Pottemakerens hånd

Når en ser på en pottemaker som arbeider kan en legge merke til hendenes bevegelighet og kunnskapen som er nødvendig for å lage fine potter. De som går i lære for å bli pottemakere blir ofte advart om at “leiren kan beveges med den miste be4røring, og det tar tid og erfaring før en kan mestre alle de ferdighetene som er involvert”. Og: “Gjennom erfaring vil hendene dine begynne å ‘se’, og musklene dine vil lære den listige dansen som skubber leiren korrekt”.

Faktisk er den overraskende bevegeligheten og følsomheten av den menneskelige hånden veldig beundret av robot ingeniører. Ved å dubbe den “et av naturens under” forblir den menneskelige hånden “en overveldende utfordring til ingeniører som ønsker å kopiere den”, til tross for årelang prøving og feiling. Det er forståelig når en tar til betraktning at den menneskelige hånden har over 30 muskler og 29 bevegelige ledd og tusenvis av spesialiserte nerveender som gir et sensorisk system som umiddelbart kan oppdage om et objekt er varmt eller kaldt, om overflaten er glatt eller ujevn, og til og med hvor hardt gjenstanden skulle gripes.

For å si det som et forsker team sa det: “Det er ikke rart at å skape en robot hånd med bare en brøkdel av en menneskelig ferdighet har virket som et flyktig mål.” De kjenner emnet deres veldig godt, og har nylig vunnet en konkurranse om å utvikle en multi-fingret robot hånd som kunne utføre en mengde oppgaver, som å plukke opp en telefon og bruke en boremaskin. Det var et stort samarbeid med team medlemmer som tilhørte tre organisasjoner som jobbet sammen på dette oppdraget i over et tiår. Designen de vant med har mange egenskaper, men forskerne erkjente at den egentlig bare var laget for å kopiere en liten del av hva den menneskelige hånden kan gjøre. Og de betraktet robot skapelsen deres som bare “et startpunkt” for andre forskere som forhåpentligvis vil bringe ytterligere forbedringer.

Det er et sterkt budskap i alt dette vedrørende evolusjonistiske påstander. Hadde hendene våre, inspirasjonen til all denne design innsatsen, virkelig ingen designer? Er “Gud” bare et konsept som menneskene har funnet opp? Eller, som det står i Jesaja 29:16:

          Dere snur det opp ned!
          Skal ikke pottemakeren
          settes høyere enn leiren?
          Kan verket si om håndverkeren:
          «Han har ikke laget meg»,
          og karet om pottemakeren:
          «Han forstår ingenting»?
 

Eller Jesaja 45:9:

          Ve den som fører sak mot sin skaper,
          et potteskår blant potteskår av jord!
          Kan leiren si til ham som former den:
          «Hva gjør du?»
          Kan det du lager, si:
          «Han har ikke hender»?

Advertisement
%d bloggers like this: