Sannhet, delvis sannhet og langt fra sannhet

 

Har du noen gang trodd uten å sette spørsmålstegn ved noe som har senere blitt bekreftet som en myte? Tenk på den gangen da du svelget en tyggegummi og bekymret deg hele dagen fordi din mor sa at den ville ta syv dager å fordøye. Hvorfor tror du så mange vanlige antakelser ender opp til å bli feilaktige?

Noen ganger blir korrekt informasjon overdrevet eller forvrengt i gjenfortellingen. Andre ganger har folk ærlig og redelig gjort en feilantakelse og ikke innsett at informasjonen deres er ukomplett. Og la oss innse det, noen ganger har ondsinnede mennesker med vilje spredd feilinformasjon.

Antatte “fakta” basert på vitenskapelige studier er noen av de mest utbredte mytene fordi folk ikke alltid forstår vitenskapens natur. Vitenskapelige funn er nesten alltid ukomplette og underlagt revisjon. Vitenskapens jobb er å konstant teste tidligere konklusjoner og se om der finnes bedre forklaringer. Men når folk først har hørt om ett resultat, så er det vanskelig for dem og holde seg oppdaterte på alle forandringene, slik at gamle konklusjoner fremdeles står ved lag.

Her er en liste over myter som du antakeligvis har hørt gjennom livet ditt og kanskje tror fremdeles. Sitter du komfortabelt? Det kan være at du vil bli sjokkert. Det er ydmykende opplevelse om menneskelige begrensninger til å finne sannheten.

Image result for brain

MYTE: DU BRUKER BARE 10% AV HJERMEN DIN

Selv om hjernen din ikke jobber 100% hele tiden, så er mesteparten av hjernen din aktiv i lpet av en 24 timers periode, til og med når du sover.

Image result for melk

MYTE: MELK ER NØDVENDIG FOR STERK BEINBYGGNING

Melk er ikke en magisk trylledrikk for sunne bein i kroppen din; den er bare en lett vei for å få vitaminer og kalsium som man tror kan forebygge beintap og brudd. Grønne blader, fisk og lever gir de samme næringsstoffene. Og melk alene kan ikke garantere at beinbygningen vår forblir sunn. Trening er også en essensiell vakt mot beinproblemer.

Image result for diamanter

MYTE: DIAMANTER ER LAGET FRA SAMMENPRESSET KULL

Diamanter og kull er begge laget av karbon, men av forskjellige prosesser. Mesteparten av kullet er dannet fra plantemateriale som ble begravet under en verdensomfattende flom – syndefloden. Diamanter blir til kontrast dannet under unike forhold dypt under bakken, noe som krever intenst press og varme (mest trolig under fra skapelsen av).

Image result for water leads electricity

MYTE: VANN LEDER ELEKTRISITET

Vann er alene ingen god leder av strøm – i alle fall ikke rent eller destillert vann. Mineraler og sedimenter, som forurenser de fleste vann, ioniserer molekylene og tillater dem å føre strøm.

Image result for left brained vs right brained

MYTE: ANALYTISKE MENNESKER ER  “VENTRE-HJERNE-DOMINANTE” MENS KREATIVE MENNESKER ER “HØYRE-HJERNE-DOMINANTE”

Øynene våre, hendene og føttene har en dominant side som kan være grunnen til at denne myten har oppstått. Det finnes imidlertid ingen absolutte bevis som viser at en side av hjernen bestemmer personlighetene våre. Vi bruker begge sider i alle ting vi gjør.

Det er sant at logisk tankegang (brukt til problemløsning) er avhengig av venstre siden av hjernen, og kreativitet synes å bruke høyre side. Men begge sidene er alltid involvert i hver type tankegang. For eksempel, dersom du har et vanskelig matteproblem, så vet du at det krever både kreativitet og logikk.

Image result for tunge

MYTE: TUNGEN HAR FORSKJELLIGE SMAKSREGIONER

Kan du huske da læreren på barneskolen fikk deg til å legge sukker og sitron på tungen din for å finne regionene for søtt og surt? Troen på at tungen er kartlagt i smaksområder – søtt, surt, salt, bittert og umami – ble motbevist i 1974, likevel eksisterer disse grafene fremdeles i lærebøkene. Hele tungen kan sanse disse smakene likt.

Image result for bats

MYTE: FLAGGERMUS ER BLINDE

De fleste flaggermus kan se ganske bra og bruker synet til å navigere, og unngår på den måten rovdyr og finner mat. Kanskje det engelske uttrykket “blind as a bat” kommer fra deres nokturne (nattlige) vaner og deres bruk av ekkolokalisasjon for å se i mørlet

Image result for shaving

MYTE: BARBERING GJØR HÅRET MØRKERE OG TYKKERE

Å barbere hårvekstene dine matter hårtuppene, noe som får dem til å føles skarpere og synes mørkere eller tykkere når det vokser tilbake.

Image result for birdsnest

MYTE: DERSOM DU RØRER VED EN FUGLUNGE VIL MOREN LUKTE MENNESKE OG FORLATE UNGEN

Fugler har dårlig luktesans, så mamafuglen vil antakeligvis ikke vite at du har returnert ungen hennes trygt til reiret.

Image result for cold

MYTE: DU VIL FÅ ET VIRUS DERSOM DU BLIR FOR KALD

Virus, ikke kalde temperaturer, gjør deg syk. Virus sprer seg fordi vi er sammen med syke mennesker, ikke fordi du er utendørs. I tillegg kan det nevnes at tørr luft (ikke kald) hindrer slim og nesehår fra å skubbe ut patogener.

Image result for evolution

MYTE: EVOLSJONÆRE PROSESSER HAR LAGET VERDEN SOM VI SER RUNDT OSS I DAG

På grunn av at evolusjon er så vanlig å tro på av det vitenskapelige samfunn, så aksepterer folk flest det som fakta. Men når du deler opp påstandene oppdager du at de er basert på de forutinntatte antagelsene til et naturalistisk verdenssyn.

Å, noen aspekter ved evolusjonens historie er bygget på delsannheter. For eksempel sier evolusjonistene at naturlig utvelgelse forandrer befolkningen av skapninger – og det gjør den. Men forandringene er begrenset innenfor hvert dyreslag. Med andre ord kan en salamander vokse seg fetere, men den vil aldri bli en narhval. Når vi ser på verden fra et bibelsk verdenssyn, kan vi se hvordan observerte fakta stemmer med 1 Mosebok. Gud skapte hvert slag av alle skapninger i en skapelsesuke for bare 6,000 år siden.

Som kristne skal vi se etter sannheten i alle ting. Det inkluderer å refererer til sunn forskning og kilder; men enda viktigere er det at det betyr at vi burde bygge tankene våre på Guds Ord. Selv om noen myter er uviktige (for eksempel at å brekke knokene vil gi deg leddgikt), så kan andre myter som evolusjonen lede deg vill fra evangeliet og Jesus Kristus – selve kilden til sannheten. Det har konsekvenser for evigheten.


 

Advertisement
%d bloggers like this: