Begynnelser

Godt nytt år 2021 ! Happy new year 2021 -norvegian song - YouTube

“I begynnelsen skapte Gud himmelen og jorden”

1 Mosebok 1:1

Vi står nå overfor et nytt år. 2020 er snart over, og de aller fleste av oss er veldig glad for å se det i bakspeilet. Nå skriver vi snart 2021 istedenfor — og det tar nok litt tid før vi blir vant til det. 2020 var fylt av elendighet for mange mennesker. Året startet med begravelsen av Ari Behn i januar — som begikk selvmord på første juledag 2019. I februar ble 27 personer drept og 57 skadet da en soldat gikk amokk med skytevåpen i byen  Nakhon Ratchasima i Thailand. Så, i mars, ble covid-19 erklært som en pandemi. Dette har lagt som et knugende teppe over oss alle helt til nå. Mange har mistet sine kjære på grunn av korona eller andre grunner. Vi er så glade for at 2020 er over! Vi håper på at vaksinen som allerede har begynt å bli distribuert vil bidra til et bedre år i 2021.

2021 er en ny begynnelse. Moses skrev om den aller første begynnelsen i Bibelens aller første vers. Alt har en begynnelse, ikke bare 2021. I 1 Mosebok 1:1 finner vi begynnelsen til hele universet, ja, dette er hvor selve tiden starter. Dette er “urbegynnelsen” — opprinnelsen til absolutt alt! Dette verset, som er Bibelens første, tester troen vår før vi leser noe annet Bibelvers. Kan vi tro på dette verset, vil vi også kunne tro på alt det andre som følger etterpå.

Livene våre har også en begynnelse. Noen krangler om når menneskelivet starter, men Gud ser oss når vi er i mors liv. David beskriver dette i Salme 139. Vitenskapen forteller oss i dag at livet starter ved unnfangelsen, og ganske tidlig kan fosteret skjelne mellom mor og fars stemme når de snakker til det. Den nære kontakten mellom barn og mor er meget ømfintlig før fødselen, og dersom mor blir syk vil dette også påvirke barnet i mors liv.

Jesus sa at vi måtte “bli født på ny” (Johannes 3:7). Nikodemus forstod ikke dette, så Jesus måtte forklare dette til ham. Dette betyr å bli en kristen — å akseptere Jesus som frelser, be Ham inn i hjertet ditt, snu deg bort fra ditt syndige liv og følge Ham. Dette er et totalt nytt liv — det er et åndelig liv som starter, et liv hvor man trenger åndelig mat for å kunne vokse. Peter nevner dette i 1 Peter 1:3: “Lovet være Gud, vår Herre Jesu Kristi Far, som etter sin store miskunn har gjenfødt oss til et levende håp ved Jesu Kristi oppstandelse fra de døde.

Paulus skrev i 2 Korinterbrev 5:17: “om noen er i Kristus, da er han en ny skapning, det gamle er forbi, se, alt er nytt.” Et liv med Kristus skal være vidt forskjellig fra hva livet vårt var før vi ble født på ny. Vi burde alle granske oss selv i lys av Guds hellige Ord for å se om vi virkelig lever et nytt liv med Kristus. Vi kan stille oss selv spørsmålet om hva dette betyr for oss i 2021. Mange av oss har nyttårsforsetter om å spise mindre, trene mer, tilbringe mer tid med våre kjære, gjøre en bedre innsats på jobben, følge etter drømmene våre etc. Hva med å komme nærmere Gud, be mer, lese mer i Bibelen, leve mer lik Kristus?

Alle vi kristne ser fram mot enda en ny begynnelse. Den leser vi om i Johannes åpenbaring 21:4-5. “Han skal tørke bort hver tåre fra deres øyne. Og døden skal ikke være mer, og ikke sorg, og ikke skrik, og ikke pine skal være mer. For det første ting er veket bort. Og han som satt på tronen sa: Se, jeg gjør alle ting nye! Og han sier til meg: Skriv! For disse ord er troverdige og sanne.”

Dette skal skje en gang i framtiden, men ikke akkurat nå. I dag burde vi kanskje sitere Paulus fra Filipperne 3:14 hvor han sier: “Jeg glemmer det som ligger bak og strekker meg ut etter det som er foran, og jager mot målet, til den seierspris som Gud har kalt oss til der ovenfra i Kristus Jesus.” La 2021 bli et år når vi kan føle Guds nærvær enda bedre. Vi trenger Ham — hver eneste dag, hvert eneste sekund!


Advertisement
%d bloggers like this: