Del 4: En unik blanding

Så lenge en planet har riktig størrelse, så skulle den kunne ha en atmosfære med alle de rette ingrediensene som er nødvendige for liv. Det er bare ett problem. Det er ikke bare de  rette elementene som behøves, men også den rette kombinasjonen av elementene. Jorden er unik.

Under en test av Apollo 1 i 1967, så døde tre astronauter i en skrekkelig brann som brøt ut og spredde seg raskt gjennom kapselen. Denne katastrofen førte til store forandringer på designen av fremtidige Apollo kapsler, inkludert redusering av oksygeninnholdet fra 100% til de 21% som er i vår atmosfære. Du vil kanskje tro at 100% oksygen ville være bedre enn 21% siden det er den eneste gassen kroppen vår utnytter når vi puster.

Likevel, så vil en ren oksygen atmosfære være katastrofal. Ikke bare kunne branner brenne helt ut av kontroll, men eksperimenter har vist at cellene til levende organismer ville bli skadet dersom de ble utsatt for for mye oksygen over lang tid.

UTBULING AV NITROGEN

Vi tar ofte luftens renhet rundt oss for gitt så lenge vi får det oksygenet vi trenger. Vi bryr oss som oftest ikke om de andre elementene. Likevel innholder luften mesteparten nitrogen (78%), og de gjenstående 1% er en blanding av forskjellige metall spor. Hvilken rolle har all denne nitrogenet i atmosfæren vår? Nitrogen er i en diatomisk form, noe som betyr at hvert nitrogen atom er sammensatt av to tett sammensatte molekyler. Vi skriver dette som N2.

Diatomisk nitrogen er kjemisk inaktivt, noe som betyr at det sjelden binder seg til andre atomer. Det er vanskelig for nitrogen å ha interaksjon med andre stoffer. Så mesteparten av luften i jordens atmosfære gjør ikke noe annet enn å bule ut og oppta plass.

Dette er idealt fordi det gir den riktige mengden med lufttrykk for  for å kunne bringe frem liv uten å forstyrre livets grunnleggende prosesser. For eksempel krever bare en liten utveksling av gasser når vi puster  at det er et visst lufttrykk. Hvis all den nitrogenen ikke hadde vært tilstede, så ville det ha vært vanskelig å puste.

UNNGÅELSE AV DRIVHUSEFFEKT

Oksygenet er diatomisk også (O2). Til sammen er over 99% av jordens atmosfære diatomisk, og det er også bra! Andre typer gasser bidrar til drivhuseffekten. For mye av dem ville forandre planeten vår til en uutholdelig drivhus. Ingen andre kjente planeter har en atmosfære som er diatomisk.

De vanligste gassene på andre planeter er polyatomisk (molekylene inneholder tre eller flere atomer per molekyler). Eksempler på polyatomiske gasser er karbondioksyd (CO2), vanndamp (H2O), oson (O3) og metan (CH4). Vi kaller disse “drivhusgasser” fordi de har samme effekt som vindusruter i et drivhus. Når solskinnet passerer gjennom vindusrutene, så oppvarmes interiøret., men glasset hindrer varmen å slippe unna. Polyatomiske gasser har samme effekten på en planet.

Sollyset varmer opp overflaten, men polyatomiske gasser fanger varmen i den laveste atmosfæren slik at den ikke kan unnslippe. Dette forklarer hvorfor overflaten på Venus er meget varm; den tykke atmosfæren består nesten bare av CO2.

UNNGÅELSE AV RADIKALE TEMPERATURSVINGNINGER

Jordens atmosfære er veldig forskjellig fra andre planeters. Den lille mengden med polyatomisk gass produserer akkurat nok drivhuseffekt for å holde temperaturene fra å bli for kald på nattestid når varmen unnslipper. Dersom jorden ikke hadde polyatomisk gasser, så ville temperaturen svinge med over 55 grader Celcius hver dag.

Vitenskapsmenn forstår denne faren meget utmerket, så de har begynt å lete etter ekstrasolare planeter (utenfor vårt solsystem) som kanskje har diatomiske atmosfærer. De vet at ingen andre atmosfærer vil fungere. De har ikke hatt hellet med seg så langt. Det kan se ut som om vi bor på en unik planet som er skapt spesielt for å være bebodd…

Kommer snart:

Del 5: Livets livreddende kvalitet

(Egentlig skulle jeg ha sluttet med del 4, men jeg fant litt info om vannets påvirkning av livet på jorden, og bestemte meg for å ta det med. Kanskje jeg kan poste det neste helg…)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: