T-rex kunne snu seg hurtig

Image result for t.rex

Tyrannosaurens dyreslag ble skapt som vegetarianere  på skapelsens sjette dag, men tyrannosaurer var klart kjøttetere da syndefloden skjedde omtrent 1,600 år senere. Den mest berømte typen av dette slaget var T-rex, som var omtrent 12 m lang, 4 m høy ved hoften, og veide 6 tonn. Men kunne en slik stor skapning løpe og fange bytte, eller var det redusert til åtseldyr?

Et team ledet av biomedisiningeniør ekspert Eric Snively har vist at T-rex var mye mer smidig enn en tidligere har trodd. For det første, så var en til tross for sin tørrelse ikke så lang fra hode til hale.Tenk på en isdanser som trekker armene sine inn mot seg for å snurre raskere. Dette fungerer fordi hennes mer kompakte stilling har lavere rotasjons-inertil (motstand mot å snu). For det andre, hadde den større ilia, øvre hoftebein. Dette betyr at større og sterkere muskler ville være festet ved, noe som gir større torque (snukraft).

Denne kombinasjonen med rotasjons-inertil og høyere torque betyr at den kunne snu seg raskt. Dr. Snively sa: “Samme hvor store kroppene deres var, så ser det u som om de var i stand til å snu kroppene sine dobbelt så fort som andre blad-tannede kjøttetende dinosaurer med lik masse.”


 

Advertisement
%d bloggers like this: