9 juli: Salige er de som hungrer og tørster.

“Salige er de som hungrer og tørster etter rettferdigheten, for de skal mettes.”

Matteus 5:6

Har du noensinne sultet? Når vi her snakker om å “hungre” eller å “sulte”, så er det snakk om en dyp hunger som brenner inni deg. For å være ærlig vet ikke de fleste av oss hva virkelig sult er. Sult for oss er når vi ikke har hatt tid til å spise lunsj og derfor sier at vi er “skrubbsultne” og at vi “sulter” etter mat. Med denne forståelsen gjør vi narr av Esau som etter han hadde vært på jakt sa til Jakob: “Skynd deg, gi meg noe å spise av det røde, det røde du har der, for jeg er sliten” (1 Mosebok 25:30), og solgte sin førstefødtrett for brød og linsehvelving som Jakob hadde laget. En dyp, tærende hunger for mat er ikke noe å spøke med. Fokk vil gjøre hva som helst for å få litt mat dersom de virkelig sulter.

Det finnes også andre typer hunger. Lucifer hungret etter makt og ønsket å sette seg selv på en trone høyt over stjernene (Jesaja 14:13-14). Nebukadnesar hungret etter tilbedelse (Daniel 4:29-30), og Gud tok forstanden fra ham slik at han ble drevet bort fra menneskene der han spiste gress som dyrene. Jesus fortalte også om en bonde som hungret etter mer rikdom, og gud tok livet hans slik at han ikke kunne få nyte mer av rikdommen sin (Lukas 12:16-21).

Den sulten som Jesus snakker om her er en åndelig sult. Han snakker også om en åndelig tørst. Hva betyr det å hungre og tørste for rettferdighet? Dette er når vi innser at vi er åndelig konkurs, når vi sørger for vår syndefulle forfatning, når vi kommer ydmyke foran Guds trone. Da finner vi at vi har en åndelig sult for Gud og Hans Ord. Vi kan ikke leve åndelig uten rettferdigheten som vi finner hos Herren. En person som sulter har en alt-oppslukende lidenskap for mat og vann. Bildet av en slik person kommer krypende gjennom ørkenen og gisper “vann, vann…” Dette er den samme hunger vi bør ha for Gud og Guds Ord.

Da Moses var i ødemarken ble han kontaktet av Gud gjennom den brennende tornebusken. Moses så deretter Guds kraft da Han fridde jødene fra fangenskapet i Egypt. Han så Herren dele Rødehavet slik at Israel kunne krysse havet på den tørre bunnen. Han så Herren son en røyksøyle og en ildsøyle i ødemarken. Han så Guds herlighet skinne i tabernaklet, og gang på gang så han Guds herlighet. Moses ble aldri mettet av å se på Herren Gud, men gikk igjen og igjen opp på fjellet for å se Ham, møte Ham, høre på Ham. Måtte vi også ha en slik hunger for å møte Gud!

Hvorfor trenger vi så denne åndelige sulten? Når et menneske hungrer og tørster etter rettferdighet, søker han etter frelse. De som allerede er troende tørster og hungrer etter å vokse i rettferdigheten de mottar når de stoler på Kristus. Åndelig vekst er tegn på at en virkelig er en kristen. Ingen som tror mottar all kunnskap og åndelig modenhet med en gang, men tørster og hungrer etter mer av Guds visdom og kjærlighet.

Resultatet av denne åndelige sulten og tørste er at vi skal bli mettet. Gud tilfredsstiller dem som kontinuerlig søker og elsker Ham. Jesus sa: “Den som drikker av dette vannet, blir tørst igjen. Men den som drikker av det vannet jeg vil gi, skal aldri mer tørste. For det vannet jeg vil gi, blir i ham en kilde med vann som veller fram og gir evig liv” (Johannes 4:13-14).

Den som ikke er fornøyd med seg selv. Den som søker frihet fra utvendige, materielle ting som tilfredsstillelse. Den som lyster etter Guds Ord. Den som søker den tilfredsstillelsen som bare Gud kan gi. Det er denne personen som vil bli mettet av Gud. Men selv om dette gjør at vi blir mettet, så vil vi, dersom vi virkelig elsker Herren, fortsatt ha en dyp hunger for å komme enda nærmer Ham, og få vite enda mer om Herren og Hans vilje for oss i våre liv. Gå i fred, tjen Herren med glede!


 

Advertisement
%d bloggers like this: