Oktober

1 OKTOBER

Txt: Johannes 3:1-8, Romerne 6:3-10

STERK VIND

“Se på vinden!” utbrøt Emilie da hun stod ved vinduet. “Trærne svinger frem og tilbake, og noen av greinene brekker av.”

“Jøss! Vinden er virkelig strek i dag!” sa Martin seg enig da han kom inn i rommet. “Jeg har aldri sett så mye vind!”

Far kom inn og sluttet seg til dem. “Du kan egentlig ikke se vinden,” minnet han dem på. “Du kan bare se hva den gjør.”

“Den får bosspannene til å rulle nedover gaten,” bemerket Emilie.

De tre stod og kikket ut på vinden sammen i stillhet i noen minutter, så sa far “Jesus sammenliknet vindens blåsing med det å bli en kristen. Vi kan ikke vinden, og vi kan heller ikke se at Jesus kommer inn i noens liv.”

“Det er Ånden Hans som kommer inn, ikke sant? Og ånder er usynlige,” sa Martin. Han kikket på Emilie. “Det er derfor du ser helt make ut,” sa han til henne. “Du har fremdeles fregner, akkurat som før du inviterte Jesus inn i hjertet ditt på Bibelleiren sist sommer.” Martin elsket å erte søsteren sin om fregnene hennes.

Far smilte. “Men vi kan se hva vinden gjør,” sa han, “og vi kan se hva Jesus gjør i en persons liv. Han forandrer den personen. Når noen blir til en kristen, så ønsker de å glede Gud og være lydig – og ikke gjøre de tingene som gjør Gud lei seg.”

Emilie nikket. “Jeg gjør fremdeles gale ting av og til, men jeg forsøker å ikke gjøre det,” sa hun. “Når jeg vet at jeg har gjort noe galt, så får jeg dårlig samvittighet og ber Jesus å tilgi meg. Før jeg ble frelst, brydde jeg meg ikke noe særlig.”

“Ja,” sa Martin, “og du blir ikke sint lengre når jeg erter deg om fregnene dine. Det er ikke gøy!”

Emilie gliste og geipet til ham, så dukket hun da en stor grein brakk av fra naboens tre med et stort brak. “Jeg er glad at vinden ikke alltid blåser så sterkt,” sa hun.

“Jeg også,” samstemte far, “men jeg er enda gladere for at Jesus alltid er i hjertene våre. Selv om vi ikke kan se Ham, så vet vi at Han er der for å hjelpe oss å leve slik vi burde.”

Hva med deg?

Er du annerledes nå enn det du var før du ble kristen? Kan andre se bevis på at Jesus har kommet inn i livet ditt? Dersom du ble frelst da du var veldig ung kan det være at du lurer på om du har forandret deg i det hele tatt. Gud sier at du har, og Han jobber hele tiden for å gjøre deg mer lik Ham. (Dersom du ikke er sikker på om du er en kristen, se “Kristen på 1-2-3” under “Barnas Bibel-nøkkel)

Derfor, om noen er i Kristus, da er han en ny skapning, det gamle er forbi, se, alt er blitt nytt.

2 Korinterbrev 5:17

Dagens nøkkelord: JESUS FORANDRER DEG

2 OKTOBER

Txt: Lukas 15:3-7

TAPT OG FUNNET

“Friskie! Hvor er du?” Noralf forsøkte å holde tilbake tårene mens han lette på låven etter den lille valpen hans. Noralf hadde gjort den tabben å åpne gatedøren før han hadde fått selen på Friskie. Nå var Friskie borte.

“Friskie, kom her!” Noralf lette i alle krinkler og kroker mens han håpet å få øye på den søte hvite snuten og de nysgjerrige brune øynene stirre ut fra høyet.

“Har du funnet ham?” Far kom inn på låven bærende på en regnponcho og to lommelykter.

“Han er ikke her, pappa.” Noralf tørket noen tårer med ermet. “Hvor kan han være? Det har blitt mørkt ute, og det begynner å regne.”

Far satte seg på huk og så ham dypt i øynene. “Jeg tror ikke Friskie har gått så langt, Noralf. Vi har en stor gård, og han er bare en liten valp. Vi fortsetter å lete til vi finner ham.”

Noralf nikket, tørket tårene nok en gang, og fulgte etter far ned stien mot dammen. Regnet trommet på ponchoen hans, og vinden blåste hetten av hodet hans, men Noralf var fast bestemt på å ikke gå hjem igjen uten Friskie.

To timer senere fant de Friskie under en klynge med furutrær på borteste ende av kornåkeren. Pelsen hans var full av gjørme, men halen hans viftet i raskt tempo mot Noralfs bryst når han plukket ham opp for å gi ham en klem.

“Kom igjen, din lille rakker!” Far tok Friskie opp i de sterke armene hans. “La oss gå hjem slik at vi kan varme oss og tørke oss.”

“Vet du hva, pappa?” sa Noralf mens han fulgte etter far på veien hjem. “Det vi gjorde for Friskie i kveld likner veldig på det Gud har gjort for oss.”

“Synes du det?”

“Ja.” Noralf så på månen som nå tittet frem bak en sky. “Gud elsker oss så mye at Han ikke vil at vi skal bli fortapt og uten Ham. Og Han gir aldri opp med oss.”

“Det er helt riktig,” sa far.

Da de kom til gatedøren smilte Noralf mens han åpnet døren. “Det føles veldig godt å bli elsket så høyt, ikke sant pappa?”

Far smilte tilbake. “Det gjør det sannelig.”

Hva med deg?

Har du noensinne følt deg fortapt eller alene? Gud elsker deg, og Han vil ikke at du skal gå deg vill. Han sendte Sin Sønn Jesus for å frelse dg fra synd og lage en vei for deg til himmelen. Han lover å alltid være der for deg. Dersom du ikke har tatt imot Jesus som Frelser, les “Kristen på 1-2-3” under “Barnas Bibel-nøkkel”.

Jeg sier dere: Slik skal det være større glede over en synder som omvender seg, enn nittini rettferdige som ikke trenger til omvendelse

Lukas 15:7

Dagens nøkkelord: GUD ELSKER DEG

3 OKTOBER

Txt: 2 Korinterbrev 6:14-18

SVØMME MOT STRØMMEN

Børre ventet sammen med sin far på flyplassen. Snart kunne de hilse på vennen deres, herr Sato, som hadde kommet helt fra Japan for å besøke dem.

De de kom hjem, ga herr Sato en pakke til Børre. Børre var ivrig etter å åpne den, men han var usikker på hva det var. Herr Sato smilte. “Jeg skal hjelpe deg å sette den samme,” sa han. “Dersom det er i orden med din far, så kan vi gå ut i hagen og sette den sammen nå.”

“Ja visst!” sa far, så de gikk ut og satte sammen delene. Når den var ferdig, så bølget tre flastfisk i vinden på enden av en bambusstang.

“I Japan har vi spesiell dag for gutter,” fortalt herr Sato. “Vi setter opp en stang med en fisk – en karpe slik som denne – på enden. Karpen er en bestemt fisk. Han svømmer mot strømmen og overvinner hindringer. En av tingene vi lærer guttene våre er å være modig og sterk på samme måte.” Herr Sato pauset litt. “Mange gutter i Japan vet ikke at de trenger Jesus for å gjøre dem sterke nok til å svømme oppover mot strømmen og gjøre det som er rett selv om andre barn ikke gjør det,” sa han trist.

Da Børre la seg den kvelden tenkte han på karpen som svømte oppover mot strømmen. Jeg lurer på om jeg jeg ville være i stand til å svømme oppover mot strømmen dersom guttene forsøker å overtale meg til å gjøre noe som jeg vet at jeg ikke burde gjøre, tenkte han. Noen av de tingene vi har gjort i det siste har ikke vært så bra, men jeg vil ikke at de skal tro jeg er en pyse. Han tenkte fremdeles på det da han sovnet.

PÅ skolen neste dag kom vennen hans, Oddbjørn, bort til ham. “Hei, noen av guttene skal skulke gymtimen og gå bort til handlesenteret. Gymlæreren sjekker aldri fremmøte, så ingen vil vite om det. Blir du med?”

Børre trakk pusten dypt og ba en stille bønn om Guds hjelp. Han ristet på hodet. “Nei, jeg skal ikke gjøre sånt lengre,” sa han. Der! Jeg sa det! tenkte han. Børre hadde aldri følt seg så voksen før. Takk Jesus! ba han, for å hjelpe meg å svømme mot strømmen.

Hva med deg?

Gjør du det som andre barn sier fordi du er redd de vil gjøre narr av deg dersom du ikke gjør det? Alle fisker – til og med de som er døde – kan flyte nedover med strømmen, men det kreves en sterk fisk for å svømme mot strømmen. Når du er fristet til å gjøre noe galt, så be Jesus hjelpe deg å svømme oppover mot strømmen og gjøre det som er rett.

Bli sterke i Herren og i Hans veldige kraft

Efeserne 6:10

Dagens nøkkelord: SI NEI TIL GALE TING

4 OKTOBER

Txt: Salomos ordspråk 3:5-6, Romerne 8:28-32

PUSLEBITER

“Hei mamma!” sa Anne-Marie da hun gikk inn på morens rom på sykehuset. Det var så rart å se mor i en sykehusseng. “Hvordan føler du deg?”

“Bra.” Mor nikket. “De tok bare prøver i dag. Operasjonen er ikke før i morgen, men ikke bekymre deg, jeg er i veldig gode hender.” Hun pekte på en pose som Anne-Marie bar på. “Hva har du med deg?”

“Jeg tok med et puslespill,” svarte Anne-Marie. Hun dumpet bitene ned på mors nattbord. “Det er bare et lite ett, og jeg tenkte vi kunne pusle det sammen.”

“God ide!” sa mor, og de begynte å søke etter kantene.

Anne-Marie rynket pannen mens hun arbeidet. Det var så mange spørsmål oppe i hodet hennes. Vil det gjøre vondt når de opererer på mamma? Vil operasjonen gjøre henne frisk? Og det mest skremmende spørsmålet av dem alle… Kan mamma dø under operasjonen? Men hun ønsket ikke å bekymre moren sin, så hun sa ikke hva hun tenkte.

“Jeg kan ikke finne hvor denne biten passer,” sa Anne-Marie, fremdeles med rynker i pannen.

Mor smilte til henne. “Jeg er glad du tok med deg puslespillet,” sa hun. “Det er omtrent som livet mitt nå. Det å være syk og trenge en operasjon er som den biten av puslespillet. Du vet ikke hvordan det passer inn i bildet, og jeg vet ikke hvordan denne erfaringen passer i bildet av livet mitt.” Anne-Marie nikket. Hun følte det slik også. “Men å se hvordan Gud allerede har lagt ned mange andre biter av livet mitt får meg til å stole på Ham nå også,” la mor til.

“Hva mener du?” spurte Anne-Marie.

“Vel, et eksempel er måten Gud ordnet alt for oss da pappa mistet jobben sin,” sa mor. “Vi kunne ikke forstå hvordan det ville passe inn i bildet av livene våre. Så ordnet Gud en jobb for pappa i byen hvor doktor Carlsen jobber. Han er den beste doktoren i landet for akkurat den operasjonen jeg trenger.”

“Gud tar vare på deg, ikke sant?” sa Anne-Marie langsomt. “Og Han vil ta vare på deg i morgen også, ikke sant?”

Mor nikket. “Jeg forstår ikke hvordan dette passer inn i livet mitt, men det gjør Han,” sa hun. “Jeg stoler på at Han vil putte sammen det beste bildet for meg. Vil du også stole på Ham?” Anne-Marie nikket. Endelig klarte hun å gi sin mor et lite smil.

Hva med deg?

Er det noen hendelser i livet ditt som du ikke forstår? Ta det med ro. Gud ser hele bildet av livet ditt, og Han legger ned bitene – hendelsene i livet ditt – på akkurat de riktige plassene. Han vil ordne alt for det gode, selv om du kanskje ikke kan forstå alt nå. Stol på at Han vil gjøre det.

Alle ting samvirker til gode for dem som elsker Gud

Romerne 8:28

Dagens nøkkelord: STOL PÅ AT GUD ER I KONTROLL OVER LIVET DITT

5 OKTOBER

Txt: Lukas 6:43-45

DUMP I VEIEN

“Mamma!” ropte Jakob da han stormet inn i huset. “En dumper traff nettopp kanten på fortauet, og nå er det en stor haug med grus som blokkerer innkjørselen vår! Kom å se!”

“Jeg skal komme ut så snart pizzasausen er ferdig,” sa mor mens hun drysset oregano inn i en putrende, rød væske i en gryte.

“Vel, jeg håper de blir kvitt grusen før pappa kommer hjem,” sa Jakob. “Han vil ikke kunne komme inn til huset vårt så lenge den haugen ligger der!”

“Han må kanskje kjøre en liten omvei, men jeg er sikker på at han vil finne veien hjem,” svarte mor med et smil.

Veien ble ryddet før far kom. Jakob holdt på å elte deig til pizzabunnen mens han fortalt faren hele historien om hvordan grusen hadde havnet i veien. “All den grusen falt ut da dumperen traff fortauskanten,” sa Jakob. “Det var bra at de hadde en stor skuffel til å rydde opp rotet deres med.”

“Det var bra,” nikket far med et smil. Han så tankefull ut. “Vet du hva? Vi mennesker er akkurat som den dumperen,” la han til.

“Hva?” spurte Jakob overrasket. “Hvordan det?”

“Vi kjører alle på fortauskanter av og til – i de dumpete tidene i livene våre,” forklarte far. “Når vi gjør det, så søler vi ut litt av det som er i hjertene våre.”

“Det stemmer,” sa mor. “Dersom vi stoler på Gud og følger det som Han sier i Bibelen, så vil kjærligheten vår til Ham bli synlig for andre ved måten vi oppfører oss i vanskelige tider. Men dersom vi ignorerer Gud og lever slik som vi vil, så vil selvopptattheten og stoltheten vår renne over når vi kommer opp i en vanskelig situasjon, noe som vil gjøre det vanskeligere for oss selv og de som er rundt oss.”

Far nikket mens han smakte på pizzasausen og helte litt mer oregano i den. “Når vi treffer en fortauskant i livet vårt, så vil innholdet i hjertet vårt renne over slik at alle kan se det. Det er hvorfor det er så viktig å leve på en måte som hjelper deg å vokse nærmere til Gud nå. Når du treffer en fortauskant i veien senere i livet, så vil alle kunne se at du har fylt livet ditt med gode ting.

Hva med deg?

Ser du opp til Gud for at Han skal hjelpe deg gjennom de vanskelige tidene, eller klager du og blir bitter? Du kan ofte se hvordan folk virkelig er når de går igjennom vanskelige tider. Når du lever slik som Gud vil at du skal i de gode tidene, så vil andre kunne se velsignelsene ditt forhold til Gud har gitt deg når de vanskelige tidene kommer.

For som han tenker i sin sjel, slik er han

Salomos ordspråk 23:7

Dagens nøkkelord: LEV SLIK GUD VIL

6 OKTOBER

Salomos ordspråk 3:1-4, Romerne 14:18-19

HVORDAN Å VÆRE EN MARIHØNE

Alle liker Lasse, tenkte Josefine mens hun bladde gjennom et ukeblad. Han er så populær på skolen, og han kommer bedre overens med mor og far enn det jeg gjør. Til og med Truls liker Lasse bedre enn meg. Da Josefine bladde om en side kom tre år gamle Truls og dro i ermet hennes. “Kom å lek med meg,” tryglet han.

“Nei,” svarte Josefine sinna. “Lek alene.”

“Josefine?” ropte mor fra hagen bak huset. “Kom å hjelp meg med blomsterbedet.”

Josefine forlot Truls og gikk ut på verandaen. “Må jeg?” klynket hun.

“Ja, det må du,” svarte mor, så Josefine gikk motvillig bort til moren bak i hagen. “Du kan starte der borte,” sa mor og pekte mot enden av en rad.

Josefine furtet mens hun langsomt dro ut ugress fra bedet. Hun slo etter en mygg. Etter en liten stund la hun merke til en marihøne på en av plantene. “Se, mamma,” sa hun. “En marihøne. Skal jeg kverke den?”

“Nei!” sa mor. “Marihøner er våre venner. Jeg leste et sted at de spiser skadedyr som ødelegger avlingene. Artikkelen sa at noen ganger blir de ganget og sendt til bønder og fruktdyrkere over hele verden, og så sluppet ut i åkre og frukthager. Vi trenger dem!”

“Så, mygg er bare en pest og en plage, men marihøner er populære fordi de er nyttige?” spurte Josefine. Mor nikket.

Akkurat da kom Lasse ut på verandaen. “Jeg er ferdig med å rydde i garasjen, mamma,” ropte han. “Truls ønsker at jeg skal ta ham med til lekeplassen. Er det ok, eller er det noe annet jeg skal gjøre først?”

“Nei da, det er helt okay!” sa mor. “Takk skal du ha, Lasse.”

“Mamma, hvorfor liker alle Lasse så godt?” spurte Josefine mens hun betraktet brødrene hennes som gikk sammen nedover fortauet.

“Vel… hvorfor tror du?” svarte mor.

“Jeg antar fordi…” Mens Josefine nølte, så hun en annen marihøne. “Fordi han er hjelpsom og gjør ting for folk,” bestemte hun. “Han er som en marihøne, ikke sant?” Mor nikket. “Det skal jeg fortelle ham,” sa Josefine med et glis. “Tror du han vil like å bli sammenliknet med en marihøne?”

Mor lo. “Han har sikkert ingenting imot det dersom du forklarer det for ham.”

“Jeg ville ikke ha noe imot det,” sa Josefine. “Det er bedre enn å bli kalt en mygg.” Hun tenkte en liten stund, så smilte hun til mor. “Jeg får fortsette med å luke vekk dette ugresset!”

Hva med deg?

Er du som en marihøne – glad over å kunne hjelpe andre når de trenger det? Eller er du mer som en mygg og bare tenker på deg selv? Som kristne er vi kalt til å elske og tjene andre. Se deg rundt for å finne ut hva du kan hjelpe andre med til og med før de spør. De vil sette pris på det – og det vil Gud også!

La oss da jage etter det som tjener til fred og til innbyrdes oppbyggelse

Romerne 14:19

Dagens nøkkelord: VÆR HJELPSOM

7 OKTOBER

Txt: Salme 19:13-15, Efeserne 4:15-16

RYKTE FRØ

“Der går Magni, den nye jenten,” sa Dina til venne hennes i friminuttet. “Jeg så hennes far hente henne etter skolen i går. Han har et stort arr i ansiktet og ser ut som en kriminell.”

“Hva tror du han har gjort? spurte Guri.

Dina trakk på skuldrene. “Hvem vet? Kanskje ranet en bank?”

Da Dina gled ned på setet sitt hørte hun Guri hviske til Petra “Ikke lek med Magni – faren hennes er bankraner.”

Ryktet spredte seg og vokste seg større til alle hvisket om Magni og unngikk henne. En liten stemme inne i Dinas hjerte sa Dina, hva har du gjort? Men hun forsøkte å ikke høre etter.

Da Dina kom hjem la hun seg på plenen for å nyte solskinnet. Hun så en løvetann som hadde gått i frø, så hun plukket den og blåste på den. Frøene fløt avgårde ut i luften som dusinvis av små fallskjermer. “Å, Dina!” utbrøt mor som hadde kommet ut med et glass saft. “De små frøene vil slå rot og vokse flere plagsomme løvetenner! Du får gå å plukke dem opp.”

“Opps!” sa Dina. “Beklager, men det er umulig. De er forsvunnet for godt!”

Mor satte seg i en hagestol. “Vel, dersom du ikke hadde blåst på dem, så hadde ikke vinden gjort det heller,” sa hun. Hun tok en slurk saft. “De små frøene minner meg alltid om ord. Når et ord har kommet ut av munnen vår, så er de vekke for godt også. De gode ordene bygger opp mennesker, men de dårlige river dem ned.” Dina vred seg på stolen da hun husket hva hun hadde sagt om Magnis far. “Før vi sier noe,” fortsatte mor, “burde vi spørre oss selv ‘Er det jeg skal til å si sant? Er det til hjelp for noen? Ville Gud bli glad når jeg sier det?'”

Den lave masende stemmen til Dinas samvittighet så ut til å rope nå. Ordene hennes om Magnis far var definitivt ikke gode eller noe Gud ville sette pris på. De var ikke en gang sanne! Og selv om hun ikke kunne ta ordene sine tilbake, så visste hun at hun måtte gjøre sitt ytterste for å ordne opp i det. Dina sukket mens hun reiste seg og gikk mot huset. “Jeg går inn,” fortalte hun mor.” Jeg må ta noen telefonsamtaler.”

Hva med deg?

Hvilken type ord snakker du? Er de sanne? Snille? Gleder de Gud? Bygger de opp mennesker, eller river de dem ned? Før du sier noe, så må du tenke deg om om ordene vil hjelpe eller skade andre. Ikke slipp ut alle tankene som kommer inn i hodet ditt. Be istedenfor Gud om å hjelpe deg til bare å snakke snille og hjelpsomme ord.

Herre, sett vakt for min munn! Vokt mine leppers dør!

Salme 141:3

Dagens nøkkelord: SI SNILLE ORD

8 OKTOBER

Txt: Johannes 13:34-35, 1 Johannes 4:7-11

NÅR DET FLAGGES

Jon satte seg ned for å lytte mens søndagsskolelæreren begynte å snakke. “Jeg leste en artikkel denne uken om tradisjonene i England,” sa herr Jensen. “Det nevnte at de hadde flere slott som var tilgjengelige for dronningen å bo i. Noen ganger bor hun i et slott, andre ganger i et annet. Når hun er i et slott, så heiser de opp flagget og flagger. Det lar undersåttene hennes vite at dronningen deres er inne.” Herr Jensen tok en pause mens han så utover klassen. “Vet dere hva? Dere som er kristne har kongenes Konge inne i hjertene deres,” la han til. “Hva kan vi bruke som flagg – for å vise at Jesus bor inni oss?”

Jonas tok opp hånden. “Vi kan bære biblene våre,” foreslo han.

“Bra!” Herr Jensen smilte. “Men, selvsagt, dersom noen bærer på en Bibel betyr det ikke nødvendigvis at han er en kristen. Men for dere som gjør det, så gir det et vitnesbyrd – nesten som du flagger med Kristi flagg slik at andre kan se det. Har noen et annet forslag til hva som kan brukes som flagg?”

“Vi burde adlyde foreldrene våre,” sa Jon.

Herr Jensen nikket. “Og hvorfor skulle vi adlyde dem?” spurte han.

“Gud sier at vi skal,” svarte Jon.

“Med andre ord,” sa herr Jensen, “så skulle vi adlyde Gud, ikke sant? Vi burde gjøre det som Han sier – og hvordan vet vi hva det er?”

“Det står i Bibelen,” sa Lars. “Det er der vi finner de ti bud.”

“Ja, og de er veldig viktige,” sa herr Jensen og holdt opp Bibelen sin. “Men Bibelen inneholder mange andre bud også. Faktum er at leksjonen vår i dag snakker om et nytt bud som Jesus ga disiplene sine – inkludert oss. Kanskje det er det beste flagget vi kan vise andre. Det er noe Jesus sier vil vise at vi tilhører Ham.” Herr Jensen åpnet Bibelen sin. “Slå opp til Johannes kapittel tretten,” la han til. “Se på vers trettifire og fortell meg hva det nye budet er.”

Hva med deg?

Fant du det nye budet? Hvis ikke, så les nøkkelverset nedenfor. Jesus snakker til disiplene sine, og Han befaler dem å elske hverandre slik som Han elsker dem. Det er masse kjærlighet! Dersom du elsker Jesus, så er du Hans disippel, og når du viser andre kjærlighet, så flagger du med Hans flagg og viser andre at Han lever i hjertet ditt.

Av dette skal alle kjenne at dere er mine disipler, om dere har kjærlighet til hverandre

Johannes 13:35

Dagens nøkkelord: ELSK HVERANDRE

9 OKTOBER

Txt: Romerne 3:10-12, 6:23

SKYLDIG

“Det har vært mange lapper som har blitt sendt rundt i det siste,” sa fru Bentsen, Olavs lærer. Olav nikket. Han hadde lagt merke til at mange av barna hadde sendt lapper i det siste.

Neste dag så Olav at Bønne og Rolf sendte lapper frem og tilbake. De må passe seg, tenkte han, ellers må de være inne i storefri. Han bestemte seg for å skrive en lapp for å advare vennene hans og si at de måtte være forsiktig.

Da Olav ga lappen til Rolf, så fru Berntsen opp. “Olav, Rolf og Bjørn – dere må være inne i storefri i dag,” sa hun strengt.

“Meg?” utbrøt Olav. “Hva har jeg gjort?”

“Jeg så at du sendte en lapp,” sa fru Berntsen. “Du må være inne sammen med de andre guttene.” Og så måtte de tre guttene sitte ved pultene sine hele storefri.

Den kvelden klaget Olav om straffen hans. “Jeg skrev bare en lapp!” knurret han. “De andre guttene skrev mange flere. Det er urettferdig!”

“Hvor mange lapper sa fru Berntsen at du kunne skrive?” spurte mor.

“Vel… ingen,” innrømmet Olav. “Men jeg synes likevel at hun kunne ha latt meg leke ute i hvert fall i halve storefri siden de skrev så mange flere lapper enn det jeg gjorde!”

“Selv om du bare skrev en lapp, så var du likevel skyldig, ikke sant?” spurte far.

“Jeg antar det, men jeg var likevel ikke så ulydig som de andre,” insisterte Olav.

Far sukket. “Argumentet ditt minner meg om folk som tror at Gud skulle unnskylde dem fordi de ikke er så slemme som andre mennesker de kjenner,” sa far. “Faktum er at alle har syndet, og Bibelen sier at det gjør oss alle til syndere fremfor Gud, samme hvordan syndene våre ser ut i forhold til andres synder. Du sendte en lapp i klassen selv om du visste at det var ulovlig, og du fikk den straffen du fortjente – å sitte inne i storefri. Men straffen for synd er mye verre enn det!” Far så på Olav. “Kanskje denne hendelsen vil hjelpe deg å forstå bedre hva Jesus gjorde for deg da Han døde på korset – Han tok straffen for dine synder på seg selv slik at du slapp!”

Hva med deg?
Tror du at du er ganske god – bedre enn andre barn du kjenner? Gud sier at alle er syndere og fortjener evig død. Men det fantastiske er at Jesus døde for å ta straffen for syndene våre på seg. Istedenfor å lide en evig død som du fortjener, så kan du ha evig liv med Gud! Aksept tilbudet Hans i dag! (Se “Kristen på 1-2-3” under “Barnas Bibel-nøkkel”)

For den som holder hele loven, men snubler i ett bud, han er blitt skyldig i dem alle

Jakob 2:10

Dagens nøkkelord: ALL SYND FORTJENER STRAFF

10 OKTOBER

Txt: Matteus 13:44

EN SANN SKATT

Jarle trommet med fingrene på konsollen i familiens varebil. Han skulle akkurat til å tute i hornet da han så mor låse døren og plukke opp lillesøsteren hans i fanget.

“Skynd deg!” murret Jarle. Han ville komme tidlig til spillbutikken.

Mor åpnet bakdøren og satte søsteren i barnesetet, så smøg hun seg inn i førersetet og startet motoren.

“Endelig!” sa Jarle. Da mor snudde seg og løftet et øyenbryn, visste Jarle han han måtte styre tålmodigheten sin. “Beklager, mamma.”

Hun smilte. “Jeg vet at du er spent, men du må roe deg ned. Vi skal komme dit.” De kjørte ut av innkjørselen og dro nedover mot sentrum.

Jarle åpnet lommeboken sin og talte pengesedlene som lå i en fin bunke på innsiden. Han hadde hjulpet til i hagen og utført flere ekstrajobber rundt i huset for å spare til det nye Playstation 4 spillet han ønsket så mye. Det hadde tatt ham tre måneder, men i dag ville han bli en av de første som fikk tak i spillet. Han kunne nesten ikke vente.

Da mor kjørte inn på parkeringsplassen, dunket hjertet til Jarle ekstra hardt. Det var en stor folkemengde utenfor døren, og det var fremdeles en halv time før de åpnet. Hvordan kunne det allerede være kø?

Han løsnet bilbeltet og åpnet døren på varebilen. “Jeg skal stille meg i kø.”

“Okay,” sa mor. “Jeg vil være i matvarebutikken ved siden av. Kom og finn meg når du er ferdig.”

En time senere holdt Jarle spillet sitt i hendene sine mens de kjørte ut av parkeringsplassen. “Har du noen penger igjen?” spurte mor.

“Nei,” sa Jarle mens han fingret med spillets plastomslag. “Men det er helt okay.”

“Var det verdt det?”

Jarle så på sin mor og smilte. “Absolutt!”

“Vet du hva?” spurte mor. “Det er en historie i Bibelen om en mann som solgte alt han eide for å kjøpe en skatt. Jesus sier at den skatten er som Guds rike.”

“Virkelig?” spurte Jarle. “Hvordan det?”

“Hva tror du?”

Jarle myste inn i morgensolen. “Fordi å være i Guds familie er den største skatten som finnes?”

Mor smilte og nikket. “Absolutt!”

Hva med deg?

Har du noen gang hatt så lyst på noe at du ville gitt hva som helst for å få det? Jesus sier at Guds rike er så spennende. Å få syndene dine tilgitt gjennom Jesus slik at vi kan bli Guds barn er en skatt ulik noen annen, og den vil aldri bli gammel eller bli utslitt – den varer evig! Du kan ha den skatten i dag – se “Kristen på 1-2-3” under “Barnas Bibel-nøkkel”.

Himmelens rike er lik en skatt som var skjult i en åker. En mann fant den, og gjemte den igjen. I sin glede gikk han så bort og solgte alt han eide, og kjøpte åkeren

Matteus 13:44

Dagens nøkkelord: JESUS ER VERDT ALT

11 OKTOBER

Txt: Salomos ordspråk 16:17-20, Romerne 12:3

FLY FOR HØYT

“Læreren vår leste en annen historie fra gresk mytologi for klassen vår i dag,” sa Tore en ettermiddag.

“Ja? Hva var det?” spurte Odd.

Tore smilte. Han visste at lillebroren hans elsket historier. “Vel, okay,” sa han. “Disse historiene er ikke sanne, vet du. Men denne sa at en gang var det en far og en sønn – kalt Daidalos og Ikaros – og de ble puttet i fengsel av kongen. En dag tok Daidalos – faren – fjær og lagde to par vinger slik at de kunne unnslippe og fly vekk. Han festet vingene til sin sønns rygg med voks og advarte Ikaros om at han ikke måtte fly for nær solen fordi varmen ville smelte voksen slik at vingene falt av.”

“Fløy de?” spurte Odd mens han hoppet opp og ned i stolen sin.

Tore nikket. “Jepp, begge fløy vekk. Men da Ikaros fløy høyere og høyere begynte han å føle seg så mektig at han glemte hva faren hadde sagt, og han fløy for nær solen. Og akkurat som faren hadde sagt – voksen smeltet, vingene falt av, og Ikaros falt i sjøen og druknet.”

“Det er forferdelig!” ropte Odd. Et bekymret uttrykk kom i ansiktet hans. “Tror du det kan skje i morgen når vi skal fly til Oslo? spurte han urolig.

“Selvsagt ikke,” sa Tore. “Flyets vinger er ikke festet med voks.”

Far, som hadde lyttet til dem, ristet på hodet sitt. “Ikke bekymre deg over flyet, Odd,” sa han, “men historien minner meg om hva som kan skje med mennesker. Faktisk kan det skje med oss dersom vi ikke er forsiktige.”

Tore gren på nesen. “Hva mener du?” spurte han. “Ingen jeg kjenner har festbare vinger.”

“Nei, men noen ganger – spesielt når alt går bra i livene våre – så kan vi begynne å føle oss mektige akkurat som Ikaros gjorde,” forklarte far. “Det er en stor tabbe å bli så stolte av oss selv at vi tror vi kan klare hva som helst uten Gud. Vi må innse at vi er avhengige av Ham for alt – til og med de tingene vi ofte regner som våre egne bragder. Lykke kommer fra å stole på Gud, ikke oss selv.”

Hva med deg?

Er du stolt over det du har oppnådd – som for eksempel å gjøre det bra på skolen eller å vinne i konkurranser? Det er okay å føle seg bra når en har gjort noe godt, men når du begynner å stole på din egen styrke og evner for å komme deg igjennom livet istedenfor på Gud, så flyr du for nært solen. Legg istedenfor behovene dine foran Gud i bønn og stol på Ham for alt.

Gud står de stolte imot, men de ydmyke gir Han nåde

1 Peter 5:5

Dagens nøkkelord: IKKE VÆR STOLT

12 OKTOBER

Txt: Salme 119:1-8, 2 Peter 3:18

UTEN SIGNAL

“Pappa, kan vi fly med flyet mitt i dag?” spurte Roar. Han stod i stuen og holdt på flyet og fjernkontrollen.

“Er du ferdig med Bibel-lesningen din for i dag?” spurte far. “Du vet at du må gjøre den ferdig før du kan gå ut og leke.”

“Jeg vet det, men været er perfekt for flyving nå,” svarte Roar. “Det skal begynne å regne senere i dag. Jeg kan lese Bibelen min da.”

“Vel… okay. Men da vil jeg forvente at du gjør det senere,” sa far.

Roar og faren kjørte til et stort jorde som hadde en linje med eiketrær og gjorde flyet klart for flyvingen. “Hold flyet nært, ellers vil det ikke lystre fjernkontrollen, okay?” sa far mens Roar plukket opp kontrollen.

“Jeg vet det, pappa,” svarte Roar, og ved et trykk på en knapp tok flyet av. Roar styrte det til høyre, så til venstre. “Se hvor det flyr, pappa!” ropte han mens det fløy rett igjennom parken. Snart ropte Roar “Det vil ikke snu!”

“Løp, Roar! Kom nærmere flyet,” ropte far. De begge startet å løpe, men før Roar var innen rekkevidde, krasjet flyet i et eiketre.

Da de kom frem til flyet, plukket Roar det opp. Vingen hang og slang en stund før den falt av, og nesen var smadret. “Jeg lot det gå for langt fra fjernkontrollen, ikke sant?” spurte Roar.

Far nikket. “Det kunne ikke motta kommandoene dine på den avstanden,” sa han. “Jeg beklager. Vi får se om vi kan fikse det.”

Senere den dagen jobbet Roar og far sammen for p fikse flyet. “Vet du hva?” sa far da han festet vingen på igjen. “Det som skjedde med dette flyet er en god påminnelse om aldri å komme så langt fra Gud at jeg ikke kan høre stemmen Hans. Jeg trenger Hans veiledning for å hjelpe meg. Flyet ditt var så langt vekke at det ikke kunne motta signalene du sendte, og når vi er vekke fra Gud, så hører vi kanskje ikke Guds stemme.”

“Jeg leste ikke Bibelen min i dag,” sa Roar da han gjorde seg ferdig med å reparere nesen. Han så på flyet sitt. “Dette ser ut som om det er klart til å fly igjen. Kan vi teste det så snart jeg er ferdig med å lese?”

“Det er en avtale!” sa far.

Hva med deg?

Har du jevnlige møter med Gud? Å lese Hans ord og be vil holde deg nær Ham og hjelpe deg til å høre Hans stemme og adlyde Hans vilje i livet ditt. Er det ikke fantastisk at den store og fantastiske Gud over hele universet ønsker å tilbringe tid sammen med deg? Ikke vær gjerrig når det gjelder tiden du tilbringer sammen med Gud – nyt å tilbringe tid sammen med Ham hver eneste dag.

Opplat mine øyne, så jeg kan skue de underfulle ting i din lov

Salme 119:18

Dagens nøkkelord: TILBRING TID SAMMEN MED GUD

13 OKTOBER

Txt: Johannes 14:1-6

VEIEN HJEM

Da Caro gikk hjem fra skolen, så han en gutt som gråt litt foran ham. En jente snakket med ham. “Ikke gråt, jeg vet veien til Møllergaten,” hørte Cato da han kom nærmere. “Du går nedover veien der til du kommer til hovedgaten, så går du til høyre og går tre kvartaler, så er du i Møllergaten.” Cato gren på nesen. Det jenta hadde sagt var ikke korrekt!

Da jenten hadde gått sin vei, snudde den lille gutten og gikk mot Cato. “Hei, du er Claus Brende, ikke sant?” sa Cato. Gutten så på ham med vidåpne øyne og nikket. “Den jenten ga deg feile opplysninger,” sa Cato. “Du må gå til venstre i hovedgaten, ikke til høyre.” Claus sine lepper begynte å skjelve, og Cato tok hånden hans. “Hør her,” sa han. “Jeg skal følge deg hjem, okay?” Claus nikket glad, og snart hadde Cato fulgt ham hjem til familien hans.

Da Cato kom hjem, fortalte han moren sin om hva som hadde skjedd. “Jeg er glad at du var der for å hjelpe Claus,” sa mor med et smil. “Forresten, Cato, Svein ringte. Han vil at du skal bli med ham til Bibel klubben i morgen ettermiddag. Jeg håper du har lyst til å gå.”

“Okay,” sa Cato. “Men mamma! Jeg skulle ønske du ville slutte å bekymre dg over om jeg skal til himmelen.” Moren hans hadde nylig blitt en kristen, og hun hadde ofte forklart til ham hvor viktig det var for ham å tro på Jesus også. “Jeg skal være der,” sa Cato med et glis. “Onkel Og Jesus er eneste veien til himmelen.”

Cato var forskrekket. Kanskje mamma har rett, tenkte han. Jeg får ta og sjekke det…

Hva med deg?

Følger du riktig avisning til himmelen? Guds opplysninger om veien er de eneste som kan stoles på, og de finnes i Hans bok, Bibelen. Den sier at Jesus er veien – den eneste veien. Ikke la deg lure til å tro at du er god nok til å komme til himmelen eller at du kan komme dit en annen vei. Stol på Jesus i dag. (Se “Kristen på 1-2-3” under “Barnas Bibel-nøkkel”)

Det er en vei som synes rett for en mann, men enden på det er dødens veier

Salomos ordspråk 14:12

Dagens nøkkelord: JESUS ER VEIEN TIL HIMMELEN

14 OKTOBER

Txt: Hebreerne 2:9, 4:14-16

IKKE BARE EN FORKLEDNING

“Se på meg! Jeg er en tigger!” skrålte Geirmund mens han paraderte rundt i rommet med fillete bukse, revet skjorte og hullete sko.

“Du ser virkelig ut som en tigger,” sa far da han så opp. “Hva er det som skjer? Skal du på maskeradeball eller noe slikt?”

Geirmund nikket. “Ja, Morten og Veronika skal ha et kostyme party på lørdag – og det er en premie for beste kostyme. Synes du ikke jeg ser ut som en virkelig tigger? Jeg tror jeg vil vinne premien!” Han klynket og sparket av seg skoene. “Au! Disse skoene gjør vondt!”

“Vel, dersom du ønsker å fremstå realistisk, så er det bra,” sa far. “Skoene til en tigger ville antakeligvis ikke passe så bra. Og virkelige tiggere har ikke noe tak over hodet heller.” Far smilte. “Dersom du vil virke realistisk og vinne prisen, så burde du kanskje gå ut og tigge for maten din,” ertet han.

“Nei tatt!” sa Geirmund bestemt. “Jeg vil bare late som. Jeg vil ikke være tigger på ekte.”

“Det tenkte jeg nok,” sa far. Så ble ansiktet hans alvorlig. “Men vet du hva? Det er akkurat hva Jesus gjorde!”

“Hva? Ble Han en tigger?” spurte Geirmund.
“Nei, ikke en tigger,” sa far, “men når Han kom til jorden, så ble Han menneske – et virkelig menneske – akkurat som oss. Han hadde ingen forkledning og lot som om Han var et menneske. Han var fremdeles Gud, men Han ble også menneske akkurat som andre mennesker med det unntak at Han var uten synd. Det er vanskeligfor oss å forstå hvordan det kunne være slik, men det er en av de fantastiske tingene med Jesus. Fordi Han ble et virkelig menneske, så vet vi at Han forstår og bryr seg om alle de situasjonene vi møter.”

“Det ville være tøft å ikke ha et hjem eller nok mat,” mumlet Geirmund tankefullt. “Og jeg antar at det må ha vært vanskelig for Jesus å forlate himmelen for å komme ned her og bo på jorden.”

“Det var det sikkert,” sa far seg enig. “Jeg husker en sang som snakker om den store forskjellen mellom jorden og himmelens herligheter som Jesus forlot. En linje sier ‘Bare Hans store, evige kjærlighet kunne få Frelseren til å dra.’ Vi har så mye å takke Ham for.”

Hva med deg?

Føler du som om det ikke er noen som forstår hva du opplever her? Jesus forstår. Selv om Han er fullt ut Gud, så var Han også fullt ut menneske. Så når du blir fristet til å synde, eller når noen gjør narr av deg for at du er en kristen, eller når du føler deg ensom eller utestengt, så må du vite at Jesus vet akkurat hvordan du føler deg. Stol på at Han vil hjelpe deg gjennom alle situasjoner.

For vi har ikke en yppersteprest som ikke kan ha medlidenhet med oss i vår svakhet, men en som er prøvet i alt i likhet med oss, men uten synd

Hebreerne 4:15

Dagens nøkkelord: JESUS FORSTÅR

15 OKTOBER

Txt: Filipperne 2:1-4

EN NY VENN

Petter la merke til en gutt som satt alene i kantinen på skolen. Han er ny her, og er sikkert ensom, tenkte han mens han husket hvordan han hadde følt seg da han var ny på skolen for et år siden. Så da Petter var ferdig med å spise lunsjen sin og var klar til å gå ut for å leke, stoppet han i døren. Jeg skal gå tilbake og snakke med den gutten, bestemte han.

Petter sklei inn på setet rett ovenfor gutten. “Hei,” sa han. “Jeg heter Petter! Hva heter du?”

“Jeg heter Kim,” svarte gutten.

“Hvor kommer du fra?” spurte Petter.

“Sør Korea,” svarte Kim.

“Har du lyst til å spille fotball med oss?” spurte Petter. Kim nikket ivrig.

Petter visste ikke hvorfor han gjorde det, men da de gikk hjem fra skolen inviterte han Kim til å bli med ham hjem. Kim så glad ut, og begge sjekket med mødrene sine for å se om det var i orden.

Å være sammen med Kim ble mye gøyere enn Petter hadde trodd. Guttene spilte basketball og bordtennis i et fort i kjelleren.

Snart var Petter og Kim blitt gode venner. Familiene deres møtte hverandre, og gutten besøkte ofte hverandre. Hos Kim ble Petter servert koreansk mat og lærte å spise med spisepinner. Han lærte også mye fascinerende om Korea.

“Jeg er så glad for at jeg bestemte meg for å snakke til Kim da han begynte på skolen,” fortalte Petter sin far en dag. “Hver gang jeg går til huset hans, så føles det som om jeg tar en tur til Sør Korea.”

“Han som vanner skal selv bli vannet,” sa far med et smil.

“Hva betyr det?” spurte Petter.

“Det er fra Bibelen, og det betyr at handlinger ofte virker som en boomerang – de kommer tilbake til deg,” forklarte far. “Snillhet, for eksempel, kommer rett tilbake til giveren.” Far smilte til Petter. “Du var snill mot Kim, og så har du fått en spesiell velsignelse i retur – kjennskap til en ny kultur og en god venn.”

Hva med deg?

Har du funnet at å behandle andre godt gjør livet bedre for deg også? Det virker kanskje ikke alltid slik. Men selv om en person du viser snillhet mot ikke viser det tilbake, så vet Gud at du har gjort det som er rett. Når du behandler andre slik du ønsker å bli behandlet selv, så gjør det ikke bare andre glade – du blir gladere selv også.

Den som lesker andre, han blir selv forfrisket

Salomos ordspråk 11:25

Dagens nøkkelord: SNILLHET KOMMER TILBAKE TIL DEG

16 OKTOBER

Txt: Kolosserne 3:1-10, 1 Peter 1:13-16

IKKE BOSS

“Alex, hvilken t-skjorte er det du har på deg?” spurte mor mens hun skar opp brokkoli til frysing. “Hvor fikk du den?”

“Denne t-skjorten?” Alex kikket på emblemet til rockebandet på brystet. “Den tilhørte Walter. Onkelen hans ga ham en helt lik til fødselsdagen hans, og Walter ville ikke ha to like t-skjorter, så han ga meg denne.”

“Hvem er det du forsøker å likne?” spurte mor. “Dersom du vil likne verden, så har du lykkes. Alex, du er en kristen – skulle ikke det påvirke måten du kler deg på?”

“Denne er ikke så gale,” svarte Alex. “Alle barna har på seg t-skjorter som denne.”

“Du vet at jeg ikke har noe imot de siste klesmotene så lenge de er akseptable,” minnet mor ham på, “men slik jeg ser det, så har du nå på deg en t-skjorte som støtter et band som fremmer narkotika og umoral. Det er ikke akseptabelt. Gå nå og ta ut bosset, så kan du gå og skifte t-skorte.”

Alex skulte mens han tok bossbøttene til fortauskanten. Da han kom inn i huset igjen, stod moren hans ved vinduet. “Hvorfor har vi to bossbøtter denne uken istedenfor en?” spurte hun.

“Ikke ve jeg,” sa Alex. “De stod der begge to, så jeg tok dem begge.”

Mor gikk ut, og Alex fulgte etter. “Å nei!” utbrøt mor da hun kikket inn i en av bøttene. “Denne er fylt med grønnsaker fra hagen. Far bestemte seg for å oppbevare dem der til jeg hadde tid til å fryse dem. Det hadde jeg rent glemt.”

“Bra du la merke til den ekstra søppelbøtten før bossbilen kom,” lo Alex. “Ellers ville alle de gode grønnsakene ha blitt kastet.”

“Det er sikkert,” sa mor. “Vet du hva? De er gode grønnsaker, men du trodde de var søppel fordi de ble oppbevart i en søppelbøtte. På samme måte så kan det være vanskelig å se at du er en kristen når du har verdens søppel på klærne dine.”

Da Alex satte grønnsakene tilbake i garasjen, tenkte han på hva mor hadde sagt. Da han så ned på t-skjorten sin visste han hun hadde rett, og han løp opp på rommet for å skifte.

Hva med deg?

Unngår du å bruke upassende klær, som t-skjorter med grove vitser eller klær som er for avslørende? Måten du kler deg på gir et inntrykk. Klærne du har på deg kan være en indikasjon på hva du tror i hjertet ditt. Ikke la det du kler deg med virke imot at du vil peke vei mot Jesus.

Hold dere borte fra all slags ondt

1 Tessalonikerbrev 5:22

Dagens nøkkelord: KLE DEG ORDENTLIG

17 OKTOBER

Txt: 1 Samuel 3:1-10, Jesaja 6:8

ET KALL FRA GUD

Tone slukte frokosten. “Må skynde meg!” sa hun og skubbet seg bort fra bordet. “Jeg lovet fru Hansen jeg skulle komme tidlig å hjelpe med å male kulissene for skuespillet vi skal gjøre i dramaklubben.”

Da Tone kom hjel til middag, ga mor henne et ark. “Jeg er glad du er hjemme,” sa mor. “Anja har ringt i hele dag. Hun spurte om du kunne ringe henne når du kom hjem. Nummeret hennes står her.”

Tone gren på nesen. “Jeg vet hva hun vil – hun vil ha hjelp med leksene,” sa hun, “og jeg har ikke tid. Jeg må gjøre ferdig noen plakater.”

“Anja hørtes litt desperat ut,” sa mor. “Kunne du ikke gi henne litt av tiden din?”

“Må jeg?” spurte Tone. “Jeg vil gjøre plakatene ferdige for fru Hansen.”

“Tone,” sa mor. “Dersom fru Hansen hadde bedt deg om å vaske og stryke kostymer istedenfor å male kulissene i dag, ville du ha gjort det? Jeg vet at du hater å stryke klær.”

Tone trakk på skuldrene. “Joda. Jeg ville heller male, men jeg liker fru Hansen. Jeg ønsker å hjelpe henne.”

“Så du ville være villig til å gjøre hvilken som helst jobb hun ga deg,” sa mor. “Føler du det samme når det gjelder å arbeide for Gud? Har du tenkt på hva Han ønsker at du skal gjøre?”

“Gud?” spurte Tone. “Vel… jo. Fru Hansen sier at dette skuespillet er viktig fordi noen kan kanskje ta imot Kristus etter å ha sett det. Hun sier at alt dette arbeidet i virkeligheten er for Gud.”

Mor nikket. “Jeg vet at Gud er glad at Han har en slik villig tjener,” sa hun, “men hva om Han trenger at du gjør noe annet? For eksempel når noen trenger deg så mye at de ringer seks ganger, tror du det også kan være et kall fra Gud?”

Tone så på de blanke plakatene og malingen hun hadde tatt med seg hjem. “Jeg går ut ifra at jeg kan gjøre disse etter at jeg har hjulpet Anja,” innrømte hun. Så lyste øynene hennes opp. “Og kanskje Anja kunne hjelpe meg, så kunne jeg invitere henne til skuespillet!”

“Nå, det høres ut som en villig tjener,” sa mor med et smil. Hun ga Tone telefonen.

Hva med deg?

Tror du at Gud kaller deg for å hjelpe noen? Kanskje det er en venn som sliter med skolearbeidet eller en nabo som kunne trenge litt hjelp i hagen. Det er bra å være involvert i kirkens aktiviteter, men noen ganger trenger Gud at du gjør noe ekstra spesielt som ser helt vanlig ut ved første øyekast. Tenk på det – kaller Gud deg? Når Han kaller, vil du svare Ham?

Tal, Herre, din tjener hører!

1 Samuel 3:9

Dagens nøkkelord: LYTT TIL GUD FOR INSTRUKSJONER

18 OKTOBER

Txt: 1 Johannes 5:9-13

DET ER ET FAKTUM

Britt satt i naturfagtimen og bet på blyanten sin, men tankene hennes var fremdeles på talen forstanderen hadde hatt i kirken dagen før. Forstander Westlund hadde understreket det faktum at alle var en synder og trengte Jesus som sin Frelser. Britt sukket. Jeg vet at jeg er en synder, og jeg har bedt Jesus å tilgi meg, tenkte hun. Jeg vet at Bibelen sier at Han vil gjøre det, men… jeg føler jeg ikke som om jeg er frelst. Jeg lurer på om jeg skulle be Ham om å tilgi meg igjen, bare for sikkerhets skyld. Faktisk var det ofte at Britt ikke følte seg frelst, så hun hadde bekjent synden sin og fortalt at hun stolte på at Jesus ville tilgi henne flere ganger.

Plutselig ble Britts tankegang avbrutt da hun hørte læreren sin si “Vet dere hva som beveger seg og spinner rundt akkurat nå? Jorden beveger seg rundt solen i en fart av 107 200 km/t. Det tar 365 dager å fullføre en runde rundt solen. Jorden spinner også rundt på sin egen akse, og den roterer rundt en gang hver 24 timer. Aksen er en innbilt linje som binder Nordpolen til Sørpolen. Dette er fakta. Så selv om vi ikke føler det, så beveger vi oss ikke bare fort, men vi spinner også hurtig rundt!”

Jøss! tenkt Britt. Hei, vent nå litt! Selv om jeg ikke kan føle at jeg spinner, så sier vitenskapen at jeg gjør det. Og selv om jeg ikke føler meg frelst, så sier Bibelen at jeg er det!

Den kvelden avsluttet far familieandakten med at Britt leste flere vers fra første Johannesbrev. Etter å ha lest dem, smilte Britt og fortalte hva hun hadde lært i naturfagtimen. “Jeg tror at det vitenskapsmennene sier om at jorden beveger seg og spinner rundt, og jeg tror det Gud sier om frelse,” fortalte hun dem. “Det er også et faktum at jorden spinner selv om jeg ikke kan føle det, og det er også et faktum at jeg har mottatt Jesus som min Frelser – så jeg er en kristen selv om jeg ikke alltid føler meg som om jeg er det. Det er sant om jeg føler det eller ikke.”

Hva med deg?

Tror du at du har evig liv? Du kan vite det med sikkerhet. Bibelen sier at du er en kristen dersom du har tatt imot Jesus som din Frelser. Pass på at du virkelig har gjort det (se “Kristen på 1-2-3” under “Barnas Bibel-nøkkel). Så kan du stole på de fakta som står i Guds ord istedenfor følelsene dine.

Den som har Sønnen, har livet! Den som ikke har Guds Sønn, har ikke livet

1 Johannes 5:12

Dagens nøkkelord: TRO PÅ GUDS ORD, IKKE FØLELSER

19 OKTOBER

Txt: Hebreerne 11:23-29

SKATTER ELLER PYNTEGJENSTANDER

“Ta godt vare på denne, Siri.” Mor ga henne en bok til tredjeklassingen sin. “Den er veldig verdifull for meg. Bestemor brukte denne leseboken når hun var i tredje klasse.”

“Jada,” nikket Siri da hun og broren hennes, Svein, gikk mot døren. “Læreren min vil like det jeg har med til ‘Vis og fortell’ denne uken.”

Den ettermiddagen da barna kom hjem fra skolen, smilte Siri som en sol. “Se hva Nora hadde med seg til ‘Vis og fortell’,” ropte hun og tok frem en spilledåse fra ranselen sin. Hun trakk den opp, og en liten blå fugl på toppen spant rundt mens musikken spilte. “Er den ikke søt?”

Mor rynket på nesen. “Jo, men hvorfor har du Noras spilledåse?”

“Jeg byttet den mot bestemors lesebok.” Siri tok seg en småkake. “Hør! Den spiller ‘It’s a small world’ slik som på turen til Disneyland, Paris. Jeg har hatt lyst på en slik…” hun stoppet da hun så uttrykket i mors ansikt.

“Å, Siri, hvordan kunne du?” gråt mor. “Du kan kjøpe en slik spilledåse for en hundrelapp – men du kan ikke kjøpe en slik lesebok noe sted som ville være like verdifull for meg som den bestemor brukte.”

“Jeg kan ikke tro du kunne gjøre noe så dumt!” sa Svein strengt. “Det minner meg om det jeg leste i historietimen. Da de franske handelsreisende først kom til Amerika, så lurte de indianerne til å bytte skatter som gull og sølv mot skinnende små pyntegjenstander som speil eller verdiløse juveler.”

“Jeg er ikke dum!” Siris øyne ble fylt med tårer.

Mor sukket. “Jeg skulle ikke ha latt deg ta den med til skolen.” Hun gikk for å svare telefonen som ringte. Da hun kom tilbake, smilte hun. “Det var mor til Nora. Hun så at det var en verdifull lesebok. Ta Noras spilledåse med til skolen i morgen, Siri, og hun skal ta med seg leseboken.” Hun snudde seg til Svein og fortsatte “Jeg tror det er en leksjon du kan lære her, Svein. I det siste har jeg lagt merke til at du har mer tid for fjernsyn og pc spill og fotball enn du har for søndagsskole og andakter. Vær forsiktig du ikke er den som blir lurt – av djevelen – slik at du bytter vekk det som er mest verdifullt.”

Hva med deg?

Djevelen ønsker å narre deg og bytte “skattene” dine med “pyntegjenstandene” hans. Han vil gi deg umoralske fjernsynsprogrammer, skitne bøker, sigaretter og narkotika. Han vil gi deg hele verden for sjelen din. Ikke la de skinnende pyntegjenstandene hans friste deg. Hold fast ved de verdifulle skattene som Gud har gitt deg.

Hva ganger det et menneske om han vinner hele verden, men tar skade på sin sjel?

Matteus 16:26

Dagens nøkkelord: IKKE KJØPSLÅ MED DJEVELEN

20 OKTOBER

Txt: Salomos ordspråk 6:16-21

OVERNATTINGSGJESTEN SOM DRO

“Hei mamma! Kan Asle overnatte hos meg i helgen?” spurte Joakim ivrig.

“Det går bra, Joakim,” smilte mor, “men husk å holde deg ute av din søsters rom. Kan du love det?” Joakim lovet det.

Det virket som om skolen aldri ville ta slutt den fredagen. Når skoleklokken endelig ringte for første gang, så skyndte guttene seg hjem og fant en etter-skole-snacks som var lagt klar for dem. Mens de satt og slukte i seg melk og småkaker, så visket Joakim “Vent til min søster har dratt for å sitte barnevakt. Vi kan korte inn lakenet hennes. Hun vil bli rasende! La oss håpe at mor ikke oppdager oss, ellers vil hun også bli sinna!”

Da middagen var over, leste far fra Bibelen. “Seks ting er det Herren hater, sju er en styggedom for Hans sjel…” begynte han. Mesteparten av skriftstedet forsvant bak Joakims dagdrøm, men disse ordene ble igjen: “et falskt vitne som taler løgn, og den som volder strid mellom brødre. Min sønn, hold fast ved din Fars bud, og forlat ikke din mors lære!”

“Kom igjen,” sa Asle senere. “La oss gå og rote med din søsters seng. Jeg er ikke sikker på at jeg husker hvordan en gjør det – jeg vet bare at et laken er satt fast slik at når hun klatrer inn i sengen kan hun bare få bena halvveis nedi. Det skal bli gøy!”

Joakim nølte. “Jeg lovet mor at jeg ikke ville gå inn på Maren sitt rom,” sa han langsomt. “Jeg skulle gjøre det likevel, men nå kan jeg ikke.”

“Hør her,” protesterte Asle. “Ikke vær en slik kjedelig mammadalt, ellers så går jeg hjem! Dessuten, så lovet du vi skulle gjøre det, så dersom du trekker deg nå, er du likevel en løgner!”

Joakim var forvirret et lite øyeblikk. Stille ba han Gud om hjelp. “Asle,” sa han. “Jeg skulle aldri ha sagt at vi skulle gå inn i Marens rom, for jeg hadde allerede lovet min mor at jeg ikke skulle gjøre det. Det var galt av meg, og jeg angrer på det.”

Da Asle grep soveposen sin og gikk hjemover, så gikk Joakim for å forklare det for foreldrene sine. “Joakim, du har bestått en veldig viktig åndelig prøve,” sa faren hans til ham. “Gud er fornøyd, og det er vi også. Og ikke bekymre deg over Asle. Jeg er sikker på at han vil fremdeles være vennen din etter han har tenkt litt på det.”

Hva med deg?

Betrakter du løgn som en vanlig synd som ikke er så veldig galt? Det er nevnt to ganger på listen over ting som Gud hater (vers 17 og 19 i dagens skriftsted). Det er mulig at det er vanlig, men det er ingen bagatell. Det er forferdelig. Det er en vederstyggelighet – en forhatt ting – for Gud. Ikke gjør det.

Hold fast på din fars bud, og forlat ikke din mors lære!

Salomos ordspråk 6:20

Dagens nøkkelord: IKKE LYV

21 OKTOBER

Txt: Jesaja 55:10-13

BESKJED I EN BOSSBØTTE

Reidar og Ivar ga ut løpesedler om Bibel klubben. Men det var fint vær, og de ønsket de var i parken istedenfor. “Kom igjen, Ivar!” sa Reidar. “La oss kaste disse løpesedlene og gå for å spille fotball.”

“Okay. Jeg er sikker at ingen vil komme selv om gir ut disse løpesedlene,” samstemte Ivar. “Det er en bossbøtte ved huset der borte. La oss kaste dem.” Så guttene kastet løpesedlene og gikk for å spille fotball.

Neste uke på Bibel klubben stod de ved siden av døren da en dame med fem barn kom. “Hallo,” sa hun og hilste på en av lærerne. “Jeg er fru Martinsen, og vi flyttet hit for noen få uker siden. Vi så etter en Bibel-troende kirke og ble glad da vi fikk høre om denne.”

“Vi er så glad for at dere har kommet,” svarte læreren. “Har en av ungdommene våre gitt dere en løpeseddel i døren?”

“For å være ærlig, så fant vi rundt femti løpesedler i bossbøtten vår,” forklarte fru Martinsen. “Jeg var nysgjerrig og leste en. Jeg har ikke peiling hvordan de endte opp der.” Reidar og Ivar håpet ingen så blikket de sendte hverandre mens de hurtig dukket inn i søndagsskole rommet.

Læreren begynte å undervise klassen om et vers om at Guds ord oppnådde formålet sitt. Reidar dultet borti Ivar. “Det er akkurat som løpesedlene,” hvisket han. “Vi kastet dem, men Gud brukte dem likevel til å nå en familie.”

På veien hjem snakket guttene om det på ny. “Bare tenk hvor mye mere godt vi kunne ha gjort dersom vi hadde gitt dem alle ut akkurat slik som vi skulle ha gjort!” klaget Ivar. “Kanskje enda flere familier ville ha kommet. Jeg synes vi burde fortelle læreren vår hva vi gjorde.”

Reidar sa seg enig. “Det er siste gang jeg skal gjøre noe slik!” utbrøt han. “La oss spørre etter flere løpesedler vi kan dele ut.”

Hva med deg?

Stønner du når du blir spurt om å hjelpe med å annonsere et arrangement i kirken du går til? Klager du når du blir bedt om å invitere vennene dine til søndagsskole, Bibel klubb eller en kristen leir? Hele familier har blitt omvendt til å bli kristne fordi en liten gutt eller jente har invitert en venn til kirken. La oss se etter muligheter til å invitere andre.

Slik skal mitt ord være, det som går ut av min munn. Det skal ikke vende tomt tilbake til meg, men det skal gjøre det jeg vil, og ha fremgang med alt som jeg sender det til

Jesaja 55:11

Dagens nøkkelord: INVITER ANDRE TIL KIRKEN

22 OKTOBER

Txt: Johannes åpenbaring 20:12-21:2, 27

NAVNETREND

Kendra hatet navnet sitt! Hun pleide å like at navnet hennes var andreledes enn alle de andre på skolen, men det var før det ble populært med navnenåler og andre ting med navn på ble populært. Alle venninnene hennes hadde en pin med navnet sitt på. Noen hadde også hårspenner med navn på. Sara hadde en notatbok med navnet hennes trykket over hele siden, og Susanne hadde til og med lisser med navnet sitt på. Når Kendra så disse tingene i en butikk, lette hun desperat etter noe med navnet hennes på. “Du kan like gjerne gi opp, Kendra,” rådet mor etter en handletur. “Jeg er redd du ikke vil finne navnet ditt på noe som helst.”

“Men hva betyr navnet mitt, mamma?” spurte Kendra. “Jannes navn betyr ‘elsket av Gud’. Dersom jeg visste hva navnet mitt betød, så ville det hjelpe.”

Mor sukket. “Vi vet ikke hva det betyr, Kendra. Vi likte bare navnet, derfor ga vi det til deg.”

“Vel, jeg skulle ønske jeg kunne ha hatt et navn som Sara eller Kari så jeg i det minste kunne få meg en notatbok med navnet mitt på,” klaget Kendra.

“Jeg antar det ville vært fint å ha en notatbok med navnet sitt på,” samstemte mor. “Men det finnes en annen bok – en mye viktigere bok – hvor du kan ha navnet ditt skrevet ned dersom du ønsker det.”

Kendra så overrasket på mor “Er det?”

Mor nikket. Dersom du ønsker det kan du få navnet ditt skrevet ned i Livets Bok. Dersom du bekjenner at du er en synder og tar imot Jesus som din Frelser, så blir navnet ditt skrevet ned der. Og det er viktig, for bare de navnene som står i Livets Bok vil komme til himmelen.”

Kendra så tankefull ut. “Jeg vet hva du mener. Jeg har hørt om det i kirken, men jeg har aldri tenkt så nøye på det.” Hun smilte bredt til moren sin. “Jeg har lyst til å ha navnet mitt i den boken, mamma. Kan du hjelpe meg å ta imot Jesus som min Frelser med en gang?”

Mor ga Kendra en stor klem og sa “Med glede, Kendra. Og jeg vil du skal huske at ting som notatbøker, skolisser og navnenåler slites ut, men dersom navnet ditt står i Livets Bok, så vil det stå der for evig!”

Hva med deg?

Har du ikke funnet navnet ditt på klistremerker, navnenåler, notatbøker eller endre ting? Er dette et alvorlig problem for deg? Disse tingene er gøy, men de varer ikke. Det er mye mer alvorlig dersom navnet ditt ikke er oppskrevet i Livets Bok. Vi ønsker ikke å tenke på det, men Bibelen sier at de som ikke har fått skrevet navnet sitt ned i Livets Bok vil ende opp på et forferdelig sted som kalles helvete en dag. (Se dagens skriftsted, vers 15). Ta imot Jesus som Frelser dag. Da vil navnet ditt bli skrevet opp der det virkelig teller. (Se “Kristen på 1-2-3” under “Barnas Bibel-nøkkel)

Gled dere… over at navnene deres er innskrevet i himmelen!

Lukas 10:20

Dagens nøkkelord: FÅ NAVNET DITT SKREVET OPP I LIVETS BOK

23 OKTOBER

Txt: Jesaja 43:1, 45:3-4, Johannes 10:3, Johannes åpenbaring 3:5

NAVNETREND (fortsetter)

Da Kendra ventet på at morgengudstjenesten i kirken skulle starte, så leste hun bulletinen hun hadde fått om dagens møter. Snart dro hun i mor. “Se!” Hun pekte på oversikten over møtene. “Se hva pastor David skal tale om i kveld!” Mor smilte da hun så tittelen – “Navnetrenden”.

Kendra gledet seg til kveldsmøtet. Hun var ivrig etter å høre hva pastor David hadde å si om navn. Hun smilte og nikket da han begynte talen sin med å peke på at det er viktigere å ha navnet ditt innskrevet i Livets Bok enn på ting vi bruker her på jorden. Hun var glad over at navnet hennes var skrevet opp der. Det så ikke ut til å bekymre henne så mye at hun ikke kunne finne navnet hennes på en navnenål eller et klistremerke, men hun ønsket at det betød noe.

Plutselig oppdaget Kendra at pastor David snakket om akkurat det. Han hadde vist til Josef som hadde blitt kastet i brønnen av brødrene sine og solgt som slave. Nå pekte pastor David på at Josef tilsynelatende ikke hatet brødrene sine. “Navnene han ga sønnene sine viste at had hadde gjenkjent Guds styring av livet hans,” sa han. “Kanskje navnet ditt ikke ser ut til å ha en betydning slik som Bibel navnene hadde, men hva betyr navnet ditt for Gud? Når Gud tenker på navnet ditt, hva tenker Han på da? Tenker Han ‘tålmodighet’ eller ‘trofast tjener’? Eller tenker Han ‘klaging’ eller ‘ondsinnet’*?”

Fra det øyeblikket bestemte Kendra at hun ikke ville bekymre seg om den jordiske betydningen av navnet hennes. Istedenfor ville hun arbeide med å forbedre livet sitt ved å gjøre alt hun kunne for å leve et liv etter Guds vilje. Det var viktig for henne hva Gud tenkte om navnet hennes.

Hva med deg?

Da du leste Skriftstedet for i dag, la du da merke til at Gud kjenner deg ved navn – at du ikke bare er en av folkemengden? Vet du hva navnet ditt betyr? Dersom du gjør det, så kanskje du forsøker å leve opp til navnet ditt. Men kanskje har du et “annerledes” navn som ikke har noen bestemt betydning. Det spiller ingen rolle. Det viktigste er hva navnet ditt betyr for Gud.

Et godt navn er mer verdt enn stor rikdom. Å være avholdt er bedre enn sølv og gull

Salomos ordspråk 22:1

Dagens nøkkelord: DU KAN HA ET GODT NAVN

24 OKTOBER

Txt: Johannes 1:5-10

MØRKE ELLER LYS

Møll fløy rundt utenfor gatedøren, så Mikael lukket den så snart han kom inn. Plutselig fikk katten hans, Fant, øye på en møll som fløy rundt lampen. Fant kunne ikke nå møllen, men han betraktet den nøye mens den sirklet rundt lampen. “Møllen ønsker lyset, og Fant ønsker møllen,” humret far.

“Hvorfor ønsker møllen lyset? spurte Mikael.

“Det er noe Gud har bygd inn i dem,” svarte far. “De flyr om natten, så de må finne mat om natten. De fleste blomstene som blomstrer om natten er hvite, og det hvite lyser opp i mørket, spesielt når månen er ute. Møllene blir tiltrukket av de lyse blomstene.”

“Så det faktum at de ønsker lys hjelper dem å finne mat?” spurte Mikael.

“Det stemmer,” nikker far. “Møllene får maten sin, og mens de spiser, setter de et eksempel for deg.”

“For meg?” gjentok Mikael overrasket. “Hvordan det?”

Far smilte. “Vel, Bibelen forteller oss at Gud er perfekt og hellig. Han er ren, vis, fantastisk og perfekt. Vi får alt vi trenger fra Ham. Gud ønsker at vi skal holde oss nær Ham og holde oss borte fa mørket. Vi trenger Guds lys akkurat som møllen trenger lyset for å finne blomstene. Hva ville du si dersom en møll som fløy sulten rundt i mørket og ikke ville komme til lyset for å få mat?”

“Jeg ville si at det var noe galt med en slik møll,” svarte Mikael.

“Likevel holder noen seg borte fra Gud og snubler rundt i mørket, åndelig sett,” sa far.

“Du ville tro at menneskene ville vite like mye som møllen!” smilte Mikael.

Hva med deg?

Vet du at å holde deg nær Gud er hva Bibelen kaller “å vandre i lyset”? Å glemme Gud og gå din egen vei er det samme som å “gå i mørket.” Hold deg i lyset ved å lese Bibelen din, be, adlyde Gud, og ha Ham i tankene dine.

Dere selv var o en gang i mørke, men nå er dere lys i Herren. Vandre som lysets barn!

Efeserne 5:8

Dagens nøkkelord: VANDRE I GUDS LYS

25 OKTOBER

Txt: Hebreerne 1:1-2, 2:1-4

JEG SKULLE HA LYTTET

Tretten år gamle Helene var i fyr og flamme fordi hun skulle dra til Sørlandet i sommerferien. Tanten hennes hadde fortalt henne om det fine været, de fine strendene, og mange andre ting. “Jeg trenger ikke en gang ta med meg en jakke,” lo hun mens hun satte seg på kofferten for å få den igjen.

“Å, jeg tror nok du vil trenge en,” sa Helenes mor mens hun tok en jakke ut av klesskapet. “Tante Marit forteller meg at det kan bli ganske kaldt der.”

Så snart moren hadde forlatt rommet, hang Helene jakken tilbake i skapet. “Jeg tror fremdeles ikke at jeg trenger denne,” mumlet hun. “Det er varmt her i nord, og alle vet at det er varmere på Sørlandet.”

Flyreisen var spennende for Helene. Dette var første gang hun hadde fått lov til å reise alene. Hun så ivrig på at flyet landet og rullet opp til gaten etter landing. “Temperaturen er 10 grader,” kom en stemme over høytaleranlegget. Helene kunne ikke tro hva hun hørte. Det var mye kaldere enn det hadde vært hjemme! Og hun hadde nektet å ta med seg en jakke!

Helene frøs litt da hun møtte tante Marit. “Å kjære deg!” sa tanten unnskyldende. “Ba jeg deg ikke å ta med en jakke? Jeg mente å gjøre det.”

“Det gjorde du, tante Marit!” sa Helene. “Mor advarte meg også. For å være helt ærlig, så hørte jeg ikke på hva mor sa.”

“Vel, kom igjen og hopp inn i bilen,” inviterte tante Marit. “Jeg kan finne en noe med lange ermer til deg når vi kommer hjem.” Snart var Helene varmere, men litt flau.

“Vet du hva dette minner meg om?” spurte tante Marit mens hun kastet et glimt bort mot Helene. “Det minner meg om folk som nekter å høre på dem som advarer dem om evigheten. En dag vil de angre på at di ikke bekjente syndene sine og kom til Kristus for tilgivelse. Situasjonen din kunne lett bli rettet på – men det går ikke an å rette på de ufrelste etter at Jesus er kommet tilbake. De trenger å komme til Ham nå!”

Hva med deg?

Selv om du kanskje har hørt tale etter tale om at du må ta imot Jesus som Frelser, er det mulig at du har utsatt den avgjørelsen? Da er du ikke forberedt for evigheten. Bare de som forbereder seg for dette i løpet av livet her på jorden vil væreklar for å tilbringe evigheten sammen med Jesus. Be Ham om å bli din Frelser i dag! (Se “Kristen på 1-2-3” under “Barnas Bibel-nøkkel”)

Gjør deg rede til å møte din Gud!

Amos 4:12

Dagens nøkkelord: FORBERED DEG TIL Å MØTE GUD NÅ!

26 OKTOBER

Txt: Salomos ordspråk 3:1-6

MENT FOR Å BLI LEST

“Visst er hun tanten min!” insisterte Elsa forarget. Hun forsøkte å overbevise de andre på leiren at hun var niese til en velkjent forfatter som hadde skrevet bøkene som lå på bordet, men ingen trodde på henne.

“Dersom hun er tanten din,” spurte Stina, “hvordan har det seg at du ikke kan fortelle hvilken av disse bøkene som er din favoritt?”

“Ja,” nikket Dorthe. Hun plukket opp en bok og hold den opp foran Elsa. “Hva handler denne boken om?” spurte hun. “Dersom din tante har skrevet boken, slik som du sier, og dersom du har alle bøkene hennes, så burde du kunne fortelle oss hva som står i dem.”

Elsa bet seg i underleppen. “Jeg kan ikke,” tilstod hun til slutt. “Jeg har ikke lest dem ferdig.” Hun pauset, usikker på hvordan hun kunne forklare det. “Jeg pleide å lese dem når hun begynte å sende meg bøker. Men jeg er ikke så glad i å lese, så etter en stund begynte jeg å bare se på omslaget og så sette dem på bokhyllen sammen med de andre.”

“Men Elsa, er du ikke glad i tanten din?” spurte Dorthe.

Elsa var flau. “Selvsagt er jeg glad i tanten min, og jeg er veldig stolt av henne, men…”

“Men du gidder ikke lese hva hun…” Dorthe stoppet da frøken Patricia, en av leirlederne, kom gående.

“Jeg overhørte litt av samtalen deres,” sa frøken Patricia og plukket opp en av bøkene. “Jeg tenkte akkurat på at de fleste av oss er akkurat som Elsa. Gud har gitt oss en bok – en veldig viktig bok – og vi leser den ikke så ofte som vi burde.” Hun tok en liten pause. “Faktum er at vi leser den så sjelden at vi kan ha vanskeligheter med å overbevise andre at vi er glad i Forfatteren, eller til og med at vi kjenner Ham.” Hun Hun så seg rundt og la boken tilbake på bordet.

Etter at frøken Patricia hadde gått, ble det ikke nevnt et eneste ord mer til Elsa om at hun ikke hadde lest tantens bøker. Elsa grep den som frøken Patricia hadde lagt ned. “Når jeg kommer hjem, skal jeg lese disse bøkene,” sa hun bestemt. “Og jeg skal lese Guds bok også!”

Hva med deg?

Kjenner du Forfatteren av Bibelen? Er du glad i Ham? Har du et eksemplar av boken Hans hjemme hos deg? Det er meningen at den skal leses, men leser du regelmessig i den? Kanskje du bærer den med deg til kirken eller søndagsskolen hver søndag, men hva skjer med den resten av uken? Plukk den opp og les noen vers hver dag!

Jeg har fått dine vitnesbyrd i evig eie, for de er mitt hjertes glede

Salme 119:111

Dagens nøkkelord: LES BIBELEN DAGLIG

27 OKTOBER

Txt: Salme 118:1, 4-9, 28-29

GUD ER GOD

En voldsom brann tidlig på morgenen hadde ødelagt den lille kirken som Christina og familien hnnes gikk til. Hun ble veldig lei seg da hun kjørte forbi sammen med foreldrene hennes og så de sorte restene av kirken. “Dette er forferdelig!” gråt hun. “Hvorfor skjedde dette oss?”

Mor holdt Christina inntil seg og forsøkte å trøste henne. “Vi vet ikke hvorfor kirken ble ødelagt, men vi vet at Gud kan bringe noe godt ut av denne brannen.”

“Jeg kan ikke se hvordan det kan skje. Hvor skal vi gå til kirke nå?” spurte Christina. “Hvor skal vi sitte, og hvordan kan vi synge sanger? Vi har ikke ett piano eller orgel lengre, og ikke sangbøker heller!”

“Akkurat np er jeg ikke sikker på hva vi skal gjøre,” sa far til henne, “men mor har rett. Vi må stole på Gud.”

Når forsamlingen fant et nytt sted de kunne tilbe på i en skole i nærheten, så sa far “Gud er god!” Da folkene kom sammen for å be om gjenoppbygging, og mange tilbød å hjelpe på alle mulige måter, så sa mor “Gud er god!” Senere, da pengene hadde blitt samlet inn for å bygge kirken opp igjen, så hørte Christina far si “Gud er god!” enda en gang. Endelig var kirken gjenoppbygget. Da fmilien gikk igjennom bygningen, pekte mor på flere gode ting som Gud hadde sørget for som et resultat av brannen, slik som at det nå var plass til flere mennesker.

“Å, se!” utbrøt Christina da hun så det nye søndagsskole rommet. “Rommet har nye gardiner, nye bord og ekstra stoler. Jeg tror jeg skal be Emilie med til søndagsskolen. Jeg vil at hun skal se det nye rommet. Så kan hun finne ut hvor god Gud er også.”

“Nye møbler og gardiner er bra, men villigheten din til å invitere en venn til søndagsskolen er et enda større ‘gode’ som har kommet ut av denne brannen,” sa mor med et smil.

Hva med deg?

Har du av og til lut på hvorfor Gud har tillatt en brann eller en annen tragedie” å komme inn i livet ditt? Har du vanskeligheter med å akseptere det? Noen ganger ikke. I begge tilfeller må vi stole på Gud – Han har lovet å bringe noe godt ut av enhver situasjon som barna Hans møter.

For vi vet at alle ting samvirker til gode for dem som elsker Gud, dem som etter Hans råd er kalt

Romerne 8:28

Dagens nøkkelord: PRØVELSER KAN BRINGE VELSIGNELSER

28 OKTOBER

Txt: Salme 34:5-11

GUD ER GOD (fortsetter)

“Hva er i veien?” spurte mor mens hun skyndte seg til Christinas soverom.

“Den drømmen kom igjen,” svarte Christina med skjelvende stemme. “Du vet, den om når huset vårt brenner ned akkurat som kirken gjorde.” Selv om kirken var blitt bygget opp igjen, så drømte Christina fremdeles ofte om branner. “Vil huset vårt også brenne ned en dag?”

“Det håper jeg ikke. Pappa og jeg gjør alt vi kan for å forhindre at det kan skje,” forsikret mor henne. “Husker du røykvarslerne vi installerte i fjor for å advare oss om brann?”

“Jo,” Christina nikket mens hun snakket. “Men mamma, jeg blir så redd hver gang jeg tenker på brannen. Selv når de forteller om branner på nyhetene får jeg lyst til å løpe for å hjemme meg.”

“Har du snakket med Gud om det?” spurte mor. “Kanskje det ville hjelpe dersom du visste hva Han sier vi skal gjøre når vi er redde. Salme 56:4 sier ‘På den dag da jeg frykter, setter jeg min lit til deg’. Du må huske på at Gud er sterkere enn all frykt, så Han kan hjelpe dersom du ber Ham.” Christina ba sammen med mor med en gang, og ba Gud om å roe ned frykten hennes.

Ettersom dagene og ukene gikk, så ble Christinas frykt gradvis mindre. Når hun hadde mareritt og våknet opp redd, så lærte hun å gå raskt til Gud og ba Ham om å ta vare på henne og ta vekk frykten hennes. “Jeg har ikke hatt mareritt om husbranner på lenge nå,” fortalte hun mor en morgen. “Jeg er så glad at jeg har lært å stole på Gud at Han skal hjelpe med å overkomme frykten. Han er god!”

“Jeg er også glad,” sa mor. “Nå vil det bli lettere for deg å stole på Gud når andre problemer dukker opp i livet ditt.” Christina nikket.

Hva med deg?

Er du redd av og til, spesielt etter du har hatt en vond drøm? Det er da du trenger å stole på Gud. Fortell Ham om frykten din og se i Bibelen etter måter Han har sagt Han vil hjelpe deg på. Så må du tro på at det Gud sier er sant.

Jeg søkte Herren, og Han svarte meg, Han fridde meg fra alt det som forferdet meg

Salme 34:5

Dagens nøkkelord: GUD TAR VEKK FRYKT

29 OKTOBER

Txt: Salme 143:8-10

DÅRLIG RÅD

Luna hadde en vanskelig avgjørelse hun måtte ta. Skulle hun gå med skoleklassen sin på tur med høyvognen, eller skulle hun gå til kirkefesten som ble holdt samme kveld? Hun hadde bedt om det og visste i hjertet sitt at hun burde støtte kirkens ungdomsgruppe. Men turen med høyvogna ville være Lunas første klassefest etter at hun hadde startet på den nye skolen. Hun ønsket virkelig å gå på klassefesten! “Nå vet jeg det,” tenkte hun. “Jeg spør Connie hva hun synes.”

“Jeg synes du skulle gå på klassefesten,” rådet storesøster Connie. “De andre tror kanskje du er en snobb dersom du ikke møter opp. Dessuten, så er det mulig at du kan vitne for Jesus der.” Luna var lett overbevist. Hun ville gå til klassefesten.

Høyvognturen var rampete helt fra begynnelsen. Barna var oppskrudd, og noen av dem gikk litt for langt – skubbet hverandre av høyvogna mens den beveget seg sakte nedover den mørke landeveien. En gang falt Luna med et dump på veien. Til tross for et mørbanket kne, så måtte hun hoppe raskt opp igjen og løpe fort for å ta igjen og klatre opp i vognen igjen. Hun var overrasket over at foreldrene som var med for å passe på ikke gjorde noe for å roe barna ned. Gøy var gøy, men dette var for røft!

“Hei, se!” ropte en av guttene mens han knipset litt grus fra fingeren sin. “Jeg har et dødelig våpen!” Før noen kunne stoppe dem, så begynte flere av barna å kyle steiner mot hverandre fra siden av veien. Ping! En stein traff Lunas briller og smadret dem.

Mye senere lå Luna i sengen og tenkte nøye gjennom kveldens hendelser. “Å, hvorfor spurte jeg Connie om råd,” tenkte hun, “når jeg visste hele tiden hva Gud ville jeg skulle gjøre?” Før hun la seg til å sove ba hun Gud stille om tilgivelse og ba Ham om å hjelpe henne adlyde Ham.

Hva med deg?

Har der noen gang vært en gang du visste hva Gud ville du skulle gjøre, men så håpet du at noen ville råde deg til å gjøre det du ønsket å gjøre? Vet du hva Gud ønsker du skal gjøre med den gutten eller jenta som ikke ser ut til å ha noen venner? Om være snill mot de eldre? Om å ikke gå til kirken på søndag? Når du vet hva Gud ønsker at du skal gjøre, så gjør det! Så kan du putte navnet ditt inn i stedet for Esra i dagens vers.

For Esra hadde vendt sitt hjerte til å granske Herrens lov og gjøre etter den og til å lære folk lov og rett i Israel

Esra 7:10

Dagens nøkkelord: FØLG GUDS RÅD

30 OKTOBER

Txt: Sakarias 13:9, Job 23:10-14

RAFFINERT SØLV

Magne forstod ikke hvorfor moren hans hadde hatt en ulykke! Å, han visste at veiene var våte og glatte, men andre biler hadde kjørt trygt forbi den dagen. Så hvorfor lot Gud det skje? Hvorfor kolliderte mor?

En dag under besøkstiden på sykehuset, virket det som om mor hadde oppfattet Magnes følelser. “Magne,” sa hun. “Ikke vær sinna og spør hvorfor Gud lot dette skje. Jeg tror virkelig det er for mitt beste – at han raffinerer meg til å bli mer lik Jesus. Du skjønner det, Magne, jeg var så travelt opptatt at jeg hadde begynt å skli vekk fra min vandring med Herren. Nå som jeg ligger her flat på ryggen, så er jeg nødt til å se opp mot Gud.” Magne nikket, men han var ikke helt sikker på hva hun mente.

Senere den uken tok Mages skoleklasse en klassetur til et nærliggende sølv raffineri. Raffineringsprosessen var veldig komplisert, og involverte kjemikalier og mange typer sofistikert utstyr. På slutten av omvisningen så de en liten ovn som så ganske primitiv ut. Guiden deres forklarte at de hadde beholdt denne gamle ovnen for å minne dem på hvor langt sølvindustrien hadde kommet. “For mange år siden varmet arbeiderne som raffinerte sølvet malmen i ovner som dette, kjølte det ned, varmet det opp igjen, og så videre,” sa han. “Det var en veldig lang prosess før urenhetene ble endelig arbeidet ut.”

“Hvordan visste de når sølvet var rent?” spurte en av barna.

Guiden smilte. “Vi er blitt fortalt at når den som raffinerte kunne se et godt, klart bilde av seg selv i sølvet, så skrudde han av ovnen og visste at han hadde gjort jobben.”

Den kvelden tenkte Magne igjen på hva moren hadde sagt. Kanskje Jesus hadde tillatt henne å bli puttet inn i lidelsens “ovn” slik at Han kunne se et klarere bilde av seg selv.

Hva med deg?

Lurer du noen ganger på hvorfor folk lider? Noen ganger tillater Gud en opplevelse som ser ut som en tragedie så Han kan få oppmerksomheten vår og gjøre oss til bedre mennesker. Ikke gjør opprør når Gud forsøker å få ut urenhetene i livet ditt. Akkurat som raffinert – det vil si renset – sølv viser en klar refleksjon av den som utfører arbeidet, så skal livet ditt vise en klar refleksjon av Jesus.

Prøvde Han meg, så skulle jeg gå fram av prøven som gullet

Job 23:10

Dagens nøkkelord: LA GUD RAFFINERE (RENSE) DEG

31 OKTOBER

Txt: 5 Mosebok 8:1-7

ERINDRINGER

Da Jenny og Jørgen kom hjem fra skolen, fant de mor omgitt av små stabler med bilder på midten av gulvet. “Jeg har endelig bestemt meg for å organisere disse bildene,” smilte hun. “Dere kan hjelpe meg dersom dere vil.”

Snart fniste både Jenny og Jørgen. Noen av bildene var tatt for lenge siden – til og med lenge før de ble født. Det var morsomt å se moren deres med hestehale. Og der var et bilde av Toppen når hun bare var en liten kattunge!

Når far kom inn så han motløs ut. “Fremdeles ingen jobbmuligheter noe sted!” mumlet han.

“Kjære, hvorfor hjelper du ikke barna med å organisere disse bildene mens jeg får middagen klar,” foreslo mor. Så far ble med tvillingene på gulvet. Snart klukket og lo de alle sammen over en stabel med babybilder.

Etter middag hadde de familie andakt, og far gjorde noe rart. Før han strakte seg etter Bibelen, tok han to bilder ut av lommen sin. “Hva minner dette dere om?” spurte han og viste et bilde av Jenny i morgenkåpen hennes, veldig blek i ansiktet.

“Det ble tatt etter operasjonen min!” utbrøt Jenny. Familien snakket om hvordan blindtarmen hennes hadde sprukket, og legene hadde sagt at hun kanskje ville dø.

“Var ikke Gud god mot oss?” spurte far. “Han helbredet Jenny.” Så viste han det andre bildet – et bilde av en gammel bil.

Mor lo. “Kjære vene! Husker dere alle problemene vi hadde med den bilen?”

Far smilte, men så tankefull ut. “Ja, og når vi så dette bildet så kom jeg på den gangen girboksen måtte byttes, og vi hadde ikke råd til det. Husker dere hvordan Gud skaffet oss pengene ved å skaffe meg den malerjobben?”

Jørgen var forundret. “Pappa, hva har disse to bildene med familie andakten vår å gjøre?”

“Det skal jeg fortelle deg, Jørgen,” svarte far. “Jeg tror at Gud ønsker at vi alltid husker på hva Han har gjort for oss i fortiden, innser hvor trofast Han var da, og at Han alltid vil fortsette å lede og hjelpe oss i fremtiden.”

Hva med deg?

Bekymrer du deg om fremtiden? Kanskje faren din trenger en jobb, eller kanskje du lurer på hvor du skal bo eller om Gud vil sørge for alt du trenger. Noen ganger er en god metode til å unngå bekymring å huske hva Gud har gjort for deg i fortiden.

Du skal komme i hu hele den vei Herren din Gud har ført deg

5 Mosebok 8:2

Dagens nøkkelord: HUSK GUDS VELSIGNELSER

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s