22 juli: Lytt før du svarer

“Den som svarer før han hører, er dum og høster skam.”

Salomos ordspråk 18:13

Dette er så fornuftig, likevel glemmer vi dette nesten hver eneste dag: du kan ikke svare et spørsmål, eller komme med en løsning  på et problem, før du hr hørt alt der er å si.

Foreldre gjør det hele tiden med barba sine. De bjeffer ut ordrer, eller gir råd, eller gir regler uten først å undersøke hele situasjonen. De tar den letteste veien — hopper over den tålmodige, uegoistiske, omtenksomme prosessen med å undersøke sine barns hjerte og sinn — og istedenfor gir de generelle, uforsiktige svar til situasjonene som sønnen eller datteren deres står overfor.

Ektemenn og deres koner gjør det til hverandre: “Wi har vært gift så lenge, jeg er sikker på at jeg vet hva motivasjonen hans eller hennes er, hvorfor de har tatt den avgjørelsen eller sagt de ordene.” Og så fordømmer han hans kones hjerte, eller hun antar ektemannens intensjoner.

Men han som svarer før han hører alt fulllt ut — før han utforsker realitetenes detaljer — finner at den skaen, hva enn den er, forblir forvirrende. En løsning synes fremdeles uoppnåelig.

Men det trenger ikke å være slik. Foreldrene kan ta seg tid og innsats til å forsiktig avdekke strevet og gleden som barnet erfarer. Ektemannen kan kontrollere følelsene sine og spørre søkende, forsiktige spørsmål for å bedre å forstå konas perspektiv. Kona kan benekte hennes tilbøyelighet til å dømme mannen sin og utforske situasjonen med et kjærlig og ærbødig hjerte.

Hva med deg? Finnes det noen forhold eller avgjørelser eller problemer som du trenger å høre mer om før du gir ditt svar eller tilbyr en løsning på?


 

Advertisement
%d bloggers like this: