10 februar: Tilgivelse

“Da gikk Peter til ham og spurte: «Herre, hvor mange ganger skal min bror kunne synde mot meg og jeg likevel tilgi ham? Så mange som sju?» «Ikke sju ganger», svarte Jesus, «men jeg sier deg: sytti ganger sju!”

Matteus 18:21-22

Dersom vi er ærlige med oss selv, så er Peters spørsmål ett vi alle har hatt lyst til å stille. Presis hvor mange ganger er det nødvendig å tilgi den samme personen? For Peter, og vår vanlige fornuft, synes syv ganger å være ganske generøst.

Men Jesus slår tilbake med et nag brytende, måpende tall som i seg selv klart er ment å avslutte våre forsøk på å markere og telle hverandres forseelser. Snu blyanten rundt og  visk at alt det gale du så nøye har tatt opptelling av. Komplett og umiddelbar tilgivelse, sier Jesus, er fremdeles på sin plass.

Noen ganger er det ikke bare antallet sår men omfanget av en stor skade som gjør det vanskelig å tilgi. En partner som var utro, et rykte som ble startet, eller et gapende behov som ikke ble lagt merke til. Som C.S. Lewis observerte, er det i slike tilfeller nødvendig å tilgi, ikke bare 490 ganger for 490 forseelser, men 490 ganger for en stor og forferdelig urett — hver gang stikket på nytt kan bli følt i hjetet ditt.

Som Han gjør hver gange emnet dukker opp, så tar Jesus livet av ethvert håp om et rettferdig nag. Dersom, minner Jesus Peter om i en liknelse som følger umiddelbart etter denne formaningen, Gud har tilgitt oss så mye, hvordan kan vi så nekte å tilgi dem som fornærmer oss eller skader oss?


 

Advertisement
%d bloggers like this: