsten til Skaperen våt slik at alle kan være uten unnskyldning (Romerne 1:20).”

Selv om filmteamet filmet på mange forskjellige steder, så sier Gordon at de med vilje startet med fjellskogene i USAs Pacific Northwest.

“Dette demonstrerer at vi ikke trengte å reise til eksotiske steder for å bli grepet av ærefrykyt når det kommer til skapelsens undre. Jeg kaller det storheten av det dagligdagse. Når du først har trent opp øynene dine ril å se det ekstraordinære i det ordinære, så er du klar for det spektakulære og eksotiske.”

Fra Pacific Northwest reiste teamet til Sonoran ørkenen for å filme kolibrier, skorpioner og prærieulver. Filmingen her viste Skaperens brilliante design for at dyrene skulle kunne blomstre under  tøffe ørken forhold.

For filmmakerne var variasjon nøkkelen, så de dro til Sri Lanka.

“Vi valgte dette landet fordi det er hjemmet til en vid rekke forskjellige økosystemer. Denne øya er juvelen i Det indiske hav og er hjemmet til noen av de beste dyrelivet i verden. Vi dro der for å filme den store variasjonen i dyrelivet fra landigler til øgler, langurer og leoparder.”

Det tok tre år å ferdiggjøre filmen. Den opprinnelige planen var å vise den på hundrevis av offentlige kinoer rundt hele USA på 19 mars 2018. Suksessen av visningen på premieren gjorde at den ble vist på ny 19 april dette året. The Riot and the Dance Part II: Water blir for tiden produsert og vil vise forskjellige skapninger i vannet. Denne filmen er planlagt å bli frigitt på våren i 2019.

Både N.T. og Gordon har “virkelige jobber”. N.D. er kreativ sjefsoffiser for Gorilla Poet Productions og Canon Press. Han er også bestselgende forfatter for unge lesere gjennom Random House og HaperCollins. Gordon er senior stipendiat i naturhistorie og biologi lærerr ved New Saint Andrews College i Moscow, Idaho.

“Å være en bilologi lærer ved et kristens universitet er fantastisk fordi jeg fritt kan uttrykke Guds genialitet og kreativitet uten å bli sensorert. Jeg elsker å tjene studentene mine ved å og dem en livslang verdsetting av det utrolig mangfoldet som Gud har laget.” Filmen var en anne måte å gjøre dette på.

Men på alle måter er Gordon på jakt etter mer enn inspirerende undre.

“Gud frelser. Folk trenger å kjenne og tilbe den elskende Gud som bryr Seg om skaperverket Sitt. Vi trenger frimodig å proklamere evangeliet åpenlyst og direkte til andre med våre ord og gjerninger.”

Gordon siterer denne anmeldelsen av filmen som den responsen han er etter: “The Riot and the Dance inviterer seeren å finne majesteten til Guds skaperverk i sin egen hage og så over hele verden. Den var lik Planet Earth men med sannhet og humor. Jeg innså i kveld hvorfor naturdokumentarer ikke vanligvis setter seg i hjertet mitt. Manuskriptene deres er gudløse, og innholdet deres kan ikke unngå å bli kaldt. Jeg forlot kinoen med lovprisning på leppene og undring i hjertet mitt.

Image result for dr gordon wilson the riot and the dance

Dr. Gordon Wilson


 

Advertisement
%d bloggers like this: