Hvor lenge kan du holde pusten?

Bilderesultat for elephant seals

Tjuefire minutter – det er det lengste et menneske har holdt pusten under vann. Og det er ganske imponerende til du finner ut at elefantseler kan oppholde seg under vann i opp til to timer og dykke ned til 5,000 fots dybde. Hemmelighete  deres? Vitenskapsmenn tror det kan ha å gjøre med de høye megdene med karbonmonoksid de har i blodet – omtrent ti ganger høyere enn i mennesker.

Vi tror vanligvis at denne gassen er giftig fordi den fester seg til røde blodceller, senker oksygenstrømmen og skader vev og organer. Men når det gjelder dypvannsdykk, forlenger karbonmonoksiden selens oksygenforsyning med opp til 16% uten å forårsake skader. Forskere tror at gassen beskytter organene ved å senke metabolismen deres til selen kan puste igjen.

Denne oppdagelsen oppmuntrer ny medisinforskning i retning av at karbonmonoksid kan forhindre vebskader når blodstrømningen er avbrudt under transplantasjoner av organer, hjerteinfarkt og slag. Dette er bare en måte å dykke dypere ned i Skaperens uutgrunnelige forsørgning.


 

Advertisement
%d bloggers like this: