Kakerlakken – naturens bossmann

Å oppdage en kakerlakk invasjon er en forferdelig oppdagelse, og de er vanskelige å bli kvitt når de en gang har slått seg til et sted. Synonymt med skitt og uhygieniske forhold er det noen som undrer seg “Hvorfor ville Gud skape et slikt ufyselig vesen?” Var de virkelig en del av Guds originale, perfekte skapelse?

Faktum er at mens de har fått et meget dårlig rykte fra sine pest kusiner som inneholder tusenvis av arter som ikke infesterer hjemmene våre, så har de faktisk en viktig økologisk rolle å spille. De fungere også som indikatorer på genial ingeniør design som robot ingeniører kan lære fra.

Skogens økologi

I skogen er en av kakerlakkenes viktigste roller å bryte ned bladavfall som bygger seg opp hele tiden i skogbunnen. Jordmikrober gjør faktisk mesteparten av arbeidet, men kakerlakkene spiller en viktig rolle. De bryter ned bladavfallet og flytter på det slik at det blir mer tilgjengelig for mikrobene. De bærer også mikrobene rundt omkring. Fordøyelseskanalen og avføringen deres er ideelle steder for mikrobene å holde til.

I de fleste økosystemer hjelper mange insekter med å dekomponere planteavfall. Men noen steder er kakerlakker ekstra viktig. “Mange av de vingeløse kakerlakkene som bor på bakken i Australia er viktig for å bryte ned bladavfall. Dette er gjelder spesielt eucalyptus bladene hvor avfallsproduksjonen er relativt høy i henhold til skogtypene, og bladene dekomponeres langsomt, og hvor mer typiske dekomponenter som jordmarker, isopoder og tusenbein er få.”

Rollen i dekomposisjonen er viktig fordi den fanger nitrogenet i den dekomprinerende vegetasjonen på bakken  igjen slik at det blir gjødsel. Denne rollen er spesielt viktig i økosystemer i ørkenen.

Den neste viktige funksjonen som kakerlakkene har i økosystemet er som et av de laverestående trinnene i matkjeden. De kan formere seg raskt og har høyt protein nivå, noe som gjør dem til en god matkilde for alle insektspisende dyr. Dersom kakerlakkene skulle forsvinne, så ville de fleste av oss ikke savne dem, men vi ville kanskje savne noen av de dyrene som trenger dem som matkilde. (Eks. gnagere, fugler, slager og amfibier.)

Den designede kakerlakken

Kakerlakker er veldig flink til å komme seg inn på trange steder – en liten kakerlakk kan flate ut kroppen sin og komme seg inn i en sprekk som er bare 1,35 mm tynn. Selv en gravid kvinnelig kakerlakk kan komme seg inn i åpninger som er 3,9 mm brede. De er også veldig raske – en kakerlakk kan løpe 80 cm per sekund. Ryggene deres har to vedheng som kalles cersei som oppdager luftstrømninger, og de løper instinktivt vekk fra en hvilken som helst vindkilde (f. eks. laget av skoene dine når du forsøker å tråkke på en).

Kakerlakken er faktisk av interesse for forskere som jobber med roboter fordi de har flere trekk som ville være ekstremt nyttige i roboter. For det første er de ekstremt stabile. Kakerlakker bruker faktisk ikke hjernen sin til å holde balansen – istedenfor kontrollerer nervesystemet deres beina ved å stole på kontinuerlig informasjon fra miljøet. Kakerlakkene klarer seg også bra med å miste et bein og kan navigere veldig bra gjennom hindringer.

En av de viktigste målene for å utvikle en liten manøvrerbar robot er for å finne folk som er fanget i kaoset etter et jordskjelv eller andre naturkatastrofer. Men en slik robot vill måtte kunne navigere gjennom mørke, ujevne områder. Noen robot forskere får inspirasjon fra kakerlakkens antenne for å gi roboter en måte å føle hindringer på i miljøet deres.

Den bioniske kakerlakken

Kakerlakken er også den første levende organismen til å bli kontrollert med fjernkontroll. For 99 dollars kan en kjøpe et sett bestående av en levende kakerlakk og en liten pc ‘ryggsekk’. Etter at kakerlakken har blitt ‘bedøvet’ ved å legges i et kjøleskap, så blir kakerlakkens antenner og sercei trimmet, og ledninger fra ‘ryggsekken’ blir satt inn. Elektrisk strøm som strømmer gjennom ledningene tillater en person å controllere den levende kakerlakken via fjernkontroll. Miniatyr kameraer og mikrofoner kan også festes til ‘ryggsekken’.

Kakerlakker er utmerkede kandidater til slike prosesser, fordi de ikke kan føle smerte slik som mennesker og ‘høyerstående dyr’ kan. Isteden er det bevis for at ingen insekt føler smerte slik som dyr gjør. Dette blir illustrert ved det faktum at dersom kakerlakkens hode blir kuttet av, så vil begge deler fortsette å leve en god stund uten noe tegn på lidelse. Kakerlakkens antenner vil fortsette å bevege seg rundt i flere timer – lengre om det er i kjøleskap. Kroppen kan leve i flere uker til den dør av dehydrering.

Kakerlakken utviklet seg ikke

Kakerlakkene dukket først opp i karbon lag som er antatt å være 350 millioner år gamle. Men den eneste forskjellen på kakerlakker nå og da er at de hadde eksterne eggposer. “Med andre ord, de er praktisk talt identiske.” Men selv i dag finnes det små forskjeller mellom de forskjellige typene kakerlakker; noen bærer eggene på innsiden til babykakerlakkene klekkes, mens andre legger eggene fra seg på et trygt sted. Evolusjonistene vil forklare dette med  å si at kakerlakken har tilpasset seg på en spektakulær måte til flere forskjellige miljøer slik at de ikke trengte å forandre seg. Men hvordan vet vi at kakerlakken tilpasset seg i begynnelsen? Vi ser ingen utvikling av kakerlakker i dag; vi ser levende kakerlakker som  likner fossilene. Det er utenkelig at en skapning som skal ha levd før dinosaurene i den evolusjonistiske tidsrammen ville forbli akkurat lik mens alt annet forandret seg rundt omkring den

Men kakerlakker er også  sagt å ha blitt påvist å ha en ekstremt hurtig evolusjon. Sprøytemidler mot kakerlakker pleide å være søte, men kakerlakk beboelsen utviklet en motvilje mot søt mat, og på den måten unngikk de giften Dette er kalt en hurtig evolusjon, men er det virkelig det? Faktum er at antakeligvis har noen kakerlakker i hele befolkningen hatt denne avskyen for søtsaker, så det var dem som overlevde den søte giften. Det tar bare noen få kakerlakker for å gjenoppbygge en koloni på tusener, og alle etterkommerne vil da ha vært av de som ikke kunne motstå søtsaker. Det er hurtig naturlig utvelgelse, men ikke evolusjon. Det er ikke klart om disse kakerlakkene ville ha en overlevelsesfordel på steder uten gift, fordi deres avsky for søtsaker eliminerer enkelte matkilder.

Kakerlakker: genialt designede bossmenn

Mens vi alle sikkert har ønsket på et eller annet tidspunkt at kakerlakkene skulle bli utryddet, så har de en virkelig viktig plass i økosystemet, og vitenskapsmennene lærer mange prinsipper om robot design fra dem. Så de ‘styggere’ delene av den naturlige verden viser at Gud er god og en fantastisk Designer.

NOEN MYTER OM KAKERLAKKENE:

MYTE: Kakerlakker kan overleve en kjernefysisk eksplosjon

FAKTUM: Mytesprengerne fant at kakerlakker ville definitivt overleve mer stråling enn mennesker ville, men bare opp til et visst punkt. Til slutt ville de bukke under slik som alle andre levende skapninger. Orkin Pest Control sier at selv om kakerlakkene kanskje ville overleve strålingen fra en bombe, så ville den ikke overleve varmen som eksplosjonen forårsaket.

MYTE:  Kakerlakker legger eggene sine i sugerørene i restaurantene

FAKTA: Steder hvor kakerlakkene bor må ha tilgang til mat og vann, så lagrede sugerør ville ikke være et ideelt sted for kakerlakkene å legge eggene sine. Videre er eggene oppbevart i en ‘eggboks’ som er på samme størrelse som en tørket bønne. Dessuten kan det nevnes at selv om voksne kakerlakker er forbundet med sykdom, så er eggene deres ikke det, og er helt trygge å svelge.

MYTE: Kakerlakker infiserer bare skitne hus

FAKTUM: Faktisk kan et hvilket som helst hus forsørge kakerlakkene med mat, drikke og varme, mørke steder hvor de kan bo og formere seg. Desom det finnes et infestert hus i nærheten, så kan et hvilket som helst hus få kakerlakk problemer.

Advertisement
%d bloggers like this: