20 august

Txt: 1 Korinterbrev 5:6-8

LITT SKITT

Torgeir helte litt appelsinjuice i glasset sitt. Han likte å ha et lite mellommåltid etter at han hadde blitt ferdig med avisrunden sin. Da han drakk juicen sin betraktet han moren hans som holdt på å skifte blomsterpotte på en blomst.

“Hei, Torgeir!” sa far da han kom inn bakdøren. “Jeg er glad at du er her.” Han tok tre blader fra kjøkkendisken mens han la til “Jeg har kikket på disse tegneseriebladene som du har byttet til deg fra Ole. Noen er okay, men disse tre har et språk som ingen kristen burde lese, og heller ikke bruke.”

“Å, pappa,” protesterte Torgeir. “Du vet at jeg ikke bruker slike ord. Mange gjør det, så det er hvorfor flere av personene i tegneseriene bruker det.”

“Synes du virkelig det er okay å lese disse bladene?” spurte mor. Hun pekte mot noen vulgære overskrifter på ett av bladene. “Stygg språkbruk gir ikke Gud ære.”

Torgeir rødmet litt. “Vel, der er ikke så mange stygge ord, og vitsene er morsomme,” kranglet han. “Jeg bare ignorerer de ordene som kristne ikke burde bruke.”

“Det er kanskje ikke så lett som du tror,” sa far mens han tok en liten teskje med plantejord og helte det oppi Torgeirs appelsinjuice.

“Gi deg, pappa!” protesterte Torgeir og trakk glasset sitt vekk. “Hvorfor gjorde du det?”

“Det er ikke så mye jord der. Bare drikk det!” foreslo far. “Bare ignorer det!”

“Ignorer det?” utbrøt Torgeir. “Du har ødelagt juicen min. Den er skitten!”

Far nikket. “Bibelen sier at bare litt surdeig, det vil si gjær, syrer hele deigen – den sprer seg over hele deigen. I vårt tilfelle skitner litt  jord til hele glasset med juice.” Han la de tre bladene på bordet. “Bare litt skitt kan gjør mye skade, ikke sant?” spurte han.

Torgeir tenkte seg om. Han husket at en gang da han leverte avisene, så hadde han kastet en avis mot inngangspartiet til fru Hansen, og da han bommet hadde han nesten sagt et av de ordene. “Jeg ser poenget ditt,” sa Torgeir til slutt. “Jeg skal kaste disse i bosset med en gang. Hva så med et glass med ren juice?”

Hva med deg?

Leser du blader eller bøker, kanskje ser på filmer og serier med dårlig språkbruk eller innhold? Du mener kanskje ikke å bruke slike stygge ord, men dersom du leser eller lytter til dem, så kan slike ord snike seg ut. Be Gud om hjelp til å “rense opp” språkbruken din. Pris Ham istedenfor med leppene dine.

La min munns ord og mitt hjertes tanke være til velbehag for ditt åsyn; Herre, du min klippe og min gjenløser!

Salme 19:15

Dagens nøkkelord: SNAKK MED RENE ORD

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: