Praktiske pinner

Image result for tenrec

Se opp! Denne skapningens vannvittige hårfrisyre er med enn et moteuttrykk!

Tenk fort: hva er bråkete, er lenge våken og sover langt ut på dagen? Ikke svar enda – den holder seg også borte fra foreldrene sine, har en ekstrem hårstil og en vrien personlighet.

Nei, det er ikke en tenåring. Vel, det kunne ha vært det, men her enda et tips: Den stortrives i regnskogen. Du har det – det er en lavlands stripet børstepinnsvin! Med et piggete eksteriør og en matchende disposisjon overvinner disse skapningene alle odds på et farlig sted. Hvordan gjør de det? Hemmeligheten er i ryggraden.

EN HVA?

Børstepinnsvin er små, spissmusformede pattedyr. Selv om noen er veldig like vanlige pinnsvin, så er likhetene bare inntil ryggraden. Faktum er at biologer strever med å klassifisere børstepinnsvin. Kreasjonistiske vitenskapsmenn tror de tilhører deres egen adskilte slag. Så hvorfor er ryggradene deres så lik dyr som ikke er i slekt med dem? Vel, dersom den samme Designeren skapte pinnsvinene, hulepinnsvin og børstepinnsvin, så burde det ikke overraske oss å se Hans signatur i slike likheter skapninger. Likevel bruker lavland stripede børstepinnsvin ryggraden sin på en unik måte, som vi skal se.

Lavland stripede børstepinnsvin finnes i og rundt regnskogen i østre Madagaskar. De passer inni hånden din og er 16-19 cm lange og veier omtrent 125-280 gr. Med noen timers mellomrom (spiller ingen rolle om det er natt eller dag), så kommer de pilende ot av hiene sine og sniffer rundt etter jordmarker. Dersom du finner en sulten jeger er de andre antakeligvis ikke langt vekke, siden de går i hi sammen og deler for som familier.

De er også super søte. Men ikke bli uvenner med dem – de vanvittige hårfrisyrene er ikke bare et moteuttrykk.

SETT I GANG, “MAKE MY (HAIRY) DAY”

Akkurat som vanlige pinnsvin forsvarer lavland stripede børstepinnsvin seg selv med ryggradene sine, men til forskjell fra vanlige pinnsvin ruller de seg ikke sammen til baller. De sylskarpe piggene deres er utstyrt for forsvar på flere måter. For det første er de fargefulle stripene tegn på at disse sprelske skapningene ikke vil være lette matbiter. Dersom jegeren ignorerer varselsfargene, så løfter børstepinnsvinene piggene på nakken og hodet mens den lager “putt putt” eller “knase” lyd og tramper med forbena.

Dersom angriperen fremdeles ønsker å risikere en kamp, så blir børstepinnsvinet bøllete. Den stanger opp og ned og angriper. Børstepinnsvin vil angripe dyr som er mye større enn seg selv. Akkurat som hulepinnsvinene er pinnene på lavland stripete børstepinnsvin piggete og pakket i en mantel ved roten slik at de kan løsne. En pågående jeger vil trolig få ansiktet fullt av nåler. Ikke si at jeg ikke har advart deg!

Det er et effektivt forsvar, men hvorfor skulle noen som helst trenge et forsvar i Guds originale “overmåte gode” skapelse, når alle dyr var vegetarianere? En ledetråd kan involvere andre egenskaper ved ryggradene deres.

Å GNI RIKTIG VEI

Børstepinnsvin bruker også piggene sine til å kommunisere med hverandre via stridulasjon. Du har kanskje ikke hørt dette uttrykket, men du er kjent med det fordi du har hørt gresshoppene “synge”. Stridulasjon er forårsaket av vibrasjonene av to overflater som blir gnidd sammen, lik an bue mot en fiolinstreng (eller vingene til gresshoppene mot hverandre). Mange insekter lager musikk på samme måte, men børstepinnsvin er de eneste pattedyrene som stridulerer.

Lavland stripede børstepinnsvin lager lyd med en spesiell lapp med pigger som er designet for akkurat dette. Instrumentene er lokalisert under et lite område på ryggen. Under pelsen er et kompleks, flettet nettverk av muskler som tillater ryggraden å slå hurtig mot hverandre. Noen av disse lydene er hørbare for mennesker, men mye av musikken er ultrasonisk – for høy frekvent for mennesker å høre. Faktum er at når vitenskapsmennene studerte dem, så måtte de bruke utstyr som vanligvis blir brukt for flaggermus.

De kan slå an en tone for forskjellige grunner. En er for en mor å kalle inn barna sine. Når hun jakter på mat hender det at småtrollene vandrer vekk. Akkurat som å blåse i en fløyte for sine forsvunne små gnir hun pinnene sine sammen for å kalle vandrerne tilbake til trygghet.

Hvordan har de blitt så buskete og støyende? Gud plasserte utrolig variasjon i skapningene Sine slik at de kunne fylle jorden. Det kan hende at børstepinnsvinenes pigger originalt ble designet for kommunikasjon og ble først spissede våpen etter at Adams synd brakte død inn i verden. Likevel, omtrent 1,700 år senere, når medlemmer av børstepinnsvinenes familie beordret arken, bar de med seg DNA til å blomstre til en mengde av nisjer og “holde deres slekter i live på hele jorden” (1 Mosebok 7:3).

Gud viste Sitt forsyn og omsorg for alle skapninger, til og med de som er piggete, og de synger – og stridulerer – Hans ære på alle jordens hjørner (Salme 96:10-13).


 

Advertisement
%d bloggers like this: