Hundre milliarder mikrocomputere i hodet ditt
Nevrovitenskapsmenn ved Massachusetts Institute for Technology (MIT) har oppdaget at menneskenes hjerneceller kan ha veldig forskjellige elektriske egenskaper fra de som andre skapninger har. Både menneske- og dyrehjerener har seks lag med treliknende nerveceller som kalles nevroner. “Greinene” til disse “nevrontrærne”, kalt dendritter, er det som har forskjellige egenskaper.
På grunn av at det ytre laget på nervevevet er mye tykkere hos menneskene enn hos dyrene, så trenmger menneskelige dendritter my mer tid for å kommunisere gjennom vevet. Dendritter er avhengige av sodium kanaler for å føre elektrisitet, men, overraskende nok, lengre dendritter ikke er utstyrt med ekstra kanaler. Faktum er at elektriske signaler ikke kan reise så langt langs en menneselig dendritt som de gjør hos en rotte dendritt.
Først høres dette dårlig ut – men det som gjør oss unike er at menneskenes dendritter må “bestemme” når de skal forsterke signalet for å sende det lengre. Alle disse mulighetene til å forsterke signaler langs hver dendritt betyr mer komputerkaft. Med andre ord sier forskerene nå at hjernen din er lik milliarder av mikrocomputere som alle jobber sammen.
Forskere begynner først nå å forstå all forskjellen mellom mennese- og dyrenevroner og hvordan de kan poåvirke vår mye større tankevirksomhet – computer evner, om du vil.
Dyrehjernene vitner om den fantastiske kraften og intelligensen til vår Designer. Men menneskehjernen er et kvanmtesprang videre. Dess mer vi oppdager, dess mer halsbrekkende ser Guds kreative arbeid ut.