Ser du på meg?

Image result for red eyed tree frog

Hvem enn det var som ga navn til den rødøyde trefrosken  hadde de sans for det åpenbare. De oppsiktsvekkende kulene er vanskelig å unngå – og det er et problem. Hvordan holder du utkikk etter rovdyr når øynene stikker seg frem for rovdyr?

Løsningen er et ekstra par med gjennomsiktige øyelokk, eller niktiterende mebran. (Noen navn må være vanskelige.) De kamuflerer de sterke rød fyrtårnene bak dem. Så frosken kan speide etter rovdyr uten å skrike “Se på meg!”

Vel, hvorfor skapte Gud disse avslørende fargene i begynnelsen? Biologer tror det er del av en strategi kalt skremme farge. Froskens øyne matcher bladene hvor den bor. Det gjør ikke de oransje føttene, de sterke blå sidene… og øynene. Når frosken sover på dagtid er de fargefulle beina og sidene skjult – ingenting å se her, bare et annet blad. Men dersom den ser et jaktende rovdyr, smekker de sterkt fargede øynene opp og de levende sidene og føttene blir synlige. Forskrekket nøler rovdyret, og frosken slipper unna.

Å slippe unna rovdyr var ikke nødvendig før synden kom inn i verden. Siden begynnelsen har froskens farger tjent et noblere formål . å være en vakker påminnelse av Skaperen.

Related image


 

Advertisement
%d bloggers like this: