Salatspisende haier

Image result for bonnethead shark

Haier er generelt sett på som kjøttetere, og inntil nylig har den kjernehodede haien, Sphyrna tiburo, ikke vært noe unntak. I grunt vann nær kystlinjen var den kjent for å jakte i sjøgresset etter fisk, krabber eller reker.

Nå har undersøkelser av mageinnholdet på disse haiene avslørt at de også spiste innholdsrik mengde av sjøgress – spesielt de unge haiene hvor opp til 62% av det totale mageinnholdet var planter.

Usikker på om sjøgress-spisingen var tilfeldig eller planlagt, og usikker på om de kjernehodede haiene kunne få noen næring fra deres for korte innvoller (for å fordøye plantefiber materiale), undersøkte forskerne videre. I tre uker matet de haiene en diett bestående av 90% sjøgress(som inneholdt et sporbart C merke) og 10% blekksprut. Alle haiene gikk opp i vekt, og mer av sjøgresset  ble fordøyd med vellykkethet. Videre observerte forskerne en spiss i aktiviteten av et cellulose-nedbrytende enzym – muligens tilhørende en hjelpsom mikrobe som bor i haiens innvoller.

Forskerne sier at disse resultatene  gir tydelig bevis for a de kjernehodede haiene som tidligere ble antatt å være bare kjøttetere tilegner seg substansiell næring fra å ete sjøgress.

Når de rapporterte om denne oppdagelsen, beskrev bladet Science den kjernehodede haien som “verdens første salatspisende hai” (Pennisi, E, Meet the world’s first salad-eating shark, siencemag.org, 7 januar 2018). Noen vil disputere at de gitte langvarige observasjonene i deres naturlige miljø av sandtigerhaier spiser alger. Og på grunn av “Florence”, en fanget sandtigerhai som etter en tidligere fiskekrok-skade nå avviser kjøtt til fordel for brokkoli, hodekål og andre grønnsaker.

Faktisk burde ingen av disse bli betraktet som verdens første salatspisende haier. Den æren går til de første haiene som noensinne har levd, skapt for ca. 6,000 år siden på Dag 5 i skapelsesuken, og den var 100% vegetarianer. Dagens salatspisende haier er en påminnelse om at haiene originalt var planteetere, ikke kjøttetere, selv om de i dagens frafalne verden sammen med andre “vegetar kjøttetere” trenger å øke dietten sin med kjøttproteiner fra tid til annen.


 

Advertisement
%d bloggers like this: