11 april: Tvesinnet religiøsitet

“Disse fremmede folkeslagene fryktet nok Herren, men dyrket sine egne gudebilder. Til denne dag har barna og barnebarna deres gjort som sine fedre.”

2 Kongebok 17:41

For en fryktinngytende historisk observasjon!

Disse nasjonene hadde, akkurat som Israel, vært tvesinnet. De hadde forsøkt å tjene både Gud og avgudene. De hadde hevdet og praktisert en viss grad av den gudfryktige livsstilen, men hadde samtidig tjent de hedenske gudene som hadde infiltrert kulturen deres.

Denne tvesinnede tilbedelsen var i seg selv ynkelig og ødeleggende nok. Men tragedien ble mangedoblet eksponensielt ved det faktum at barna deres barn og barnebarn hadde fulgt i deres fotspor. Det som startet som en persons ulydighet ble til  den syndige tendensen i senere generasjoner.

Så kom denne historiske observasjonen av forfatteren, omtrent 300 år etter hendelsene han beskriver: det samme gjorde forfedrene, og slik gjør de fremdeles opp til i dag. Kjeden av middelmådig religion hadde fortsatt i århundrer, og blitt overført fra en familie til den neste.

Den samme triste historien blir reaktualisert i utallige hjem i dag. Foreldre og besteforeldre tror de slipper unna med halvhjertet tjeneste for Gud, samtidig som de forfølger lystene og applausen fra en syndig verden, men etterlater seg generasjoner av unge mennesker som ikke har noe klart kompass i livet, som ikke vet hva det betyr å gi livet sitt som et levende og standhaftig offer til Gud.

Kjære forelder, kjære besteforeldre; ikke la dette bli din arv! Opplær barna og barnebarna til å elske Gud med hele hjertet og all deres krat og styrke, og vis dem så hvordan å leve det kristne livet som gode eksempler som de kan følge etter.


 

Advertisement
%d bloggers like this: