Dinosaurer – som levde stort

Bilderesultat for sauropods

Illustration: Brachiosaurus, a large sauropod dinosaur, looking around.

HVA ER DET SOM FASINERER DEG MEST MED DINOSAURENE? VÆR ÆRLIG. DET ER SIKKERT DE SOM VAR KJEMPESTORE! OG DE STØRSTE AV DEM ALLE VAR DE LANGHALSEDE SAUROPODENE. MEN Å Å OPPRETTHOLDE SLIKE STORE KROPPER GA STORE UTFORDRINGER.

Dersom vi er ærlige, så synes de fleste av oss at dinosaurene er ganske kule (i det minste dersom billettlukene eller alle “utdannelses lekene” er noen indikasjon). Hvordan har det seg at dinosaurene inspirerer til så mye hengivenhet? Når alt kommer til alt så er det ingen som bryr seg om trilobitter.

Når de fleste mennesker tenker på dinosaurer, så tenker de ett ord: stort. Men dinosaurer har en stor variasjon i størrelse. Noen, som Compsognathus, var bare en fot høy, mens andre, slik som den nebbete hadrosauren, var større enn en SUV. Når alt kommer til alt er det vanskelig å finne gjennomsnittshøyden til en dinosaur.

Men det er de store dinosaurene som imponerer oss. Og de største av dem finner vi blant sauropodene.

Det å være stor har sine fordeler. Før Adam falt i synd, så spiste alle de luftpustende landdyrene planter (1 Mosebok 1:30), og sauropodene kunne spise på den høythengende vegetasjonen. Etter Adams synd brakte det onde inn i verden, så hadde det å være stor en annen fordel: å skremme bort rovdyr.

Bilderesultat for sauropods

STØRSTE AV DE STORE: SAUROPODER

Sauropodene (“øgle føtter”) inkluderte de største landdyrene i historien. Med fossiler på hvert eneste kontinent er sauropodene lett gjenkjent ved deres ekstremt lange hals og hale, som var festet til en kjempestor kropp som ble holdt oppe ved hjelp av ruvende bein.

Velkjente nordamerikanske sauropoder inkluderer Apatosaurus, Brachiosaurus og Diploducus.  Med sine 35 m er Seismosaurus, (jord risteren”, det lengste dyret som noensinne har blitt oppdaget, og den er til og med lengre enn en blåhval! Den mest massive er Brachiosaurus som veide 27 metriske tonn.

Det å være den største i lekegrinden kan ha sine fordeler, men det brakte også noe store utfordringer. For eksempel, hvordan støtter du opp om og beveger på all den massen?

Bilderesultat for sauropods

SÅ STORE FØTTER DU HAR! OG KROPP, OG HALS…

Sauropoder hadde enorme bryst som hadde massive lunger, hjerte og mave. For å holde oppe disse massive kroppene var beina gigantiske søyler av bein. Lårbeinet til Camarasaurus var 1,2 m høy og 0,3 m vid, noe som gjorde Camarasaurus 3 m høy ved hoften. Brachiosaurus var ikke dårligere. Den var over 5 m høy ved skulderen. Hodet ruvet 12 m over bakken.

For å støtte vekten ble de samme beina som danner hånden vår  (mellomhåndsbein) og mesteparten av føttene våre (mellomfoten) organisert vertikalt, og i en halvsirkel, liknende til elefantføtter. Det kan faktisk sies at sauropodene gikk på tå!

En annen særegenhet som skiller sauropodene fra andre dinosaurer var deres lange halser, designet for å spise mat. De fleste sauropodene holdt nakkene deres ut horisontalt langs bakken. De kunne svinge nakkene sine i en vid sirkel, noe som tillot dem å nå store områder med mat uten å bevege seg noe særlig.

Nakkene deres var like lang eller litt lengre enn overkroppene deres. Mamenchisaurus, en sauropod funnet i Kina, er helt ekstrem: nakken tilsvarer lengden av resten av hele kroppen! Andre sauropoder fikk fatt i mat på en annen måte. Nakken til Brachiosaurus var rettet oppover, noe som lot dem nå høyt opp til tretoppene, noe som ville gi dem tilgang til mat som de andre dyrene ikke kunne nå.

Til forskjell fra mange tegninger og plastleker, så holdt ikke mesteparten av sauropodene hodene høyt for utforske høye trær eller “snorkle” under vann (trykket på lungene deres og luftpassasjen ville ha vært for stort til at de ville ha kunnet puste).

Nøkkelen til å forstå hvordan sauropodene brukte nakkene sine er i ryggsøylen deres. Tenk på en kran. I midten er et tårn, med høyspente ledninger som går til begge ender. På en dinosaur var tårnet hoftene, og muskelsenene gikk derfra til hodet. På noen arter kan vi se fordypninger i ryggsøylen hvor disse ble holdt på plass.

Denne designen reduserte nakkens bevegelighet, slik at en sauropod ikke kunne løfte hodet eller se direkte bakover, men den kunne forsiktig sveipe hodet fra høyre til venstre uten å anstrenge musklene som holdt hodet opp fra bakken. De lange halene til de fleste sauropodene hjalp med å balansere vekten til hodet og nakke.

Fra nakke til hale er ryggsøylen veldig stor. Så for å slanke dem litt designet Gud dem med en lettere konstruksjon, inkludert sporadiske hull eller tynne regioner. Denne designen likner moderne stålkonstruksjoner.

Bilderesultat for behemoth creature

Illustrasjon: Dette er Christopher Oncius kunstneriske tolkning av Behemot

HVA DU KAN MATE EN BEHEMOT

Et slående kjennetrekk ved sauropoder er de små hodene sett i forhold til de enorme kroppene. Hvordan kunne de få nok å spise?

Sauropod tenner var ofte lange og knaggliknende, designet for å dra vegetasjonen fra plantene; de tygget ikke maten sin. Istedenfor ville den passere inn i deres tankliknende mave hvor bakterier ville hjelpe med å bryte ned og fermentere vegetasjonen inntil den ble brukende til mat. Sauropoder ville også svelge steiner (kalt gastrolitter) som ville male opp maten. Denne typen fordøyelse tillot sauropodene å ete matkilder (som nåletrær) som mange andre planteetere ikke spiste.

Vi har liten kjennskap til den faktiske maten som sauropodene spiste, men plantetypene som ble begravet sammen med dem indikerer lavkvalitets høyfiber nåletrær, bregner og ginkotrær. En nylig oppdagelse fra India ga oss et uvanlig innblikk: store biter med fossilisert avføring (kalt koprolitter), som antakeligvis er fra sauropoder, inneholdt flere typer gress.

DE VOKSER OPP SÅ FORT

Sauropoder ble kjempestore, men hvor raskt vokste de?

Opp til sent på 90-tallet visste man lite om hvordan sauropodene fikk sine unge og hvor fort de vokste. Men oppdagelsen av et stort rede i Argentina ga paleontologene et syn de aldri hadde sett før når det gjaldt livet til sauropodene. Mange reder ble funnet, og hvert rede hadde flere lag med egg. Enda mer fantastisk var det at eggene inneholdt skjeletter av uklekkede dinosaurer. Rart nok fant man ingen voksne skjeletter. I andre steiner hvor en finner sauropoder fantes der ofte mellomstore unger sammen med vaksne. Kanskje flomvannet kom nærmere slik at foreldrene ble tvunget til å forlate redene.

Basert på studier av beinstrukturer som  dannet mens dyret vokste, så tok det omtrent 20 år for en sauropod å bli kjønnsmoden. De kan ha levd i 100 år eller mer. Så mens sauropodene modnet seg langsommere enn de store hvalene (som krever bare 5-6 år før de blir kjønnsmodne), så var veksten deres likevel rask når vi tar til betraktning hvor store de ble. Og til forskjell fra hvalene, som drikker opp til 378,5 tonn morsmelk per dag det første året, så spiste unge sauropoder på nåletrær, mye mindre næringsrikt enn melk.

Bilderesultat for sauropod dinosaurs

VIRKELIG SKÅNSOMME KJEMPER

Sauropoder var uten sammenlikning i Guds skapelse. De var absolutt de største dyrene noensinne som har gått rundt på jorden vår. Når de gikk skalv jorden. Forestill deg en hel hjord! Som en av skapningene som ble skapt på skapelsens sjette dag, så var de virkelig “behemoter” (“beistet på marken” i 1 Mosebok 1:25). Skapt sammen med oss, så burde deres store størrelse og kraft minne oss på den fantastiske kraften og herligheten til vår Herre og Frelser, Jesus Kristus.


 

Advertisement
%d bloggers like this: