Finne sannheten i nyhetene

Bilderesultat for sannhet

I dagens overflod av nyheter på Facebook og andre sosiale media, så er det ofte vanskelig å skille sannhet fra løgner. Problemet forårsaket oppstyr når falske rapporter om kandidatene til presidentvalget i USA skjemte det nylige presidentvalget.

Bekymrede forskere ved Stanford universitetet evaluerte studentenes evne til å skjelne mellom sannhet og løgn på internett. Studien, som ble offentliggjort av Stanford History Education Group, fant at mange studenter ikke kunne skille verifiserte nyhetskilder og falske. De fleste trodde på nyhetene på Facebook uten å bry seg med å sjekke. Deres ukritiske akseptering av forutinntatte og falske nyheter sjokkerte forskerne. Men det er på det rene at problemet går langt lengre enn til universitetsstudentene.

Den virkelige verdens konsekvenser fra falske nyheter ble demonstrert sist høst av “pizzagate”. Historien var at en undergrunns prostitusjonsring hadde sitt hovedkvarter i en pizzarestaurant i Washington D.C. Det resulterte trakasseringen av restauranten nådde toppen da en mann åpnet ild i restauranten mens han selv “undersøkte” historien.

Sarah Pulliam Bailey, en kristen spaltist i Washington Post, sier at kristne burde være bekymret: “Vi lever i en post-sannhet tid med falske nyheter og feilinformasjon, noe som burde være dypt foruroligende for torens folk som hevder at de leter etter sannheten i hverdagslivene deres.”

Men å sette merkelappen “falske nyheter” hentyder at “virkelige nyheter” er det samme som sannheten. Selv intelligente, ærlige reportere kan ikke helt slippe unna sin egen partiskhet, og “virkelige nyheter” kan være like uriktige som “falske nyheter”. For eksempel rapporterer respekterte medier rutinemessige rapporter om at evolusjon er sann og skapelsen er usann. Dette er “virkelige nyheter” som markedsfører en feilaktig konklusjon.

Troende er kalt til å kjenne sannheten og gjøre den kjent (Efeserne 4:15). Vi burde overvåke all informasjon og ikke akseptere eller videreformidle en rapport uten å ha verifisert den med pålitelige kilder. Enda viktigere er det at vi må sjekke alt i lys av Guds ufeilbarlige Ord, og “tar hver tanke til fange under lydigheten mot Kristus” (2 Korinterbrev 10:5).


 

Advertisement
%d bloggers like this: