Øyenlokkene og tårene

Når vi tenker på menneskenes syn, så er øyet det første vi tenker på. Akkurat som en stjernespiller på et fotballag samspiller med andre viktige spillere på laget sitt, så er øynene våre hjulpet av viktige strukturer som er essensielle for at vi skal kunne se. Vi vil se på noen av de ytre konstruksjonene hvis viktighet kan bli oversett selv om de er like synlig som nesen midt i ansiktet.

For eksempel er øyenlokkene små og delikate med pakket med utrolige miniatyriserte komponenter. Øyenlokkene er ikke bare en løshengende gardin som henger over øynene våre. En lite bit av tett bindende vev kalt tarsal platen gir øyenlokket dets kurvede form som også gir stivhet til dens funksjon som bevegelig dekke. Platen er plassert når den ytre kanten av øyenlokket, nær øyenvippene. Dette er en ideell plassering for å tillate lokket å skli stramt over øyeeplets kuppel.. Uønsket avfall blir fjernet ved hvert blink, omtrent som vindusviskerne på en bil blir holdt tett inn til frontruten ved hvert sveip. Og det blir brukt akkurat nok stivhet av tarsal platene slik at når vi blinker smører vi øyeeplet jevnt over det hele med tårer.

Tarsal plater er også multifunskjonelle. De huser vitale kjertler som produserer olje-baserte tårer for lubrikasjon (smøring). Disse meibomian kjertlene produserer en spesiell type olje som kalles meibum og frigjør det gjennom  små kanaler like ved øyenlokkets grense. Øyets blinkende bevegelse ruller dråpene under øyenlokket og sprer dem likt over hele øyet i lokkets grenses presise form. Meibum er ikkeen enkel homogen olje, men er faktisk en komplisert sammensetning av flere oljer, voks, steroler, og estere som inneholder mange nyttige egenskaper. Meibim fungere ikke bare som menneske-produsert olje som kan redusere friksjon når to sider sklir forbi heverandre, men det gir også et oljebasert dekke over de vannbaserte tårene for å bremse fordampningsprosessen deres. Menneskelige designere bruker vanligvis en spesiell type gummi eller vokspakning mellom de to flatene for å gjøre forbindelsen deres vanntett. Meibums myke, voksliknende egenskaper muliggjør det vanntette seglet over øynene våre mulig med bare et svakt press.

De absolutt største ingrediensen i tårene våre er vannvæsken som blir produsert av lacrimal kjertelen. Denne væsken er vital fordi tårer væter øynene våre med rikelig vanning. Fra et designer ståsted vil hvilken som helst bra vanningssystem ha et forhøyet vanninntak og et nedsunket vannuttak lokalisert på motsatte sider av vanningsanlegget; på den måten ville vannet renne naturlig gjennom anlegget, dradd av tyngdekraften.

Dette er akkurat hva vi finner med øyets vanningssystem. Den godt beskyttede, uunværlige lacrimal kjertelen er beskyttet i den benete delen av den øvre orbital ringen som lager en bue over øyet og strekker seg mot den ytre delen av øyet bort fra nesen. Tårer produsert av denne renner ned og over øyet mot dreneringskanalene plassert på den nasale siden av det øvre og lave øyenlokket. Generelt sett er tåreproduksjonen og fjerningen av tårer balansert med akkurat riktig mengde slik at øyet ikke tørker ut eller at tårer oversvømmer ansiktet.

Akkurat som meibum inneholder også tårene et spekter av essensielle sammensetninger. Kroppen vår gjør vanligvis en god jobb med å regulere mikrobene som koloniserer området i og rundt øynene våre . inkludert noen mikrober som potensielt kunne skade våre øye-relaterte strukturer. Tårer inneholder miksturer med antistoffer og ensymer som styrer den kontrollerte ødeleggelsen av mikrobene. Øye infeksjoner skjer når øyet blir eksponert for patologiske mikrober som overvelder øyets regulerende design-parameter når det gjelder antall og type mikrober.

En annen fascinerende kjennemerke som tårer har er at bare mennesker har emosjonelle tårer. Under ekstremt emosjonelt stress blir det utløst molekyler som kalles enkephalins som er lik naturlige opioider (analgetika . medisiner som virker på sentralnervesystemet) utløst i tårer. Øye vev absorberer disse molekylene, og når de binder seg til bestemte reseptorer i hjernen, kan den gråtende personen føle litt lettelse eller euforia (lykkefølelse) etterpå. En evolusjonær fortelling om tårenes opprinnelse kan diktes opp, men en mye bedre forklaring er at de er gitt oss av vår elskende, himmelske Far.

Uttaket for å drenere tårene er ganske lite, men du kan se dem med det nakne øye. Dersom du ser nøye i speilet, vil du se et veldig lite sirkulært hull i både det øvre og nedre øyenlokket i det kantede området hvor lokkene kommer sammen ved siden av nesen din. Åpningene er punkta. Overraskende nok representere den runde forhøyningen en ekstremt liten sirkulær muskel som er overlagt med øyelokk vev. Denne strukturen er en bemerkelsesverdig og effektiv tåre fjerner Hver gang en person blinker, så trekkermuskelen seg sammen og lukker åpningen. Når lokkene åpner seg, så slapper muskelen av, noe om resulterer i at muskelen slapper plutselig av, noe som forårsaker en hurtig åpning. Den raske åpningen lager en liten sugeeffekt som drar inn tårene. Den lave åpningen fjerner mer tårer enn den øvre fordi tyngdekraften naturlig drar tårene nedover mot det nedre lokket hvor de samler seg.

Men hvor blir det av de fangede tårene? Hver vinkel har et miniatyr-avløpsrør festet til den som bringer tårene vekk fra øyet. Akkurat som ethvert rørsystem, så samles disse avløpsrørene, som kalles lacrimal kanaler, i et større rør. I dette tilfellet er det en lacrimal kanal som er lokalisert bak nasal passasjen.  De brukte tårene renner nedover på grunn av tyngdekraften, så dreneres de bak i halsen din. Etter at du har svelgt dem blir mesteparten av vannet gjenabsorbert av kroppen din, noe som betyr at en liten del vil bli gjenvunnet og komme tilbake som nye tårer.

Realiteten er at uten en av disse strukturene, ingredientene og prosessene, så ville vi bli blind. Dette er en fantastisk illustrasjon på hvordan ingen av disse primærfunksjonene som gjelder synet kan oppnåes før alle av de nøkkeldelene er på rett plass, til rett tid, på riktig skala og i  rett mengde. Funksjonen av menneskets synssystem er et førsteklasses eksempel på en alt-eller-intet enhet og presis design. Vi burde være takknemlige at vi drar nytte av Mester ingeniøren Jesus Kristus!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: