Isbjørngåte

Related image

Prognoser om at den smeltende polarisen ville føre til utryddelse av isbjørnen har fått en ny vri. Totalt sett ser det ut som om antallet isbjørner har økt siste tiåret.

For å forklare hvorfor foreslår forskerne flere grunner. En er at tynnere årlig sjøis (i motsetning til tykkere, permanente isflak) fremmer et rikere økosystem, fra plankton og hele veien oppover matkjeden. Men den fordelen er midlertidig, så isbjørnene er ikke ut av fare enda.

Faktum er at de kanskje beveger seg inn i skogene. Forskerne rapporterer  økende nummer av “isgrizzlyer” – grizzly og isbjørn hybrider – i de sørligste områdene til isbjørnene. Siden alle bjørneartene stammer fra et par på Noas ark, så står det til grunn at isbjørnene fremdeles kan pare seg med grizzlybjørner.

Gud befalte dyrene å spre seg utover og fylle alle jordens nisjer (1 Mosebok 8:17), og Han utstyrte dem til å gjøre nettop dette. Selv om vi ønsker å redde enkelte arter fra utryddelse, så har artene aldri vært fastsatte, og hybridisering av beslektede arter ser ut til å være en måte de kan fortsette og variere og tilpasse på.

Som forvaltere av Guds skaperverk ville det være galt av oss å ta lett på isbjørnens vanskelige situasjon. Likevel er det oppmuntrende å vite at Gud skapte bjørnene til å være motstandsdyktige,


 

Advertisement
%d bloggers like this: