En ny grein på livets tre
En ferdigutdannet kanadisk student har oppdaget en livsform så forskjellig fra noe annet at det ikke passer inn i plante- eller dyreriket, eller noe annet rike for den saks skyld.
Mens hun var på fjelltur utenfor Halifax, Canada, øste Yana Eglit opp litt skitt i noen hetteglass hun tilfeldigvis hadde med seg fordi… vel, det er hva slike studenter gjør.
Når hun undersøkte prøvene senere på laboratoriet innså hun at hun hadde funnet rik skitt. Hun hadde samlet noen veldig sjeldne encellede organismer som heter hemimastigotter. Disse skapningene ble først beskrevet på 1800-tallet, men fordi de var så sjeldne hadde mikrobiologer få muligheter til å studere dem.
Eglit ga beskjed til en annen student, Gordon Lax, som spesialiserer seg på genetiske analyser av individuelle mikrober. De fant ut at hemimastigottene er like forskjellige fra alle andre skapninger som dyr og soppvekster er forskjellige fra hverandre. De er eukaryoter, som betyr at, som dyr og sopp, har de komplekse celler med organeller og en kjerne, men det er omtrent så langt som likhetene går. Under domenenivå er de i et “supra-rike” helt for seg selv. Eglit og Lax har funnet ut hvordan å oppfostre hemimastigotter i laboratoriet, så nå burde sjeldenheten ikke lengre være noe problem for å kunne studere dem. Evolusjonære biologer håper å sette sammen flere biter av den såkalte evolusjonære historien med disse nye detaljene. Kreasjonistiske biologer, på den andre siden, ser dem som eksempler på Guds grenseløse skaperevne som lagde mange forskjellige urelaterte organismer. Akkurat når vi tror vi har sett grensene på Guds design, så finner vi noe nytt.