Tre liknelser om middagsgjester

Image may contain: 1 person, sitting and indoor

Jesus spiste ofte med både fariseere, tollere og syndere, og hver gang brukte Han liknelser for å lære dem ting. Fariseere var en type prester som var veldig nøye på å følge alle lovene som finnes i Bibelen – pluss noen lover de hadde laget selv. Tollere var pengeinnsamlere. De var ofte upopulære blant folk fordi de tok for mye penger fra folk slik at de kunne beholde masse penger sel, og bli rike. Syndere er alle som bryter Guds lover, og det er egentlig alle mennesker.

Jesus sa at dersom du blir invitert til ett bryllup som gjest, så burde du ikke sette deg der de viktigste og høyeste setene var, for dersom det kom en som er viktigere enn deg, så måtte du reise deg og flytte nedover. Jesus sa det var lurere å sette seg blant de uviktige gjestene og så kanskje bli bedt om å flytte høyere opp. Jesus sa vi ikke skulle presse oss frem foran andre. Han sa at de som er ydmyke skal bli oppløftet. Å være ydmyk betyr å la andre få viljen sin.

Jesus sa videre at de som inviterer naboer og venner som middagsgjester også skulle invitere de fattige. Det er ikke galt å invitere familie og venner, men det er enda bedre å invitere de fattige.

Dette kan være noe å tenke på. Når du har fødselsdag og har selskap, kanskje pysjparty eller grillparty. Er det noen som er ensom og ikke har venner som ville blitt hoppende glad for en invitasjon fra deg? Kanskje noen har det vanskelig hjemme. Vi burde tenke på dem og gi dem litt glede ved å komme til vårt fødselsdagsselskap.

Image may contain: 1 person, standing and indoor

Den første liknelsen Jesus fortalte, var om en mann som hadde invitert mange å komme til en kjempefest av en middag. Han sendte tjeneren sin for å si at maten var klar, og nå kunne de komme. Til tjenerens store forbauselse ville gjestene ikke komme. Alle kom med unnskyldninger.

Den første sa “Jeg har kjøpt meg ett nytt stykke land, så jeg må dra for å se på det. Vær så snill å gi min unnskyldning til mesteren din!” Dette var bare en unnskyldning, for ingen kjøper land uten å se på det først.

Den andre sa “Jeg kan Selvsagt ikke! Denne mannen, som den første, lagde bare en unnskyldning for å slippe å dra til middagsselskapet.

Den tredje mannen sa “Jeg kan ikke komme, for jeg har nettopp giftet meg!” Hvorfor tok han ikke bare med seg konen sin til selskapet? Selvsagt fordi han ikke ønsket å dra dit.

Tjeneren kom tilbake til mesteren sin og fortalte hva de innbudte hadde sagt. Hvordan ville du ha følt deg dersom du hadde strevet med å lage ett kjempestort middagsselskap, og ingen ville komme? Du ville sikkert blitt lei deg, kanskje til og med litt sint. Mesteren sendte tjeneren sin ut på veien for å invitere alle han møtte til middagen. De gjorde tjeneren. Disse kom ikke med noen unnskyldninger, men var kjempeglade for å ha blitt invitert.

Så sa mesteren til tjeneren: “Vi har fremdeles masse mat og masse plass! Gå ut igjen og finn enda flere gjester!”

Kan du tenke deg hva denne liknelsen betyr? Mannen som gjorde klar måltidet var Gud! Det store middagsselskapet er å få være med Gud både nå og i all evighet. Sønnen Hans kom for å gi oss frelse og et fantastisk hjem i himmelen for dem som vil ta imot invitasjonen Hans. Når Jesus kom ned til jorden for å fortelle om Guds store frelse var det mange som ikke ville ta imot invitasjonen Hans. De ville ikke ha noe å gjøre med Jesus og laget seg unnskyldninger for å ikke ta imot Ham – unnskyldninger som “Jeg har det for travelt til å komme til Gud”, eller “Jeg har for mye gøy og vil ikke komme til Gud”, eller “Jeg må slutte å gjøre noen av tingene jeg gjør, så jeg ønsker ikke å komme til Gud”.

Gud gir invitasjonen sin til alle mennesker. Men bare de som ta imot Jesus som sin Frelser vil få del i festen som skal skje i himmelen

Image may contain: people sitting and table

Den andre liknelsen Jesus fortalte var om en konge som gjorde i stand en bryllupsfest for sønnen sin og inviterte mange gjester.Han sendte tjenerne sine for å hente gjestene til sønnens bryllupsfest og ba gjestene komme med en gang. Men de gjorde narr av kongens tjener og fortsatte med det de holdt på med. Noen av dem slo og drepte kongens tjenere. Når kongen hørte dette ble han rasende og sendte soldatene sine for å ta livet av disse morderne og brenne byene deres.

Han sa til tjenerne sine: “Bryllupet er klart, men de som var invitert var ikke verdige. Gå ut i små og store gater og inviter hvem som helst som vil komme til bryllupsfesten.” På denne måten var det masse gjester på bryllupsfesten.

Kan du gjette hvem som er kongen i denne liknelsen? Det Er Gud Fader, og sønnen var Jesus. De første som ble inviterte var det jødiske folket som på Jesu tid nektet å tro på Ham. De som ble invitert etterpå var de fattige, synderne, hedningene, og alle som var villig til å tro på Jesus og ta imot Ham som Frelser.

Der er en del til i denne liknelsen.

Image may contain: 1 person, sitting and indoor

Når kongen kom inn i festsalen så han til sin store overraskelse at der var en gjest som ikke hadde kledd seg i bryllupsklær. I de dager hadde folk på seg spesielle klær når de skulle i bryllup, nesten som vi gjør i dag. Gjesten som ikke hadde bryllupsklær på stod midt i blant alle de andre gjestene; det ville være som om noen i dag kom til et fint bryllup i slitte olabukser og skitten t-skjorte. På den tiden var det verten som sørget for bryllupsklærne.

“Min venn, hvordan kom du inn her uten bryllupsklær?” spurte kongen.

Mannen uten bryllupsklær hadde ingenting han skulle ha sagt, fordi kongens tjener hadde gitt ham bryllupsklær, men av en eller annen grunn hadde han nektet å ta det på seg, og trodd at hans egne klær var bra nok. Han er som noen som tror at de er gode nok til å komme til himmelen uten å motta den rettferdigheten som Jesus gir. Gud gir oss en åndelig kappe av rettferdighet til hver og en som er frelst. Bibelen sier at vi alle er som urene filler. Vi kan aldri dra til himmelen i skitne filler. Vi trenger den rettferdigheten som Gud har gitt til oss når vi har blitt frelst.

Kongen beordret at denne gjesten skulle kastes ut av festsalen til mørket utenfor. Han ble fjernet fra den varme, pene festsalen fordi han hadde nektet å ta på seg vertens bryllupsklær.

Dette var som fariseerne som nektet å ta imot Guds rettferdighet, og det er som mange som i dag stoler på sin egen rettferdighet og nekter å komme til Jesus for å bli kledd  i Guds rettferdighet. De vil ikke dra til himmelen, men vil bli kastet ut i evig mørke.

Noen tror at dersom de kommer fra kristne hjem hvor foreldrene er kristne så blir de automatisk kristne også. Dette er ikke sant. Jesus er klar til å gi bryllupsklær til alle som vil til himmelen, men vi må ta imot Jesus som personlig Frelser og la Ham komme inn i hjertet ditt før det du kan få disse klærne. Når du får disse klærne er du kledd for bryllupet i himmelen.


 

 

Advertisement
%d bloggers like this: