Desember

1 DESEMBER

Txt: Salme 40:1-9

FISKEØRER

Skynd deg, tenkte Magnus mens han kikket på armbåndsuret sitt. Far leste noen Bibel vers, men Magnus ventet spent på at morgen andakten skulle bli ferdig slik at dagens fisketur kunne begynne. Det syntes utrolig lenge for ham før far endelig avsluttet med bønn.

“Jeg er klar til å dra!” annonserte Magnus et øyeblikk senere. “Fiskeutstyret er i bilen.” Han gliste til sin mor. “Vi skal komme hjem med middagen, mamma,” skrøt han.

Ved elven kastet Magnus og faren hans linene sine i vannet. De ventet og ventet, men de fikk ikke en gang et napp. “Kanskje det er sant at snakking skremmer fisken vekk,” observerte Magnus da han og faren beveget seg oppover elvebredden for å forsøke et annet sted. “Jeg skal ikke snakke så mye denne gangen. Kanskje de hørte oss snakke om å fange dem.” Far bare smilte til ham.

Noen få minutter senere følte Magnus noe nappe på linen hans. “En fisk! En fisk!” utbrøt han. “Jeg har en.” Han dro inn fangsten sin. “Middag,” sa han smilende. Etter de hadde fått noen til, så rynket Magnus pannen mens han trakk kroken ut av en av fiskene. “Her bekymret jeg meg om å være høyrøstet og skremme fisken vekk,” sa han, “og fisken har ikke ører en gang!”

“Jo, det har de,” sa far. “Du kan bare ikke se dem.” Magnus undersøkte fisken grundig. “Fisk har ører på innsiden, ikke på utsiden slik som deg og meg,” forklarte far mens han dro forsiktig i Magnus sitt øre. “Men vet du hva?”

“Hva?” spurte Magnus.

“Vel, selv om ørene våre er på utsiden, så er den viktigste delen av ørene våre på innsiden. Det er der ting skjer når vi lytter oppmerksomt og tar inn til oss det budskapet Gud har for oss.”

Plutselig husket Magnus andakten den morgenen. Han hadde hørt fars stemme riktig nok, men han var for travelt opptatt med å planlegge fisketuren til å lytte med hjertet til Guds budskap.

“Ja. Det er lyttingen på innsiden som gjør store forandringer i livene våre,” avsluttet far. “Og nå må vi dra hjem med denne fiskemiddagen.”

Hva med deg?

Hvor godt lytter du? Når noen leser fra Bibelen, hører du bare ordene eller lytter du med hjertet? Lytt på innsiden.

Hør nå hva Herren sier

Mika 6:1

Dagens nøkkelord: LYTT TIL GUDS ORD

2 DESEMBER

Txt: 1 Peter 3:8-12

MIKROBØLGE POPCORN

Liv satte en pose mikrobølge popcorn i mikrobølgeovnen, satte tiden og ventet. Noen få minutter senere kunne hun ta ut en bulende pose med rykende, varme popcorn fra ovnen. “Det er ikke slik vi laget popcorn da jeg var liten,” fortalte far og strakte seg ut etter noen få kjerner. “Vi måtte putte olje i en panne, sette den på komfyren og vente til pannen var varm før vi helte kjernen i. Så måtte vi riste som gale på pannen slik at popcornene ikke skulle svi i bunnen.”

Mor nikket. “Og så,” sa hun, “ville vi tømme popcornene i en skål og helle smeltet smør og drysse salt over dem.”

“Dette er mye enklere,” sa Liv. “Dessuten kan jeg spise det rett fra posen. Ikke noe rot! Ingenting å rydde opp!”

“Det smaker godt også, selv om jeg ikke er helt sikker på at det er like godt som popcorn laget på gamlemåten,” sa far mens Livs bror kom inn og slengte døren igjen bak seg med et brak. “Noe galt, Tormod?” spurte far.

“Det er Even,” klaget Tormod. “Guttene i klubben vår har alltid raket løv og plukket opp søppel for de eldre i nabolaget, men han synes vi skulle gjøre noe annet i år.”

“Så hva ønsker han å gjøre?” spurte mor,

“Han vil at vi skal ha bilvask og bruke pengene til å kjøpe bøker og videoer til biblioteket,” sa Tormod dystert. “Han sier det ville være til stor hjelp for de eldre fordi de burde se på dem slik at de fikk litt underholdning.”

“Vel…” Far tappet på popcorn posen. “Vi snakket akkurat om gamlemåten å lage popcorn på. Vi bestemte at det smakte godt ved begge metoder, og begge måtene har sine fordeler.”

“Mener du…” begynte Tormod langsomt.

“Jeg synes bare du skulle tenke på Evens forslag,” sa far, “og han burde tenke på ditt. Det kunne kanskje være godt å møtes med lederne deres og diskutere hva som telle for og imot. Din måte å gjøre tjeneste for de eldre gikk veldig bra, men kanskje hans ville det også. Gjør ditt beste for å finne ut hvilken plan som ville være best.”

Hva med deg?

Insisterer du på å gjøre ting på din måte? Gud har gitt folk mange forskjellige ideer på måter de kan tjene Ham. Samarbeid med andre om å tjene Gud. Del de gode ideene dine og lytt til deres. Forsøk å bestemme den beste måten til å tjene Gud, og så kan du arbeide – og leke – i fellesskap.

Ha alle ett sinn, vær medlidende, kjærlige mot brødrene, barmhjertige og ydmyke.

1 Peter 3:8

Dagens nøkkelord: SAMARBEID MED ANDRE

3 DESEMBER

Txt: Lukas 16:20-26

ENVEIS BILLETT

“Dette er en trist dag, ikke sant, pappa?” sa Conrad da han og far kjørte til byen. De skulle kjøpe flybilletter til bestefars begravelse. Bestefar hadde dødd etter å ha vært syk i flere måneder.

“Ja, det er trist,” svarte far mens han kjørte inn i hovedgaten. “Det ville vært enda tristere dersom vi ikke visste at bestefar var frelst og er i himmelen nå.” Far kjørte inn på en parkeringsplass og stoppet bilen.

Conrad og faren gikk inn på reisebyrået, og snart snakket de med en av de ansatte der. “Jeg trenger fire retur billetter,” forklarte far og ga damen i skranken datoer og klokkeslett.

“Retur billett – det betyr at vi kommer tilbake, ikke sant?” spurte Conrad mens far ventet på at billettene skulle bli skrevet ut.

“Helt riktig. Dersom vi ikke skulle tilbake, så hadde vi kjøpt enveis billetter,” fortalte far ham.

Conrad nikket. “Da kan vi kanskje si at bestefar fikk en enveis billett til himmelen,” sa han tankefullt.

Far plukket opp en brosjyre fra en hylle. “Det er sant,” sa han. “Nå skal han være sammen med Jesus i all evighet.”

Conrad rynket pannen. “Min venn Bård sier at han ikke trenger å bli frelst,” fortalte han far. “Bård sier at dersom han ender opp i helvete og ikke liker det der, så går han bare et annet sted.”

“Bård tar feil,” sa far og la brosjyren tilbake på hyllen. “Evigheten er for evig. Dersom vennen din dør uten å bli frelst, så vil han ha en enveis billett til helvete. Han kan ikke overføres til himmelen etter at han er død.”

“Akkurat som historien om den rike mannen i Bibelen som dro til helvete og så ønsket å komme til Lazarus i himmelen,” husket Conrad. “De fikk begge enveis billetter. Jeg er glad jeg er frelst, pappa. Og jeg er glad at bestefar var frelst også. Jeg tror jeg må fortelle Bård om enveis billettene.”

Hva med deg?

Har du en enveis billett til himmelen – eller til helvete? Bestem deg nå for å ta imot Jesus som din Frelser. (Se “Kristen på 1-2-3” under “Barnas Bibel-nøkkel”) Han er den enveis billetten som vil ta deg til himmelen.

Og disse skal gå bort til evig pine, men de rettferdige til evig liv.

Matteus 25:46

Dagens nøkkelord: BÅDE HIMMEL OG HELVETE ER FOR EVIG

4 DESEMBER

Txt: Markus 8:34-38

ER DET EN HEMMELIGHET?

“Ville det ikke være spennende å leve som de første kristne gjorde – møte hemmelig i hjemmene og i huler?” spurte Natan da han og Kirsten gikk hjem fra Bibel Klubben.

“Det ville vært mer farlig enn spennende,” sa Kirsten. “De ble ofte kastet i fengsel eller drept. De måtte møte hemmelig for å holde seg  live.” Hun pakket Bibelen inn i jakken sin og vinket til en jente på andre siden av gaten. “Hei Helga!” ropte Kirsten.

“Hei!” svarte Helga. “Jeg er akkurat ferdig med turnklassen min. Hva har du gjort på?”

“Å, bare hengt,” sa Kirsten med et smil. “Ser deg på skolen i morgen!”

Kirsten snudde seg tilbake til broren sin. “Jeg er glad vi ikke må møtes i huler og være hemmelige kristne lenger,” sa hun.

“Det ser ut som om du er en,” observerte Natan.

“Hva i all verden snakker du m? spurte Kirsten.

“Du fortalte ikke Helga at du hadde vært på Bibel Klubben,” sa Natan. “Hvorfor ikke?”

“Er du gal?” spurte Kirsten. “Helga er den mest populær jenta i klassen. Jeg vil at hun skal like meg. Hun ville tro jeg var skrullete dersom hun visste at jeg gikk til Bibel Klubben.”

“Jeg la også merke til at du skjulte Bibelen din under jakken,” la Natan til.

“Som jeg sa – jeg vil at hun skal like meg. Dessuten er sannheten at hun er Klubben, og alle barna ville gjøre narr av meg!”

Natan ristet på hodet. “Jeg synes fremdeles at du er en hemmelig kristen. Jeg tror du skammer deg over å være kristen.”

Kirsten rødmet.  “Jeg… jeg…” Hun kunne ikke komme på hva hun kunne si til sitt forsvar.

Natan sukket. “Jeg vet det er vanskelig å være et vitne for Jesus,” sa han, “men dersom de første kristne var villige til å dø for Jesus, så synes jeg at vi i det minste kan tåle litt erting.”

Hva med deg?

Er du en “hemmelig” kristen? Det er ikke alltid lett å la andre barn – eller voksne – vite at du er glad i Jesus, er det vel? Skam deg aldri over Jesus eller troen din på Ham. Gjør Paulus motto til ditt eget, og si “Jeg skammer meg ikke.”

For jeg skammer meg ikke ved evangeliet, for det er en Guds kraft til frelse for hver den som tror

Romerne 1:16

Dagens nøkkelord: IKKE VÆR EN HEMMELIG KRISTEN

5 DESEMBER

Txt: Salme 119:97-104

FANGET I SNØEN

Vinden pisket rundt den lille bilen, og familien Caspersen skalv i setene sine. De hadde sklidd av veien og inn i en snøkant. Far trykket på gasspedalen og forsøkte å rugge bilen frem og tilbake. Ingenting skjedde. Vinden var sterk, snøen var dyp, og bilen satt fast!

Mor satte seg bak ratte, og far, Ivar og Nils forsøkte å skubbe bilen, men til ingen nytte. “Sist vinter kjøpte jeg en spade til å ha i bilen i tilfelle noe slikt skulle skje,” mumlet far da de kom tilbake i bilen. “Men så hadde vi en slik mild vinter at jeg “ikke trengte spaden. Jeg lagret den i kjelleren, og der er den fremdeles.” Han sukket. “Nå får vi bare sitte her og vente på hjelp.” Han slo på nødlysene på bilen.

Det virket som en lang tid før noen stoppet for å hjelpe, men til slutt var bilen tilbake på veien. “Når vi kommer hjem, skal jeg legge den spaden i bilen med en gang,” fastslo far da de endelig var underveis.

Under familieandakten den kvelden hadde far et spørsmål. “Hvor mange av dere har lest litt i Bibelen på egenhånd i dag?” spurte han. Det var bare mor som hadde gjort det. “Vi alle trenger Guds ord inne i hjertene våre og i hukommelsen vår,” sa far. “Jeg har funnet at det er viktig å lese Bibelen min daglig, og dere alle burde lese litt hver eneste dag også. Jeg beklager at jeg ikke har oppmuntret dere til å gjøre det.”

“Det er i orden.” sa Nils. “Jeg har ikke så mye tid til å lese likevel.”

“Ikke jeg heller,” sa Ivar.

“Det ville ikke ta lengre å lese moen få vers enn det ville ta meg å hente spaden og legge den i bilen,” fortalte far dem. “Helt siden vi kom hjem i dag, har jeg tenkt på å være forberedt. Så lenge vinteren var mild, brydde jeg meg ikke om å ta med meg en spade, og når ting går bra i livene våre, så bryr vi oss ofte ikke med å lese Guds ord. Men før eller senere vil vi møte utfordringer – en snøstorm, en fristelse eller et problem. I begge tilfeller trenger v å være forberedt.”

Hva med deg?

Forbereder du deg for det som kan skje i livet ditt? Ikke vent til problemene kommer før du leser Guds ord. Les det nå – og lær vers utenatt også – så vil du være klar for både gode og onde dager.

Dersom Din lov ikke hadde vært min lyst, var jeg omkommet i min elendighet.

Salme 119:92

Dagens nøkkelord: GUDS ORD FORBEREDER DEG FOR LIVET

6 DESEMBER

Txt: 1 Johannes 1:5-9

BARE SKITT AV SØLE

“Petter!” Mors stemme skremte ham da han trådte inn på kjøkkenet. “Se på skoene dine!” Petter så ned på føttene sine og så på stien med gjørme bak ham. “Hvor har du vært så du har blitt så skitten?” spurte mor.

Petter trakk på skuldrene. “Jeg har ikke vært noen spesielle steder,” sa han. “Bare ute.”

“Vel, vær så snill å gå ut og rengjør skoene dine,” sa mor og åpnet døren for ham.

Noen få minutter senere kom Petter tilbake inn i huset. Mor lå på alle fire og tørket opp den siste resten av skitten. “Jeg beklager,” unnskyldte Petter seg.

Mor smilte. “Ingen skade skjedd,” sa hun. “Jeg vet det var et uhell. Hva med litt melk og småkaker?”

Da han hadde spist opp sin andre småkake, smilte mor og sa “Det er ganske lett å få skitt på skoene uten å vite om det, ikke sant?”

Petter nikket. “Jo-ho,” sa han. “Jeg vet ikke hvordan de ble så skitne. Æresord.”

“Vel,” sa mor. “Det var i det minste bare skitt av søle – ikke av synd.” Petter så forundret ut. “Å få skoene dine skitnet til av søle er litt som å få livet ditt skittent med synd,” forklarte mor. “Noen ganger er du ikke klar over hva som har skjedd før du plutselig ser at noe du har gjort ikke er rett – det er ikke det som Gud ønsker at du skulle gjøre.

“Har det noen gang skjedd deg?” spurte Petter overrasket.

Mor nikket trist. “Ja, jeg redd for det. Og da er det som om livet mitt har blitt skittent med synd.”

“Men hvordan blir du ren igjen?” ville Petter vite. Han visste at en person ikke kunne gå utenfor og børste av seg synd slik som han kunne med vanlig skitt på skoene.

“Bibelen sier at dersom vi bekjenner våre synder, så vil Gud tilgi oss og rense oss,” sa mor. “Vi blir ren igjen når vi ærlig og oppriktig angrer på det vi har gjort og ber Ham om å tilgi oss. Vi trenger å overgi oss til Ham og la ham styre i våre liv.”

Hva med deg?

Vet du om noen synd i livet ditt? Har du fått en vane av å gjøre noe galt? Be Gud å vise deg hvilke forandringer du trenger å gjøre i livet ditt. Bekjenn synden din til Gud og snu deg fra den. Når du gjør det, vil Han tilgi deg og gjøre deg ren i Sitt åsyn.

Tvett meg vel, så jeg blir fri for misgjerning, og rens meg fra min synd.

Salme 51:4

Dagens nøkkelord: BEKJENN SYND OG BLI REN

7 DESEMBER

Txt: 1 Tessalonikerbrev 5:11-22

EN NØDVENDIG DYTT

Lydia og Ingvar hjalp far med å legge handlevarene i bilen. “Jeg håper det slutter å snø snart,” sa Ingvar da han lukket igjen bagasjerommet. Han hørte lyden av spinnende hjul og snudde seg for å finne ut hvem det var som satt fast. Han så en bil noen plasser bortenfor som hadde problemer med å få bilen i gang.

“La oss gi sjåføren litt hjelp,” sa far, og alle tre spaserte over den snødekkede parkeringsplassen til en grå bil. Den eldre sjåføren rullet ned vinduet. “Jeg tror ikke du står så veldig fast,” sa far. “Vi skal gi deg en dytt.” Da mannen trykket på gasspedalen, skubbet de andre. Bilen beveget seg sakte fremover, og sjåføren kjørte sin vei takknemlig.

“Vet dere hva søndagsskole læreren min sa for noen få uker siden?” spurte Ingvar da de gikk tilbake til bilen deres.

“Hvordan skulle vi vite hva din søndagsskole lærer sa?” ertet Lydia. “Tror du vi er tankelesere?”

Ingvar ignorerte henne. “Læreren min sa at noen ganger blir folk sittende fast i livet og bare spinner.”

Far nikket. “Jeg antar at vi alle har tider når vi trenger en lite dytt i riktig retning,” sa han  mens de begynte å kjøre hjemover. “Kan dere komme på noen praktiske måter vi kan gi en slik hjelp til noen? Uten å skubbe dem når de står fast i snøen, naturligvis.”

Ingen sa noe på en stund. Så kom Lydia med et forslag. “Nå vet jeg det!” sa hun. “Ingvar ga meg en dytt da han hjalp meg med leksene forleden dag.”

“Bra,” sa far. “Og dere ga meg en dytt da dere fortalte meg at foreldrene til vennene deres likte søndagsskole leksjonen min. Jeg hadde begynt å bli litt motløs over leksjonene mine.”

Da de kjørte inn oppkjørselen deres hadde Ingvar en ide til. “Jeg antar at mor ga meg og Lydia en dytt når hun fikk oss til å ta en ‘time-out’ når vi kranglet i går,” innrømmet han.

Far smilte. “Jeg tror at du har rett,” sa han.

Hva med deg?

Kan du “gi noen andre en dytt”? Kan du gi litt hjelp eller et oppmuntrende ord til noen som ser ut til å stå og “spinne”? Gud blir glad når du oppmuntrer og hjelper andre.

Forman derfor hverandre og oppbygg hverandre innbyrdes

1 Tessalonikebrev 5:11

Dagens nøkkelord: HJELP ANDRE

8 DESEMBER

Txt: Romerne 6:16-23

FANTASTISKE FRODE

Mons stappet en håndfull med popcorn inn i munnen. Lysene på sirkuset ble dimmet ned, og Mons så på manesjen fra plassen sin. “Mine damer og herrer; la meg få introdusere… Fantastiske Frode!” Det kom en trommevirvel mens en mann hoppet inn i manesjen og bukket dypt. Publikum applauderte.

“Se Fantastiske Frode bli budet fast med tau, tynget ned og nedsenket i vann,” ropte sirkusdirektøren. “Kan han beseire alle hindringene? Kan han løse opp tauene, bli kvitt vektene og svømme opp igjen?”

Etter at tauene og vektene hadde blitt festet til ham, så hoppet Fantastiske Frode inn i bassenget. Publikum stilnet mens alle kikket for å se om han ville være i stand til løsne tauene. Sirkusdirektøren holdt en stoppeklokke og annonserte innimellom hvor mye tid som var igjen. “Bare ti sekunder igjen,” ropte han endelig. “Nå, fem… fire… tre… to…”

Plutselig dukket Fantastiske Frode opp på toppen av bassenget. Han hoppet ut og bukket dypt. Folkemengden reiste seg og jublet, og Mons reiste seg også.

Etter middag den kvelden, nevnte far at han hadde møtt på en gammel venn. “Vi trenger å be for Roald,” sa far. “Han er en kristen, men han har fortalt meg at han føler det som om han drukner i problemer – som om han blir holdt som slave av noen vaner han har tilegnet seg.”

“Apropos drukning, jeg var redd for at Fantastiske Frode skulle drukne i dag!” utbrøt Mons. “Han var bundet så fast. Jeg fatter ikke hvordan han var i stand til å bryte seg ut av de tauene!”

Far nikket. “Når vi får vaner som er usunne, eller holdninger som ikke gleder Gud, så blir vi bundet også,” sa han. “Fantastiske Frode måtte fri seg selv, men det kan ikke vi klare.”

“Jeg går ut ifra at Gud må fri oss, ikke sant?” spurte Mons.

“Helt riktig!” svarte far. “Han kan – og vil – gi oss seier over synd dersom vi gir livene våre over til Ham og stoler på at Han vil forandre oss.”

Hva med deg?

Er du bundet av dårlige vaner, upassende tanker og holdninger, eller syndige handlinger? Er det vanskelig å forandre seg? Gud ønsker å sette deg fri fra de tingene. Be Ham om å hjelpe deg, les Hans ord, og adlyd Ham når Han leder deg i valgene du må ta. Bestem deg for å være en slave for Gud, ikke for synden.

Til frihet har Gud frigjort oss. Stå derfor fast, og la dere ikke igjen legges under trelldommens åk.

Galaterne 5:1

Dagens nøkkelord: JESUS KAN SETTE DEG FRI FRA SYND

9 DESEMBER

Txt: Apostlenes gjerninger 16:22-25

SYNSPUNKT

Mads kastet seg selv ned på sofaen og tørket bort en sint tåre med håndbaken. Han lyttet til tordenskrallet som fikk huset til å riste og regnet som trommet mot vinduet. “Dette været er det verste vi har hatt på lenge!” sa han da far kom inn i stuen.

Far stod med hendene på hoften og kikket ut av vinduet. “Vel, vi kan ikke dra på tivoliet i dag,” sa han.

“Alt vi kommer til å gjøre er å sløse bort en feriedag,” snappet Mads. “Vi kan ikke dra å svømme, vi kan ikke dra på sykkeltur eller spille tennis, vi kan ikke gå på tur en gang.”

“Vent nå litt, rasken!” utbrøt far og holdt opp begge hendene mot Mads, som om han var en politimann som stoppet trafikken. “Regnet har kanskje ødelagt mulighetene for å gjør noe ute, men la det ikke få oss deprimert.”

“Hvordan kan vi unngå det?” spurte Mads mens han satte seg opp.

“Det er ganske lett!” svarte far. “Vi forandrer synspunkt. Du ser på alt vi ikke kan gjøre på grunn av regnet. La oss heller se på hva vi kan gjøre til tross for regnet. For eksempel, så har vi ikke hatt et godt slag monopol på lenge. Og sist vi spilte ‘Gjett hvem?’, så knuste din mor og din søster oss. Tror du vi kunne få revansj i dag?”

Mads hoppet opp av sofaen. “Visst kan vi det!” sa han. “God ide, pappa! Vi har også noen andre spill vi ikke har spilt på lenge. La oss hente dem frem også.” Han tok en liten pause. “Jeg antar at Nora vil ha litt tid for å lese – men da kan du kanskje hjelpe meg med modellflyet mitt, pappa? La oss ta ut det store puslespillet også. Og i kveld kan vi kanskje ha popcorn og brus.” Plutselig så Mads bekymret ut igjen.

“Hva er det nå?” spurte far.

“Hva om vi ikke får tid til alt sammen?” spurte Mads.

Far lo og la en arm rundt Mads skulder. “Vel, da får be for regn i morgen også,” sa han. “Kom igjen – la oss gå og finne motstanderne våre.”

Hva med deg?

Når ting ikke går slik du vil, blir du da sur og lei? Be Gud å hjelpe deg og vise den holdningen som Paulus og Silas hadde. Be Ham om å oppdage de gode tingene i situasjonen din. Be Ham om å hjelpe deg og forandre synspunkt.

Gud er mektig til å gi dere all nåde i rikelig mål

2 Korinterbrev 9:8

Dagens nøkkelord: SE PÅ DET POSITIVE

10 DESEMBER

Txt: Filipperne 2:3-5, 14-15

ALDRI FOR TRAVEL

“Mamma!” ropte Evelyn. “Fru Berg er på telefonen.” Da mor kom for å ta telefonen, la Evelyn til, høyt: “Igjen!”

Mor grep røret raskt. Etter å ha snakket en liten stund med fru Berg, så la hun på røret og snudde seg mot datteren sin. “Evelyn!” sa hun strengt. “Du burde skamme deg! Jeg er sikker på at fru Berg skjønte at du var irritert over henne. Du såret følelsene hennes.”

“Men mamma. Hun ringer jo hele tiden,” protesterte Evelyn. “Hvorfor kan vi ikke bare la telefonsvareren ta oppringningene hennes?”

“Fordi fru Berg er ensom,” svarte mor. “Dessuten er hun bekymret over mannen hennes som er på sykehuset. Hun er ikke helt frisk selv heller, og jeg vet aldri om oppringningene fra henne kan være en nødssituasjon.”

“Vel, hun snakker alltid med meg før hun spør etter deg,” klaget Evelyn. “Det er så kjedelig! Hun spør alltid om jeg liker skolen og hva mitt yndlingsfag er. Som om hun bryr seg! Hun ønsker bare å snakke om problemene hennes.”

“Å, Evelyn! Jeg er sikker på at hun er interessert i å høre hva du har å si også,” sa mor. Etter en kort pause la hun til “Faktisk har du oppført deg ganske likt fru Berg.”

Evelyn sperret øynene opp. “Jeg oppført meg som fru Berg?”

Mor nikket. “Jeg tenker på et bønneønske som du har hatt en stund nå,” sa mor. “Jeg vet at du har bedt Gud hjelpe deg med å forstå de tingene du har studert i naturfag.”

“Hvorfor er det likt fru Bergs telefonsamtaler?” undret Evelyn.

“Vel, du har bedt Gud så mange ganger – du fortsetter å komme til Ham gang på gang med problemet ditt,” sa mor. “Er du ikke glad over at Han aldri er for travelt opptatt til å lytte til deg, og at Han aldri blir utålmodig med deg eller tror du er kjedelig?”

Evelyn var stille en stund. “Jeg… jeg skjønner hva du mener, mamma,” innrømmet hun.

“Gud gir oss aldri noe ‘opptatt signal’ eller setter oss på ‘vent’ – og Han får oss heller ikke til å bruke noen automatisk telefonsvarer,” sa mor. “Han er alltid tilgjengelig for oss, og vi bør også være tilgjengelige for andre. Fru Berg har det vanskelig i disse dager, og hun behøver at noen er villig til å høre på henne.”

Hva med deg?

Kjenner du noen som er “kjedelige”? Ignorerer du dem – eller er du villig til å lytte, velvitende om at du kan følge Guds eksempel? Vær interessert i andre. Ofte kan du hjelpe dem bare ved å være vennlig og lytte til dem.

Bli derfor Guds etterfølgere som Hans elskede barn.

Efeserne 5:1

Dagens nøkkelord: FØLG GUDS EKSEMPEL – LYTT

11 DESEMBER

Txt: Salme 103:8-12

BORTE FOR GODT

Sølvi farget inn blomstene hun hadde tegnet på innkjørselen deres med kritt. Så tok hun et skritt tilbake og gren på nesen mens hun kikket på dem. Far kom ut av huset og smilte til Sølvi. “Så vakre blomster!” utbrøt han. “Det beste av alt er at jeg slipper å vanne dem.”

“Nei… men det skal jeg,” sa Sølvi. “Jeg bestemte akkurat for at jeg ville ha en annen farge på dem.” Hun tok hageslangen og siktet mot kunstverket sitt, og… svosj! Alt krittet forsvant nedover innkjørselen og ut i et avløp! Sølvi smilte til sin far. “Nå kan jeg starte på nytt,” sa hun. “Kult, ikke sant?”

“Kult,” svarte far. “Det er et bilde på hva Gud gjør for oss. Han gir oss en sjanse til å starte på ny når vi bekjenner synden vår til Ham.”

“Å nei! Jeg kan allerede se at krittblomstene mine vil bli brukt som en illustrasjon i en preken,” ertet Sølvi. Far var forstander, og Sølvi visste at han ofte brukte hendelser i hverdagen for å illustrere det han lærte menigheten.

Far nikket. “Noen ganger er det vanskelig for oss å glemme de slemme tingene vi har gjort,” sa han. “Og vi lurer på hvordan Gud kan tilgi oss. Du demonstrerte nettopp hva som skjer. Hvor er blomstene du tegnet?”

“Hvor er blomstene?” gjentok Sølvi. “Vel, de er… de er borte.”

“Kan du hente dem tilbake litt?” spurte far.

“Det kan jeg ikke!” sa Sølvi, fullstendig klar over at far visste at hun ikke kunne gjøre det. “De ble skylt ned i avløpet, og de eksisterer ikke lengre.”

“Nei, det gjør de ikke,” sa far. “De er borte, og vil aldri bli sett igjen. Det er akkurat hva som skjer med syndene våre når vi angrer og bekjenner dem for Gud. Bibelen sier  at Gud tilgir og glemmer dem.” Han smilte til Sølvi. “Et annet vers sier at de er fjernet så langt fra oss som øst er fra vest – og det er enda lengre enn ned i avløpet.”

Hva med deg?

Har du gjort noe galt – kanskje uten å være klar over det? Får det deg til å føle deg tung til sinns? Vel, det burde det! Dersom du virkelig angrer på synden din, så bekjenn synden din for Gud, og tro Ham når Han sier at Han vil tilgi deg. Takk Ham for at Han har fjernet synden din.

Jeg vil forlate deres misgjerning og ikke lenger komme deres synder i hu.

Jeremia 31:34

Dagens nøkkelord: GUD TILGIR OG FJERNER SYND

12 DESEMBER

Txt: Matteus 1:18-25

LIVSLINJE

Guri stappet en neve popcorn inn i munnen. Hun satt på enden av stolen sin med øynene limt til fjernsynsapperatet. “Å nei!” utbrøt hun. “Så du det? Hugo forsøkte å få seilet ned, og så falt han på havet. Det er ingen der som kan redde ham heller! Han seiler alene!”

Broren hennes, Gunnar, gliste. “Ikke bekymre deg,” sa han. “Han vil bli reddet. Bare vent.”

Musikken spilte. Spenningen bygget seg opp. Guri gomlet på litt mer popcorn mens hun betraktet mannen på skjermen som sloss for livet sitt. Han sparket og sprutet, og lette etter en livslinje mens bølgene rullet rundt og truet med å drepe ham. En haifinne skar gjennom havflaten bak mannen. “Pass deg Hugo!” ropte Gunnar

“Hvem er det nå som er bekymret?” ertet Guri. Men hjertet hennes hamret mens haien kom nærmere og nærmere Hugo. Han sloss med sjøen uviss på faren som nærmet seg bakfra. Akkurat da haien skulle til å spise ham opp, ble en livslinje kastet ut.

“Han fikk den!” ropte Gunnar. “De drar ham inn! Han er reddet!”

“Wow!” utbrøt Guri da programmet var ferdig. “Det var bra at den båten kom da den gjorde. Det ga Hugo… livslinjen til sikkerhet! Det er derfor filmen er kalt ‘Livslinje for Hugo’.”

Gunnar nikket. “Det var en god fortelling,” sa han.

Guri gjespet. “Ja,” sa hun. “Det var det.” Hun reiste seg og flyttet på en dekorasjon på juletreet. “Det var en god film, men den var ikke ‘julaktig’,” la hun til.

“Nei,” sa far som hadde sett på filmen sammen med barna, “men dersom du tenker på historien, så kan dere kanskje gjøre den mer ‘julaktig’ ved å huske på at vi snart skal feire dagen da Gud sendte oss vår ‘livslinje’ til sikkerheten. Gud visste at vi alle ville ‘drukne’ i syndens sjø, så Han sendte Sin eneste Sønn, Jesus Kristus, for å frelse oss. Når vi tar imot Ham som vår personlige Frelser, så ‘sveiver Han oss inn’ og gir oss evig liv.”

Hva med deg?

“Drukner” du fremdeles i synden din? Jesus tilbyr deg en livslinje. Han kom som et baby til Betlehem. Han vokste opp og levde et perfekt liv, så døde Han på korset for å ta straffen for synden din – og Han stod opp fra graven for å gi deg evig liv. Stol på Ham som Frelser i dag. (Se “Kristen på 1-2-3” under “Barnas Bibel-nøkkel”)

Den som har Sønnen, har livet. Den som ikke har Guds Sønn, har ikke livet.

1 Johannes 5:12

Dagens nøkkelord: JESUS GIR LIV

13 DESEMBER

Txt: Jeremia 29:11-14

SANKTA LUCIA

Johanna trampet spent med beina. Hun var den heldige utvalgte som fikk gå med en krans av lys på hodet og lede gruppen av hvitkledde som skulle synge Lucia sangen. I år hadde 13 desember kommet på en søndag, og i kirken hadde de bestemt seg for å bake lussekatter og gå i Lucia tog på aldershjemmet.

De ansatte på hjemmet skrudde ned noen lys, og andre slo de helt av. Alle de eldre satt i en hestesko og ventet. Så kom barna inn med lys i alle hendene, og søndagsskole læreren bar en stor korg med lussekatter. “Svart senker natten seg, i stall og stue…” lød barnekoret, og flere av de eldre fikk tårer i øynene.

Senere på dagen fortalte Johanna om turen til aldershjemmet til foreldrene sine. “De gamle var så glade for å få besøk av oss,” strålte hun. “Det var et godt tiltak,” Sankta Lucia, pappa?” spurte hun.

Far smilte. “Hun levde for lenge siden på den italienske øyen Sicilia,” begynte han. “Det er forskjellige historier om henne, men den jeg har hørt er at hun hadde en mor som var alvorlig syk. Lucia ba for moren sin, og da hun mirakuløst ble bedre, så brukte Lucia alle pengene som var spart opp til hennes fremtidige bryllup for å gi gaver til de fattige. De som bestemte på Sicilia likte ikke kristendommen, og Lucia ble dømt til døden. Etter at Lucia døde på den 13 desember, så ble hun gjort til en helgen av den katolske kirken og den ortodokse kiken.”

Far tok en liten pause. “Vi kan lære noe fra Sankta Lucia,” sa han ettertenksomt.

“Hva da?” undret Johanna.

“Vi burde be for alle som vi kjenner som er syke. Bibelen sier faktisk ved skal be uten stopp,” svarte far. “Men nå lurer jeg på om du har tatt med hjem noen lussekatter til oss?” Johanna smilte og fant frem en pose.

Hva med deg?

Er noen du kjenner syke eller ensomme? Har du bedt for dem? Vi vet ikke alltid hva Guds vilje er for alle, men Han er virkelig i stand til å gjøre folk friske. Ikke glem å se om det er noe du kan gjøre for dem som har det vondt. Om ikke du kan gjøre noe annet, så kan du i alle fall be.

Be uten opphold!

1 Tessalonikerbrev 5:17

Dagens nøkkelord: BE FOR ANDRE

14 DESEMBER

Txt: Romerne 8:25-27

GUDS BEDRE MÅTE

Åse satt foran naboens juletre og så på de blinkende lysene. De kan like godt være av, tenkte hun. Hvordan kan jeg være glad når Gud ikke har svart på bønnene mine? I ukevis hadde hun bedt om at familien hennes skulle få en fredelig jul – en uten at mor og far kranglet. Men kvelden før hadde de hatt sin største krangel noen sinne! Så, om morgenen, hadde mor og far dratt vekk, og Åse visste ikke hvor de hadde dradd. Far hadde bare fortalt henne at de skulle hente hjelp og at hun måtte gå til nabohuset etter skolen.

Da Åse så fars bil kjøre inn oppkjørselen, skyndte hun seg hjem. Mor var ikke inne, men estemor var. “Hvor er mamma?” spurte Åse. “Er hun fremdeles ute med pappa?”

Bestemor satte seg ned ved siden av Åse og la en arm rundt henne. “Åse,” sa hun. “I morges tok din far  med mamma til en klinikk – en avrusningsklinikk.”

“Mener du…” Åse var redd for at hun visste hva bestemor mente.

“Din mor har innrømmet at hun er alkoholiker – at hun drikker for mye alkohol – og hun har dratt for å få hjelp,” forklarte bestemor. Åse lente seg mot bestemor og begynte å gråte. Bestemor holdt henne fast.

“Bestemor, jeg har bedt slik som du har lært meg,” sa Åse mens hun tørket tårene, “men Gud svarte ikke bønnen min.” Hun forklarte hva hun hadde bedt for.

“Jeg tror at Gud svarte bønnen din, Åse,” sa bestemor, “men ikke slik du forventet. Gud har en bedre plan. En grunn til at foreldrene dine kranglet så mye var at din mor nektet for at hun var en alkoholiker og ikke ville få hjelp. Men nå har hun innsett problemet sitt og dratt for å få behandling. Det er hvordan Gud svarte bønnen din. Med Hans hjelp vil ting bli bedre – og ikke bare i julen.”

Åse satt stille et øyeblikk. Så smilte hun svakt. “La oss slå på julelysene,” sa hun.

Hva med deg?

Tror du at du vet hvordan Gud burde svare bønnene dine? Det kan av og til virke som om Han ikke svarer i det hele tatt, men Han vil svare på Sin måte og til Hans tid. Fortsett å be, og stol på at Han vil hjelpe deg med problemene dine.

Herren har hørt min inderlige begjæring, Herren vil ta imot min bønn.

Salme 6:10

Dagens nøkkelord: GUD SVARER BØNNER

15 DESEMBER

Txt: Salme 51:1-12

HVIT JUL

“Det snør enda, bestefar,” sa Elias. “Vi kommer sikkert til å få en hvit jul.” Elias hadde aldri sett mye snø etter at de hadde flyttet ned på Sørlandet ved sjøen, men nå var han høyt oppe i fjellene sammen med besteforeldrene sine.

Bestefar nikket. “Den får alt til å se så rent ut, ikke sant?” sa han. “Det minner meg om en av favoritt skriftstedene mine – ‘Om deres synder er som purpur, skal de bli hvite som snø’.” Elias visste ikke mye om Bibelen, men han likte å høre bestefar snakke om den.

Elias gikk ut en stund og akte kjelke i en bakke like ved. Så kom han inn til besteforeldrene sine på kjøkkenet. Tankene hans gikk tilbake til Bibelverset bestefar hadde sitert. “Bestefar, du sa – jeg tror i alle fall at du sa – at pappa tok imot Jesus som sin Frelser,” begynte Elias mens han to små slurker av den varme sjokoladen bestemor hadde laget til ham. “Betyr det at syndene hans er hvite som snø – at han er renset fra syndene sine?” spurte Elias.

“Det gjør det,” forsikret bestefar ham.

“Men hvorfor er pappa i fengsel da?” spurte Elias.

Bestefar tok et par slurker av den varme sjokoladen sin og renset halsen. “Elias, for mange år siden ville ikke din far ha noe å gjøre med Jesus,” sa bestefar. “Han brøt loven, og nå – selv om Gud har renset hjertet hans og han ikke trenger å lide i all evighet – så må han betale straffen for det han har gjort.”

Elias tenkte litt på det. “Jeg tror ikke jeg vil vente til jeg er i trøbbel før jeg ber Jesus om å frelse meg,” sa han etter en stund.

“Det trenger du ikke,” sa bestefar. “Du kan be Gud om å tilgi deg syndene dine og gjøre dem hvite som snø nå med en gang. Så kan du virkelig nyte en hvit jul – både på innsiden og utsiden.”

Hva med deg?

Vil du ha en “hvit jul” inne i hjertet ditt? Husk alltid på at et liv i synd får konsekvenser selv om Gud er villig til å tilgi. Ta imot Jesus som din personlige Frelser nå mens du fremdeles er ung. (Se “Kristen på 1-2-3” under “Barnas Bibel-nøkkel)

Tenk på din Skaper i din ungdoms dager, før de onde dagene kommer

Predikanten 12:1

Dagens nøkkelord: TA IMOT JESUS NÅ

16 DESEMBER

Txt: Johannes 3:14-21

EN FALSK JUL

“Så vakkert!” sukket Elin der hun stor bak barrikaden og stirret drømmende på de blanke kulene, de små englene, og den glitrende snøen på juletreet på handlesenteret.

“Vi kan få slik snø og ta på treet vårt,” sa Åge, storebroren hennes.

“Kan vi?” spurte Elin. “Hvordan det? Hvorfor smelter den ikke?”

“Du bare kjøper den,” sa Åge. “Den kommer i en sprayboks, så bare sprayer du treet.”

“Det ser så ekte ut,” sa Elin, litt skuffet. Etter en liten stund spurte hun “Hvem er alle gavene under treet til?”

“De er ikke virkelige presanger,” sa Åge. “De er bare tomme bokser som er pakket inn som presanger – bare en del av utstillingen. De er ment å få folk i humør til å kjøpe julegaver.”

Elin kunne knapt tro at de vakre eskene var tomme. Hun fikk lyst til å lene seg over barrikaden, plukke en opp, og riste på den.

Vel hjemme fortalte Elin og Åge mor om treet. “Snøen så virkelig ekte ut,” sa Elin, “og det gjorde presangene også. Er de virkelig tomme esker?”

Mor nikket. “Er dere klar over at for folk som ikke vet den virkelige grunnen for julen, så er all feiringen deres like tomme som de falske eskene?” spurte hun tankefullt.

“Den virkelige grunnen for julen?” spurte Elin. “Mener du at de ikke vet at det er Jesu’ fødselsdag? Jeg trodde alle visste det!”

“Noen vet det ikke,” sa mor. “Andre vet at det er Hans fødselsdag, men de er ikke klar over hvem Han er. De forstår ikke at Gud ga sin Sønn Jesus slik at Han skulle bli vår Frelser, og at Han tilbyr oss evig liv i gave. Det er hvorfor vi virkelig feirer julen.”

Hva med deg?

Feirer du den virkelige grunnen for julen? Gud ga sin beste presang da Han sendte Jesus for å bli din Frelser. Han tilbyr evig liv som gave. Det er ikke falskt. Det blir ikke utslitt, og blir ikke gammelt, og du kan ikke vokse fra det. Dersom du ikke har tatt imot den gaven enda, så gjør det i dag ved å ta imot Jesus som din personlige Frelser. (Se “Kristen på 1-2-3” under “Barnas Bibel-nøkkel)

Guds nådegave er evig liv i Kristus Jesus, vår Herre.

Romerne 6:23

Dagens nøkkelord: TA IMOT GUDS GAVE TIL DEG

17 DESEMBER

Txt: 1 Korinterbrev 3:18-23

ALT FRA GUD

“Å Åsmund! Du skryter alltid slik over de gode karakterene dine,” klaget Geir. Han satte nesen i været og hermet etter broren sin. “Jeg fikk Svært Godt i dette! Jeg, og jeg alene, fikk 100% på eksamen. Jeg er så smart!”

“Vel, jeg er den beste i klassen. Jeg hørte læreren min sa det,” skrøt Åsmund.

“Gutter, nå holder det!” sa far strengt. Så tok han frem lommeboken sin og tok ut noen pengelapper. “Hva synes du om dette, Åsmund?” spurte han.

Åsmund sperret øynene opp. “Jøss! En femhundrelapp! Og en tusenlapp! Hvor fikk du dem?”

“Husker du snøfreseren onkel Jens spurte oss om å selge for ham da han flyttet til Sørlandet?” spurte far. “Jeg solgte den i morges, og mannen som kjøpte den betalte kontant. Dette kommer til å komme godt med når vi skal kjøpe julegaver.”

Åsmund så overrasket på sin far. “Mener du at du skal bruke dem?” spurte han.

“Hvorfor ikke?” spurte far. “Mannen ga dem til meg.”

“Jo, men de er jo ikke dine,” sa Åsmund. “De tilhører vel onkel Jens, ikke sant? Det var jo hans snøfreser. Dersom du beholder pengene, vil ikke det være det samme som å stjele?”

Far smilte. “Du har rett!” svarte han. “Det ville være å stjele. Selv om kjøperen ga pengene til meg, så betalte han egentlig onkel Jens. Jeg er bare en mellommann. Akkurat som deg.”

“Som meg?” spurte Åsmund. “Hva mener du?”

“Det jeg mener er at alle evnene og talentene som du har, store eller små, de kommer fra Gud som skapte deg,” svarte far. “De tilhører egentlig Ham. Noen ganger vil folk gi deg komplimenter om dem, men du er bare en melloommann. Gud lånte deg de ferdighetene slik at du kunne bruke dem til å ære Ham, ikke deg selv.”

Åsmund så flau ut. “Så… du sier at jeg ikke skulle være så stolt over å være smart, ikke sant?”

“Riktig!” sa far. “Takk Gud for evnene dine og forsøk å bruke dem for Ham. Når noen gir deg et kompliment, så husk at det skulle egentlig gå til Gud.”

Hva med deg?

Er du flink til skolearbeid eller innen sport? Ta imot komplimenter takknemlig, men husk alltid at det er Gud som ga deg evnene og talentene dine, og at du ikke kan ta æren for dem. Bruk talentene dine til å gi Ham ære.

Hva har vel du som du ikke har fått?

1 Korinterbrev 4:7

Dagens nøkkelord: BRUK TALENTENE DINE TIL Å ÆRE GUD

18 DESEMBER

Txt: Lukas 2:1-7

INTET ROM

“Hanne? Hvordan ville du like å få en romkammerat i noen dager? spurte mor da Hanne kom inn etter skolen. “Pastor Rolfsen leter etter hjem for barna til familien Jacobsen mens moren deres er på sykehus. Jeg tenkte vi kunne la Merethe bo hos oss.”

“Å nei!” stønnet Hanne. “Jeg antar at hun vil følge etter meg alle stedene som jeg går. Kanskje det ville vært bedre dersom hun var på min alder, men slik som det er, så vil hun ødelegge alt!” Brummende skyndte hun seg inn  på rommet sitt.

Den kvelden leste Hannes familie en del av juleevangeliet under familieandakten. Hanne tenkte på det da hun gikk til sengs. Inne i hodet hennes kunne hun nesten se Josefs skuffelse da han spurte etter husrom og innehaveren viste ham bort. Hun forestilte seg at vertshusinnehaveren sa “Jeg beklager, men vi har ikke plass,” og hun lurte på om det var vertshusinnehaveren som hadde foreslått at du kunne sove i stallen.

Da Hanne snudde seg for å sovne, hørte hun en stemme si “Intet rom! Intet rom!” Intet rom for Guds Sønn! tenkte hun. Og noen ord fra et nylig lært minnevers runget inne i hodet hennes – “Alt dere gjorde mot en av disse mine brødre, det har dere gjort imot meg.” Hun forsøkte å glemme de ordene, men hun kunne ikke.

Da Hanne kom inn på kjøkkenet neste morgen, smilte hun til sin mor. “Mamma, sa du til pastor Rolfsen at hun kunne sende Merethe til oss?” spurte hun.

Mor ristet på hodet. “Ikke enda,” sa hun.

“Vel, la oss gjøre det!” sa Hanne. “Kanskje vi kan hjelpe henne å glemme sorgene sine en liten stund.”

Mor smilte.”Jeg er glad er glad over at du har bestemt deg for det,” sa hun. “Hva fikk deg til å ombestemme deg?”

“Jeg tenkte på innehaveren av vertshuset i går kveld,” sa Hanne. “Jeg vil ikke gjøre samme tabben som han gjorde.”

“Innehaveren?” spurte mor. “Å, du mener han som ikke hadde husrom for Jesus.”

Hanne nikket. “Jeg vet at det ikke er Jesus som kommer her – bare Merethe,” sa hun. “Men jeg husket også det som Jesus sa, ‘Alt dere ar gjort mot en av disse mine brødre. det har dere gjort imot meg’. Det betyr Merethe også, og jeg ønsker å gjøre rom for henne i mitt liv denne julen.”

Hva med deg?

Har du gjort plass i hjertet ditt for Jesus? Gjør plass for angre også – en nabo, en klassekammerat, en eldre person som er ensom, eller noen som ikke har det så gøy som deg. Når du hjelper dem, gjør du Jesus glad.

Alt dere gjorde mot en av disse mine brødre, det har dere gjort imot meg

Matteus 25:40

Dagens nøkkelord: DET DU GJØR FOR ANDRE, GJØR DU FOR JESUS

19 DESEMBER

Jakob 2:1-9

PERLEDYKKING

“Du vil aldri gjette hva som skjedde på julemarkedet, tante Siv,” pep Lotte da hun braste gjennom døren. Hun børstet de brune krøllene vekk fra ørene og viste frem to perle øreringer.

“Ååååå!” utbrøt tante Siv. “Du må ha brukt alle sparepengene dine for å kjøpe dem! Eller var det onkel Frank som kjøpte dem for deg?”

“Vel, vi kjøpte dem ikke akkurat. Jeg fikk dem i fiskedammen,” forklarte Lotte og lo. “Alle skjellene skulle ha en perle inni dem. ‘Kjøp en østers – ta hjem en perle’ stod det på skiltet. Så, fra en stor glasskål valgte jeg ut den minste og styggeste jeg kunne finne. Når mannen som stod ved fiskedammen åpnet dem, kan du gjette hva vi fant? Tvillinger!””

“Var det to perler?” spurte tante Siv.

Lotte nikket. “On onkel Frank betalte hva det kostet for å få gjort dem til øreringer,” sa hun. “Han sa det var en ekstra julepresang.”

“Vel, vel! Og de var inni det styggeste skjellet av dem alle?” sa tante Siv og ristet overrasket på hodet. “Jeg vedder på at folk har unngått å velge det skjellet i hele dag. Det bare viser at du ikke kan si verdien på noe ved å se på utsiden.”

“Å, jeg skal aldri gjøre den feilen igjen,” erklærte Lotte.

“Å, forresten,” sa tante Siv. “Inga en-eller-annen ringte da du var vekke. Hun inviterte deg til et selskap hos henne.”

Lotte rynket nesen. “Jeg håper du sa ei,” fortalte hun tanten. “Jeg tror ikke hun vil få noen til å gå til selskapet hennes. Den jenten er den styggeste ungen i søndagsskoleklassen min, og hun har på seg de rareste klærne!”

“Da er hun kanskje den søteste, snilleste jenten i nabolaget,” sa tante Siv stillferdig. Lotte stirret overrasket på tante Siv. “Kanskje du burde gå til speilet og se på de øreringene igjen,” foreslo tante Siv. “De burde minne deg på hva du aldri i livet skulle gjøre igjen.”

Lotte rødmet da hun innså hva hun hadde sagt. “Det høres ut som om du lar Ingas ytre ‘skjell’ gjemme den virkelige skjønnheten hennes,” fortsatte tante Siv. “På innsiden kan det være at hun er en virkelig fantastisk og unik person.”

Hva med deg?

Dømmer du en person etter hvordan den personen ser ut eller hvilke klær de har? Bestemmer andre folks mening hvem du vil være vennlig mot? Alle er dyrebare i Guds øyne, samme hvordan de ser ut. Alle har potensiale og verdi som Gud kan bruke for å gi ære til Ham

For Gud gjør ikke forskjell på folk

Romerne 2:11

Dagens nøkkelord: IKKE DØM ETTER UTSEENDET

20 DESEMBER

Txt: Lukas 2:8-16

FRED PÅ JORD

“Dette huset er som en krigssone,” klaget mor. “Uro og krangling. Jeg trenger fred og ro!” Akkurat da smalt Agathe igjen døren med et svært brak da hun kom inn i rommet. “Hva nå?” spurte mor.

“Gjett hvem som fikk rollen som Maria i juleforestillingen?” spurte Agathe sarkastisk. “Haldis selvsagt. Og hun sa at hun ikke hadde lyst en gang! Jeg er oppleseren… igjen!”

Agathe krøllet leppene. “Hun var min beste venninne,” rettet hun. Skulende gikk hun ut til rommet sitt.

Litt etter 4 år gamle Margit hadde hjulpet mor å pynte julekaker litt senere, så øvet hun på rollen hennes i juleforestillingen. “Ære være Gud i det høye… høyeste, og fred… på jorden,” leste hun. Så spurte hun mor “Mamma, var det krig i Betlehem da Jesus ble født?”

Mor lo. “Nei, det tror jeg ikke.”

“Mamma?” sa Agathe som akkurat hadde kommet tilbake inn på kjøkkenet. “Når kommer tante Edel og onkel Carl?”

Mor rynket pannen. “De kommer ikke,” svarte hun kort.

“Kommer de ikke?” ropte Agathe. “Hvorfor ikke? Det vil ikke bli jul uten dem!” Da mor ikke svarte, så Agathe mistenksomt på henne. “Har du ikke snakket til tante Edel siden oldemors begravelse?” spurte hun. “Er du fremdeles sinna over det fotoalbumet?”

“Jeg vil helst ikke snakke om det,” svarte mor kaldt.

“Du er sinna på tante Edel,” observerte lille Margit. “Og Agnethe er sinna på Haldis. Jeg vet ikke hvem jeg er sinna på.” Hun gikk tilbake til å øve på linjene sine. “Fred på jorden, i mennesker Guds velbehag.”

Mor sukket. “Fred på jorden, i mennesker Guds velbehag,” repeterte hun mykt. “Jeg kunne trenge litt fred.” Hun gikk til telefonen. “Jeg skal ringe tante Edel. Det er enda ikke for sent for dem å komme til jul.”

Agnethe smilte. “Virkelig? Da skal jeg ringe Haldis,” bestemte hun. “Kanskje hun kan komme bort å hjelpe å pynte disse julekakene?”

Hva med deg?

Har du dårlige følelser i hjertet ditt overfor noen? Er det noen du trenger å gjøre fred med? Jesus kom for å bringe fred til jorden. Han ønsker at du skal ha fred i hjertet ditt og fred med andre mennesker.

Hold frem med hverandre!

1 Tessalonikerbrev 5:13

Dagens nøkkelord: LEV FREDELIG MED HVERANDRE

21 DESEMBER

Txt: Matteus 5:14-16

SPESIELT HUS, SPESIELL PERSON

“Å-å-å-å!” gispet Josefine. “Se!” Hun og familien tok deres årlige tur gjennom byen for å se på julelysene. Far kjørte til siden og stoppet slik at de kunne se huset som hadde fått prisen for de beste julelysene. De beundret det i noen få minutter, så kjørte de videre. Men ingen av de andre husene kunne sammenliknes med huset som hadde vunnet prisen.

Dagen etterpå var første dag i juleferien. “Jeg er glad over at vi har i det minste en liten pause fra skolen,” erklærte Josefine ved frokostbordet. “Jeg kan ikke gjøre noe riktig på skolen. Jeg kan ikke stave. Jeg er elendig i matte.” Hun sukket tungt. “Jeg prøver så hardt jeg kan, men jeg klarer det bare ikke. Jeg er en fiasko!” sa hun dramatisk.

Far så på Josefine en stund. “Ta på deg jakken din,” sa han da hun var ferdig med frokosten. “Jeg vil ta den lille ‘fiaskoen’ min på en tur.”

Josefine og far gikk ut til bilen. “Hvor skal vi?” spurte Josefine mens de kjørte gjennom byen.

“Det skal du få se,” sa far. Snart stoppet på siden av veien. “Kjenner du igjen dette stedet?” Josefine ristet på hodet. Far pekte. “Der borte er huset vi så på i går kveld,” fortalte han henne.

“Mener du det som hadde alle de vakre julelysene?” spurte Josefine overrasket. “Det likner ikke i det hele tatt nå!”

Far smilte. “Du har helt rett – det er når vi ser lysene at det er vakkert,” sa han. “Jeg tenkte på det da du sa at du ikke kunne gjøre noe bra. Du skjønner, som kristne er det ikke alltid vi klarer å gjøre ting så bra som vi ønsker. Men det viktigste er at folk kan se Kristi lys inne i oss.” Han tok en liten pause og smilte til datteren sin. “Josefine,” la han til. “Selv om du strever på skolen, så kan jeg med sannhet si dette: Gud skinner virkelig gjennom deg. Dette er et spesielt hus, og du er en spesiell person.”

Josefine smilte. “Takk for de gode ordene, pappa,” sa hun og ga ham en stor klem.

Hva med deg?

Føler du deg som om du er mislykket? Som at du ikke kan få noe til? Føler du det som om du ikke kan ha noe stort talent eller spesielle evner?Dersom du er en kristen, så har du store evner og et stort ansvar – å være et lys og et vitne i verden.

Dere er verdens lys!

Matteus 5:14

Dagens nøkkelord: VÆR ET LYS I VERDEN

22 DESEMBER

Txt: Lukas 6:27-36

FREDSTEPPET

“Maya hater meg!” hulket Annbjørg. Hånden hennes skalv da hun holdt julekortet frem for mor. “Se hva hun sendte meg!”

Mor tok kortet og kikket på det. Fremsiden hadde et bilde av en engel som annonserte budskapet “Fred på jorden, i mennesker Guds velbehag!” Så åpnet hun det og leste høyt. “Gledelig jul fra din tidligere venn!” Mors ansikt ble dystert. “Å, det var leit,” sa hun. “Maya burde ikke ha sendt dette til deg!”

“Jeg sa at hun hatet meg,” gråt Annbjørg. “Vi var bestevenner til Ragnhild flyttet inn ved siden av henne. Nå liker hun bare Ragnhold – hun vil ikke leke med meg mer.” Annbjørg brast ut i gråt, og mor holdt henne fast til hun roet seg ned.

“Det Maya gjorde var galt,” sa mor stille. “Det gjør meg sinna også. Men Annbjørg, du kan ikke forandre andre mennesker, du kan bare be for dem. Tror du at du kunne be for Maya?”

“Be for henne?” spurte Annbjørg sjokkert. “Jeg vil aldri snakke med henne igjen! Hvorfor skulle jeg be for henne?”

“Se ut vinduet,” foreslo mor. “Ser du hvordan snøen har begynt å falle?” Annbjørg nikket. “Bakken er mørk og frossen – som følelsene du og Maya har for hverandre akkurat nå,” fortsatte mor. “Men det vil snart ha et teppe av snø som dekker over det og gjør det vakkert igjen. Bønn virker litt på samme måten. Når du ber og forteller Gud om dine sinte følelser, så forstår Han deg. Han sender sitt fredsteppe for å dekke smerten din. Faktum er at Jesus er kalt Fredsfyrsten – Han bringer ‘Fred på jorden, i mennesker Guds velbehag.’ Har du ikke lyst til å ha det?” Annbjørg nikket høtidelig. “Bra,” sa mor. “Gud gi deg også visdom om hvordan du burde oppføre deg. Når du velsigner de som sårer deg, så kan Gud forandre deres følelser også.”

Hva med deg?

Føler du deg såret fordi noen har vært ondskapsfull mot deg? Synes du det er vanskelig å tilgi dem? Du kan velge å be for fiendene dine slik som Jesus gjorde. Så vil Gud hjelpe deg å finne fred.

Men jeg sier dere: Elsk deres fiender, velsign dem som forbanner dere, gjør vel imot dem som hater dere, og be for dem som forfølger dere

Matteus 5:44

Dagens nøkkelord: BE FOR DINE FIENDER

23 DESEMBER

Txt: Filipperne 2:3-8

EN FANTASTISK GAVE

“Å mamma, jeg kan ikke vente til pappa kommer hjem,” sa Helene full av entusiasme. “Jeg har ventet så lenge på juletreet – jeg er så spent etter å dekorere det!”

Mor nølte. “Kjære Helene, jeg er ikke så sikker…” Hun avsluttet ikke setningen.

“Pappa vil komme med et,” sa Helen skråsikkert. Hun presset nesen mot vinduet for å se far så snart han dukket opp. Endelig kom han til syne, men hodet hans var bøyd, og han bar ikke på noe tre. Da han kom inn i huset, skyndte han seg forbi Helene med en rask hilsen. Hun kunne ikke tro det. Hun hadde vært så sikker på at faren ville komme hjem med et tre, men han hadde skuffet henne!

Selv om Helene visste at julen var tiden for å huske på Jesu fødsel, så følte hun ikke at hun ville feire. Hun ville heller furte på rommet, og det gjorde hun. Snart avbrøt stemmer tankene hennes.

“Jeg er så lei meg for at jeg ikke hadde råd til et juletre til Helene,” sa far med en stemme som hørtes tristere ut enn Helene følte seg. Hun kunne ikke helt høre hva mor svarte. Helene fikk en plan nesten med det samme.

Etter at samtalen på kjøkkenet var over, gikk Helen ut til foreldrene hennes. “Pappa, kan vi ta ut det lille kunstige juletreet vi brukte på bestemors sykehusrom i fjor?” spurte hun. Hun lot som om hun var begeistret over ideen. Da Helene hjalp far å pynte treet, fortsatte hun sitt begeistrede skuespill. “Jeg huske da du og jeg dro på handletur og kjøpte denne pynten,” sa hun mens hun hang en fugl i et bur på treet.

Engelen fra flere år tilbake overveldet det lille treet, men far satte det i toppen likevel. “Din mor og jeg kjøpte denne for din første jul,” sa han, slik han gjorde hvert eneste år.

Da de var ferdige med å arbeide og snakke, var far i bedre humør. Helene oppdaget til sin store overraskelse at hun ikke behøvde å late som om hun var i godt humør lengre. Gleden hennes var ekte.

Ved sengetid takket Helene Gud for Hans kjærlighet som Han viste da Han sendte Jesus til jorden. På julaften skulle hun åpne presangene hennes. Hun trodde ikke hun ville få så mange, men det gjorde ikke noe. Hun hadde allerede fått en fantastisk gave – gleden av å gjøre en annen person glad.

Hva med deg?

Er det noe du kan gjøre for å gjøre noens jul enda bedre? Uttrykke mer takknemlighet? Kutte ned på din egen ønskeliste? Skjule en skuffelse? Dersom du ikke lærer å gi, vil du gå glipp av julens største gleder.

Det er saligere å gi enn å ta imot.

Apostlenes gjerninger 20:35

Dagens nøkkelord: LÆR Å GI

24 DESEMBER

Txt: Matteus 2:1-2, 9-11

EN VIKTIG DAG

Kristoffer stod opp tidlig om morgenen, spent på dagen som lå foran ham. “Det er en viktig dag, mamma,” sa han da han løp inn på kjøkkenet for å spise frokost.

Mor så opp fra kjøkkenbordet hvor hun hadde satt ut masse deilig mat. “Er det?” spurte hun uskyldig. “Hvorfor det?”

“Å, mamma da! Du vet at det er julaften i dag,” svarte Kristoffer. “Og i kveld skal vi åpne julegavene våre!”

Inne mellom å se på julefilmer og Donald Duck, så gikk Kristoffer av og til bort til juletreet og så på presangene. Det var så lenge å vente! Endelig hadde familien spist pinnekjøtt til middag og riskrem til desert. De gikk rundt juletreet nog sang julesanger. Endelig kom tiden for å åpne presangene. Kristoffer ble ikke skuffet. Da alle pakkene var åpnet, så han på tingene rundt ham. Han hadde fått en ny genser, leker, bøker, sjokolade og det han ønsket aller mest – et fotballspill til Playstation 4! Han kunne knapt vente til han kunne teste ut det nye spillet, og… men nå snakket far.

“La oss lese om gavene som de vise menn hadde med seg til Jesusbarnet,” sa far og slo opp i Bibelen til Matteus kapittel 2. Etter å ha lest kapittelet høyt, la han til: “Vi har gitt gaver for å vise at vi er glade i hverandre, og vi har en gave til Jesus også.” Han løftet opp en skinnende, rød boks. “Som dere vet, inneholder denne boksen julegavene som dere alle har gitt,” fortsatte han. Kristoffer nikket. Han hadde gitt noen av sine egne penger til Jesus. Det fikk ham til å føle seg god. “Alle ga dere penger til å bli brukt i Guds arbeid,” sa far. “Nå vil jeg spørre dere om dere har gitt det Jesus ønsker mest av alt – hjertet ditt. Har du gitt deg selv til Ham?”

Kristoffer tenkte på det da han gikk for å legge seg. Han visste at han aldri egentlig hadde gitt seg selv til Jesus. Plutselig hoppet han opp og løp inn i stuen. “Jeg har lyst til å gi meg selv til Jesus,” ropte han.

Senere bredde mor dynen over ham. “Jeg sa det var en viktig dag i dag,” sa han. “Det er dagen da jeg ga livet mitt til Jesus. Det er viktigere enn å åpne alle de presangene, ikke sant?” Mor nikket samtykkende.

Hva med deg?

Har du husket å gi en gave til Jesus denne julen? Dersom du ikke har gjort det allerede, vil du ikke gjøre denne dagen til den viktigste dagen i hele ditt liv? Gi hjertet ditt til Jesus med en gang! (Se “Kristen på 1-2-3” under “Barnas Bibel-nøkkel”)

Så åpnet de sine skrin og bar fram gaver til barnet: gull, røkelse og myrra.

Matteus 2:11

Dagens nøkkelord: GI DEG SELV TIL JESUS

25 DESEMBER

Txt: Salme 62:1-9

EN JULETRADISJON

Hver jul dro Harald og familien hans til Nord-Norge for å feire jul med besteforeldrene hans som bodde der. Det Harald likte best, var en tradisjon han hadde med sin far. Tidlig på morgenen første juledag ville han og far stå opp og kle seg godt med varme klær. Så tok de med seg ved, en panne, fyrstikker og mat og dro til en innsjø like ved. Først var det alltid kaldt, men da de klarte å få bålet til å brenne og maten putret koselig i pannen, så føltes det ikke så kaldt lengre. Dette året var det ekstra kaldt.

“Kan vi dra ut og ha julefrokosten vår likevel?” spurte Harald spent. “Vi vil vel ikke bryte tradisjonen vår.”

“Selvsagt kan vi det,” svarte far. “Vi skal ut på et virkelig eventyr.”

Så tidlig på morgenen første juledag la de ut på tur til innsjøen. Vinden blåste fra alle retninger, og det svei i kinnene til Harald. Av og til kunne han bare se en meter foran ham, men endelig kom de frem til stranden. Harald var iskald! “Kanskje vi ikke skulle ha kommet,” ropte han til far over vindens brøl.

“Ikke noe problem,” forsikret far ham. “Gå bort til den store kampesteinen der. Det skal gå så fint, skal du se.”

Bak den ruvende steinen følte Harald seg varmere med en gang. Etter noen få minutter hadde fått fyr på bålet, og langsomt ble de varmet opp. “Jeg kan ikke kjenne vinden her en gang,” sa Harald.

“Det er sant,” nikket far mens han puttet bacon i stekepannen. “Vi kan høre at det blåser rundt oss på alle steder, men steinen beskytter oss fra den.” Han knuste et egg i pannen. “Denne steinen er et godt bilde på det som står i Bibelen – at Gud er vår klippe, vår styrke og beskyttelse. Han holder oss trygge fra kaoset som finnes rundt oss på alle kanter.”

“Søndagsskole læreren min snakker av og til om det,” sa Harald, “men jeg forstod ikke hva det betydde før nå.”

Far la egg og bacon på tallerkenene, og Harald helte varm sjokolade ut av en termos. Så spurte far om Harald ville be. “Takk Gud for denne gode frokosten som jeg kan ha med pappa,” ba Harald. “Takk for beskyttelsen denne steinen gir, og takk for at Du er vår klippe og vår styrke.”

Hva med deg?

Har du noen gang stått bak en stor sein for å komme vekk fra kulden eller vinden? Eller har du gjemt deg for noen bak en stor stein? Store steiner kan beskytte på mange måter. Gud sier at Han er klippen vår. Mange dårlige ting kan omringe deg hver eneste dag, men du er trygg i skjul bak Gud, din frelses klippe.

Han alene er min klippe og min frelse, min borg.

Salme 62:7

Dagens nøkkelord: GUD ER KLIPPEN VÅR

26 DESEMBER

Txt: Johannes 3:1-7

JULEURET

10 år gamle Berit var spent da hun fikk presangen hun hadde ventet på – en stor boks fra mor og far. Da hun begynte å åpne den, fant hun ut at foreldrene hennes hadde lurt henne litt. Inni den store boksen var det en boks som var litt mindre. Inni den boksen var enda en boks som var litt mindre. Endelig åpnet hun opp den siste boksen. “Et armbåndsur!” skrek hun av glede. “Et virkelig armbåndsur! Jeg elsker det!” Hun løp og ga mor og far en stor klem og et kyss.

“Det minner meg om deg, Berit,” sa far. “Fortell meg…  hva ser du når du ser på uret ditt?”

Berit holdt stolt ut armen sin. “Jeg ser viserene og tallene,” sa hun, “og den vakre innretningen og reimen.”

“Riktig,” sa far. “Visste du at det er en viktig del av uret ditt som du ikke kan se? Det er det som er på innsiden – det er den delen som gjør at klokken din går.”

“Og det minner deg om meg?” spurte Berit. “Mener du fordi du ikke kan se hjertet mitt og beina og alt det andre inni meg?”

Far lo. “Jeg tenkte egentlig på en annen del som vi ikke kan se – sjelen din,” sa han. “Kroppen din er litt som innretningen på uret ditt. Den kan vare lenge, og det kan kroppen din også. Den kan leve 60, 70 eller over 80 år.”

“Og sjelen min er som innsiden av uret?” spurte Berit.

“Faktisk var illustrasjonen min av å sammenlikne innsiden av uret med sjelen din ikke helt nøyaktig,” sa far. “Innsiden – den delen av uret som gjør at det går – kan slutte å virke, men sjelen din vil leve evig! Dersom du har tatt imot Jesus som Frelser, så vil sjelen din leve med Ham i himmelen. Dersom du aldri tillater at Jesus kommer inn i hjertet ditt og livet ditt, så vil sjelen din alltid bli adskilt fra Gud og lide. Det er hvorfor det er så viktig at du tar deg tid til å tenke på sjelen din også, og ikke bare kroppen din.”

Hva med deg?

Visste du at sjelen er den viktigste delen av deg? Ingen kan se sjelen din, men den vil leve evig! Har du mottatt Jesu som din Frelser? Dersom ikke, så ikke vent med å gjøre det. Stol på Ham og bli født på ny i dag. (Se “Kristen på 1-2-3” under “Barnas Bibel-nøkkel”)

Uten at en blir født på ny, kan han ikke se Guds rike.

Johannes 3:3

Dagens nøkkelord: DU KAN LEVE EVIG I HIMMELEN

27 DESEMBER

Txt: Salme 119:97-104

JULEURET (fortsetter)

“Berit, du la igjen armbåndsuret ditt på kanten av badekaret,” sa Roar en morgen. “Jeg så det ikke, og jeg kom borti det å det falt i vannet.”

Berit tok armbåndsuret fra broren sin og festet det til armen. “Å nei!” stønnet hun. “Det går ikke!”

“Dersom jeg får et armbåndsur når jeg blir 10 år gammel,” sa Roar, “så skal jeg ta bedre vare på det en deg!”

“Pass deg, lillebror! Jeg bare glemte det,” svarte Berit utålmodig. “Du er heller ikke perfekt, vet du.”

Akkurat da kom far in i stuen, og Berit viste ham uret. “Gi meg en hårtørker,” sa han. “Jeg skal ta av baksiden, så skal vi se om vi kan få tørket den.” Han jobbet med uret i en stund, så begynte det, til Berits store lettelse, å gå igjen. “Vet du hva, Berit? Det uret har minnet meg om deg igjen,” sa far da han ga henne uret tilbake.

Berit lo. “Hva mener du denne gangen?” spurte hun.

“Vel, dersom vi ikke hadde fått tørket dette uret, så ville det antakeligvis blitt rustent på innsiden,” sa far. “Det kan skje med deg også.”

Berit gliste. “Kan jeg bli rusten på innside?” spurte hun. “Hvordan kunne det skje? Og hvordan ville du få tørket meg?”

Far smilte. “Vel, jeg antar at leksjonen min faller i stykker når det kommer til tørkingen,” innrømmet han. “Men, jo! På en måte kan du bli rusten på innsiden. Siden du har tatt imot Jesus som din personlige Frelser, så må du passe på at du ikke blir rusten åndelig sett.”

“Og jeg antar at jeg oppnår det ved å gå til søndagsskole og kirke hver uke, ikke sant?” spurte Berit.

Far nikket. “Helt riktig,” sa han. “Og det er også viktig at du tar tid når du er hjemme til å lese Bibelen din og be. Kirke og søndagsskole er viktig, men daglige andakter er også viktig. Etterpå må du passe på at innsiden av uret ditt ikke blir rustent og at fellesskapet med Gud ikke blir ‘rustent’ heller. Ha et nært fellesskap med Ham gjennom bønn og studering av Hans ord.”

Hva med deg?

Lar du det gå flere dager uten att du leser Guds ord eller tenker på hva Han sier? Hva med å snakke med Gud i bønn? Ikke bli “rusten” åndelig. Tilbring tid sammen med Gud jevnlig for å holde deg nær Ham.

Å, hvor høyt jeg elsker Din lov! Hele dagen grunner jeg på den.

Salme 119:97

Dagens nøkkelord: LES GUDS ORD OG BE

28 DESEMBER

Txt: Salme 51:1-6, 12-14

JULEURET (fortsetter)

Berit likte å ha på seg armbåndsuret hun hadde fått til jul, og da hun ikke kunne finne det neste sommer ble hun opprørt. “Hbor har jeg gjort av det?” lurte hun.

Da Berits bror kom løpende inn med uret en uke senere, var Berit både glad og lei seg – glad fordi det var funnet, men lei seg fordi broren hennes hadde funnet det ute i hagen, og det gikk ikke lengre.

Far sjekket uret. “Jeg tror vi må ta det med til juveleren,” sa han. “Siden det har vært ute i jorden så lenge, så trenger det antakeligvis en god rengjøring.”

“Kan vi ta det med en gang?” spurte Berit. Far sa seg enig, og de leverte uret inn.

Etter å ha tatt uret fra hverandre, nikket juveleren. “Det er masse skitt inni her,” sa han, “men jeg tror nok vi kan ordne det. Det vil være ferdig om en uke.” Han ga Berit en kvittering, og hun og far gikk hjem igjen.

“Hei, pappa!” utbrøt Berit med et glimt i øyet. “Husker du de leksjonene du lærte meg da du ga meg armbåndsuret sist jul – som at det har en viktig del som ikke kan sees, akkurat som sjelen min ikke kan sees? Og hvordan det er viktig å holde uret mitt tørt slik at det ikke blir rustent, og at det er viktig at jeg ikke blir rusten åndelig?”

“Klart jeg husker det,” sa far. “Hvordan det?”

“Jeg kom på en ny leksjon selv,” sa Berit med et smil. “Jeg bare tenkte akkurat på når uret mitt ble skittent, så var det bra å ta det tilbake til juveleren slik at det kunne bli renset. Vel, når jeg gjør noe galt, så er det viktig at jeg går til Gud og ber Han om å rense meg.”

Far smilte. “Det er en veldig god tanke,” sa han.

Hva med deg?

Sier du av og til ting du ikke burde si? Ser på ting du ikke burde se på? Gjør ting du ikke burde gjøre? Da trenger du å gå til Gud, bekjenne synden din og be Ham om å “rense deg”.

Rens meg fra min synd!

Salme 51:4

Dagens nøkkelord: HOLD HJERTET DITT RENT

29 DESEMBER

Txt: Lukas 2:15-20

ETTERJULEKAKER

“Hva kan jeg gjøre på?” klynket Jenny mens hun gikk hvileløst rundt i huset noen dager etter jul.

“Hva med å leke med den nye dukken din eller noen av spillene du har fått til jul?” foreslo mor.

“Det har jeg allerede gjort,” jamret Jenny.

Mor sukket. “Alle de nye lekene, og likevel ingenting å gjøre på?” spurte hun. Så fikk hun en ide. “Kom inn på kjøkkenet,” sa hun. “Vi skal lage småkaker.” Jenny va ikke sikker på om hun ønsket å gjøre det, men mor insisterte, og snart var de begge fulle av mel.

“Mamma, vi laget alle typer julekaker – vi har til og med noen igjen. Hvorfor skal vi bake nye?” ville Jenny vite.

Mor smilte. “Fordi vi skal gi dem vekk,” sa hun. “Husker du den skuffede følelsen du hadde i morges da du ønsket at du hadde noe å gjøre på? Andre mennesker føler seg skuffet også – spesielt de som ikke kan komme seg ut av huset og de som er på pleiehjem. De fikk mye oppmerksomhet før jul – glade mennesker som sang julesanger for dem, spesielle juleprogram, besøk fra venner og familie, og så videre. Nå som julen er over, kan det være at de føler seg ensom. Har du lyst til å gå for å muntre dem opp?”

Det var en helt ny ide for Jenny. “Okay, la oss gjøre det!” sa hun bestemt. “Jeg skal ordne en pen boks for kakene, så vil det bli som en etter-julegave.”

Det skinte i Jennys øyne da fortalte far om hva de hadde gjort etterpå. “De var så glade for å se oss!” utbrøt hun. “Og vet du hva? På pleiehjemmet var det en gammel mann som spurte meg hvorfor vi hadde tid for dem etter jul. Jeg visste ikke hva jeg skulle si, så jeg bare sa til ham at Jesus elsker ham etter jul også. Han sa at han antok han burde vite mer om det. Så snakket mor med ham, og han ble frelst! Vi skal besøke ham igjen – han og alle de andre menneskene også!”

Far lo av Jennys heseblesene fortelling. “Det er fantastisk!” utbrøt han. Han strakte seg etter Bibelen og slo opp på det andre kapittelet av Lukas. “Du minner meg om hyrdene,” sa far. “Etter å ha sett Jesusbarnet, så fortalte de andre om Ham. La oss lese det sammen.”

Hva med deg?

Kan du komme på en god måte å dele Jesu kjærlighet med en venn? Kan du gjøre noe godt for en eldre person? Dersom du er frelst, så kan du gjøre Jesus kjent for andre gjennom måten du oppfører deg på og hva du sier.

Da de hadde sett det, fortalte de om det ord som var talt til dem om dette barn.

Lukas 2:17

Dagens nøkkelord: GJØR JESUS KJENT

30 DESEMBER

Txt: Jesaja 9:2-3, 6-7

SYTETE JUL

“Dette er den verste julen noen sinne,” klaget Mira til hennes tenåringsbror Øystein som omorganiserte noen figurer i krybbeutstillingen. “Her er vi i en ukjent by fordi far ble overført, og det enste stedet vi kunne finne for å bo i var denne lusne leiligheten her. Varmen virker ikke skikkelig, og vi har ikke et fjernsyn en gang. Vi kan ikke besøke bestemor, og…”

“Da Maria og Josef kom til Betlehem, var alt de kunne finne en stall,” avbrøt Øystein. “Vi har i det minste en seng. De hadde antakeligvis bare strå.”

Mira så på englene i stallen. “Vel, Maria og Josef hadde engler som sang for dem,” sa hun. “Og vismennene brakte presanger med seg.”

“Det var hyrdene, ikke Maria og Josef, som hørte englene synge,” fortalte Øystein henne. “Dessuten kom det noen og sang på handlesenteret sist uke. Og da vi åpnet presangene våre på julaften, er jeg sikker på at vi fikk mer enn vi fortjente.” Han smilte til søsteren sin. “Spesielt deg,” ertet han. Så la han til “Du sier så mange ganger at denne julen er den verste noen sinne, men det blir den bare dersom du lar den være det – dersom du gjør det til en sytete jul.”

“Hva mener du?” spurte Mira.

“Vel, ærlig talt  så blir jeg lei av å høre vennene mine klage hvert år rundt juletider,” sa Øystein. “De beklager seg over at de ikke har nok penger til å kjøpe julepresanger, ellers så klager de over den rollen de fikk eller ikke fikk i juleforestillingen i kirken. Ofte klager de over at de ikke fikk den gaven de ønsket, eller fordi noen fikk flere gaver enn de gjorde. De bare syter!”

Mira geipet til broren hennes. “Vel, det gjør ikke jeg,” fortalte hun ham. “Jeg skal i det minste ikke gjøre det.” Hun smilte mens hun la til “Og jeg vil ikke høre at du klager om at du må skrive så mange takkemeldinger!”

Hva med deg?

Har du klaget denne julen eller har du gledet deg over Jesu fødselsdag? Tenk på det faktum at Gud ga den største gaven noen sinne – Han ga Sin Sønn slik at Han kunne bli Frelseren din. Feire julen med glede. Ikke ha en “sytete jul” hjemme hos deg.

Engelen sa til dem: Frykt ikke! For se, jeg forkynner dere en stor glede – en glede for alt folket.

Lukas 2:10

Dagens nøkkelord: VÆR GLAD I JULEN

31 DESEMBER

Txt: 5 Mosebok 8:1-6

VAREOPPTELLING

“Hei, far. Hva skjer?” spurte Ingrid da faren kom hjem fra jobben. “Må du tilbake til jobben etter middag?” Faren var sjef på et stort varemagasin.

Far smilte. “Niks – det er nyttårsaften,” sa han, “og jeg er glad for at vi er stengt i kveld. Hele uken har vi hatt det travelt med folk som vil bytte gavene sine. Vi har gått igjennom juleregnskapet også. Vi ønsker å selge så mye som mulig før vi tar vareopptelling neste måned.”

“Vareopptelling?” spurte Ingrid. “Hva er det?”

“Å, du vet.” sa broren Per. “Det er når de teller alt i butikken for å se hvor bra de har gjort det. De trenger å finne ut hva som har solgt bra og hva som ikke har gjort det slik at de vet hva de skal bestille neste år og hva de ikke skal bestille – slike ting. Stemmer ikke det, far?”

Far smilte. “Det er en ganske god beskrivelse,” sa han. “Og vi gjør det bare en gang i året.” Han tok en liten pause. “Og det ville være en god ide for oss alle å ta en vareopptelling i livene våre minst en gang i året. – og nyttårsaften er en god tid til å gjøre det.”

“Hvordan gjør vi det da?” undret Per.

“Skal vi telle hvor mange hvor mage par sko, bukser og topper vi har?” spurte Ingrid. “Hei, det kunne gjerne være en god ide. Da vil mor kanskje innse at jeg trenger mer klær!”

“Jeg v edder på at hun vil se at du har for mange klær allerede,” narret Per. “Så ville du ikke få noen nye klær på et helt år.” Han gliste til søsteren sin.

Far lo. “Det er ikke akkurat det jeg hadde tenkt,” sa han. “Jeg snakker om å se på hva vi har gjort det siste året og ta til etterretning hva som har vært bra og brakt ære til Gud, og hva som ikke har vært så bra. Jeg snakker også om å bestemme oss for, med Guds hjelp, å gjenta de tingene som var gode og unngå de andre. Det er en type vareopptelling som ville være verdifull.”

Hva med deg?

Når du ser deg tilbake på året som har gått, ser du da at du har vært lydig, hjelpsom og kjærlig? Ser du også dager hvor du har ikke har vært omsorgsfull, snill eller omtenksom. Be Gud hjelpe deg å gjenta de tingene som gjorde Ham glad og unngå de som ikke gjorde det. Strev etter å tjene Ham bedre hvert år.

Du skal komme i hu hele den vei Herren din Gud har ført deg…

5 Mosebok 8:2

Dagens nøkkelord: LÆR FRA FORTIDEN

Advertisement
%d bloggers like this: