Høna eller egget?

Image result for yeast and e.coli

For første gang har vitenskapsmenn laget en hybridcelle ved å kombinere gjær og E. coli bakterie. Siden dette aldri har blitt gjort før, så har de gått gjennom flere trinn for å oppnå det. Målet var å vise hvordan evolusjon kan ha produsert en celle med fungerende interne deler som virker nesten uavhengig. Teorien er at en celle svelget en annen celle for milliarder av år siden, og så til slutt begynte de å fungere som en forrent celle.

Men fordi vitenskapsmennene måtte lage hver celle dysfunksjonell, så kunne de ikke overleve alene. De klarte det ved å deaktivere gjærens evne til å produsere drivstoffet som gjør at cellene virker, ATP. Og de deaktiverte bakteriens evne til å produsere tiamin, et vitamin som er avgjørende for at liv skal kunne eksistere. I løpet av få uker var de i stand til å injisere bakterien med gjærcellen og produsere et symbiotisk forhold. Gjærcellen produserer tiamin for bakterien, og bakteriecellen produserer ATP for gjæren.

Prosedyren var genial, men dysfunksjonelle organismer kan aldri overleve på egenhånd til de finner ut hvordan de kan fungere sammen og produsere avkom som kan gjøre det samme. I tillegg er sannsynligheten for at prosedyren oppfunnet av høyt utdannede vitenskapsmenn skal skje tilfeldig ekstremt liten.


 

Advertisement
%d bloggers like this: