Februar

1 FEBRUAR

Txt: Efeserne 6:13-18

SLIPTE REDSKAPER

“Denne kniven kan knapt skjære smør” klaget mor mens hun forberedte middag. Far lo. “Jeg tror ikke det er så galt fatt,” sa han. “men legg den i lunsjboksen min, så skal jeg slipe den på jobb i morgen.”

Etter middag kom Elisabeth opp til faren. “Pappa, jeg står helt fast på denne matteoppgaven. Kan du hjelpe meg?” Hun holdt frem blyant og papir.

“Jeg skal forsøke,” sa far seg enig, men snart ga  han tilbake blyanten til henne. “Vet  du ikke hvordan du bruker en blyantspisser?” spurte han med et smil. “Denne er så sløv at den har nesten ingen spiss i det hele tatt.” Elisabeth skyndte seg å spisse blyanten, og faren hjalp henne med matte problemet hennes.

Når alle samlet seg til familie andakt, leste far noen få vers fra efeserne. “De sløve redskapene vi har hatt her i kveld har fått meg til å tenke på et sverd som aldri trenger å slipes – Guds ord. ,” sa han. “knivene og blyantene våre blir sløve og trenger å bli spisset eller slipt ofte, men Guds ord er alltid skarpt og kraftig. Selvsagt trenger vi å ta frem det sverdet og bruke det. Hvem vet hvordan vi gjør det?”

“Vel…  jeg antar at vi bruker det når vi leser det,” foreslo Elisabeth.

“Ja,” sa faren. “Når vi leser, så bruker ofte Gud ordet sitt for å snakke til oss. Når ellers bruker vi det?”

Elisabeths bror Ivar hadde et forslag. “Når vi snakker til andre folk om Jesus?” sa han.

“Bra,” sa faren.  “Vi burde dele med andre hva Gud sier – spesielt at de trenger å bli kjent med Ham. Når vi gjør det, så  er det godt å nevne bibelvers fordi Gud sier at Hans ord vil oppnå det som Han ønsker. Noen andre ideer?”

“Vi bruker det når vi tenker på det og bruker det i livene våre,” sa mor. “For eksempel har bestemor vært syk i det siste, og jeg blir trøstet av Guds løfter om at Gud vil gjøre det som er for hennes beste – og mitt beste!”

Far nikket. “La oss alle passe på å bruke ‘sverdene’ våre hver eneste dag,” sa han.

Hva med deg?

Bruker du “sverdet” ditt? Åpne opp Bibelen din og les den daglig. Tenk på hva Gud sier og hvordan det har å gjøre med ditt liv. Minner Han deg på at du skal stole på Ham i enhver situasjon? Oppmuntrer Han deg til å være mer hjelpsom hjemme? Å motstå en bestemt synd? Du vil erfare at Ham gir deg alt du trenger for å leve for Ham, for å forsvare deg mot fristelse, og å vinne andre til Jesus.

For Guds ord er levende og virksomt og skarpere enn noe tveegget sverd

Hebreerne 4:12

Dagens nøkkelord: BRUK “SVERDET” DITT – BIBELEN

 2 FEBRUAR

Txt: 1 Korinterne 12:12-22

DEN BRUKNE TOMMELEN

Susanne likte å komme sammen med andre medlemmer i planleggingskommiteen i ungdomsgruppen hennes. Det var morsomt å dele ideer og pønske ut måter å gjøre møtene mer interessante. Men hun rynket litt på pannen da Christoffer kom med forslaget hans. “Hva med å planlegge et misjons program som skal nå barna i nærsamfunnet vårt?”spurte Christoffer. “La oss gi alle i ungdomsgruppen noe å gjøre – og få alle involverte.”

Lederen så ut til å like ideen. “Høres bra ut!” sa herr Carlsson. “Og det vil passe bra med bibelstudiet jeg har planlagt for de neste ukene også.”

“Men hva om barna ikke har lyst til å gjøre noe?” protesterte Susanne. “Hvordan kan vi få dem involvert dersom de ikke er interesserte? Eller spiller det noen rolle? Trenger vi virkelig dem?”

“La meg spørre deg en ting Susanne,” svarte herr Carlsson. “Hvor viktig er tommelen din?”

“Tommelen min?” spurte Susanne overrasket. Hun lo da hun så ned på sin bandasjerte tommel. Hun hadde brukket den for noen få dager siden. “Jeg trodde ikke jeg brukte den så mye… før jeg ikke kunne bruke den i det hele tatt,” sa hun. “Nå som den er brukket ser jeg hvor mye jeg egentlig trenger den.”

“Gud sier at det er akkurat slik det er med en samling troende – alle som tror på Jesus blir referert til som Jesu legeme,” forklarte herr Carlsson. “Hver eneste del er viktig. Alle har en jobb å gjøre for at kroppen skal fungere ordentlig. Det er vår jobb å vise alle barna hvor gøy det kan være å tjene Gud. Når de ser det, så vil de ha lyst til å bli involvert.”

Susanne så på tommelen hennes igjen. “Du har rett!” sa hun med et smil. “Gud ønsker å bruke alle sammen, og vi trenger virkelig alles hjelp for å få programmet vårt til å lykkes.”

Hva med deg?

Er du klar over at du er en viktig del av Guds familie? Tenk på noe du kan gjøre for å tjene Gud og å hjelpe andre. Kan du vise omsorg for noen ved å slå plenen deres, rake løv, eller løpe ærend? Kan du tilbringe litt tid med noen som er ensomme? Kan du lage et kort for å muntre noen opp? Finn ut hva du kan gjøre, og vær med å hjelp.

Nå er dere Kristi kropp, og hver for seg er dere lemmer på Hans kropp

1 Korinterne 12:27

Dagens nøkkelord: DU HAR EN VIKTIG JOBB Å GJØRE

3 FEBRUAR

Txt: 5 Mosebok 26:1-2, 10-11

RESTER

“Kan jeg få en kattunge? Vær så snill? Vær så snill?” Jorunn tryglet. Et stort skilt borte hos naboen sa “Gratis kattunger!” og Jorunn tryglet og ba moren sin om å få lov til å få en. Hun hvinte av glede da moren endelig sa seg enig, og de gikk bort til naboen for å velge en kattunge. Jorunn valgte den aller minste. “Jeg skal kalle ham ‘Småen’,” sa hun.

Noen få uker etterpå tok Jorunn og moren Småen med for første gang til veterinæren. “Vel,” sa veterinæren etter å ha sjekket kattungen. “Småen er litt tynn. Hva har dere gitt ham å spise?”

“Melk,” sa Jorunn med en gang, “og rester.”

Moren nikket. “Det er helt sant – mesteparten av maten hans er rester fra måltidene våre.”

“Det kan være problemet,” sa veterinæren. “Resten deres har antakelig ikke nok næringsstoffer for at Småen kan vokse skikkelig. Forsøk å mate ham med mat som er laget spesielt for kattunger og se om han ikke blir både sunn og sterk.” Så på veien hjem stoppet Jorunn og moren hennes for å kjøpe den spesielle maten veterinæren hadde foreslått for kattungen.

“Ikke mer rester til Småen,” fortalte Jorunn faren hennes den kvelden. “Bare god, sunn kattunge mat.”

“Okay!” utbrøt far med et smil. “Jeg er sikker på at Småen vil sette pris på det.” Etter et lite øyeblikk la han til “Vet du hvem andre som ikke burde få rester?”

“Deg?” spurte Jorunn. Hun så litt bekymret ut. “Jeg trodde du likte restene?”

Faren lo. “Det gjør jeg,” sa han, “men ikke så godt som når noe blir servert for første gang. Men jeg tenkte på Gud. Istedenfor å gi rester av tid eller kjærlighet eller innsats til Gud, så burde vi gi Ham det beste i alt vi gjør.”

“Å, jeg tror jeg forstår,” sa Jorunn. “Det er hvorfor du lærte meg å legge en del av ukepengene mine på offerplaten, ikke sant? Og å repetere Bibelversene hver kveld før jeg legger meg hver kveld.” Hun smilte. “Men jeg er glad at du liker rester,” la hun til. “Jeg tror det er hva vi skal ha til middag i dag.”

Hva med deg?

Gir du ditt beste til Gud? Eller bruker du først pengene dine på det du ønsker å kjøpe deg, og så gi det som er igjen til Gud? Tilbringer du bare tid med Ham når det er lite tid igjen på slutten av dagen? Gjør du først de aktivitetene du har lyst til å gjøre og så bruker den lille tidenog energien som er igjen til å hjelpe andre? Gud sa at vi skulle gi til Ham først. Det ønsker Han fra alle, både barn og voksne.

Det første av førstegrøden på jorden din skal du føre inn i Herrens,din Guds hus

2 Mosebok 23:19

Dagens nøkkelord: GI DITT BESTE TIL GUD

4 FEBRUAR

Txt: Filipperne 4:4-8

MATTEPRØVEN

Mens Berit spiste som en mus av frokosten hennes tenkte hun på den store matteprøven hun skulle ta senere på dagen. Hun hadde lest mye, men hun var likevel nervøs. Hun ble alltid nervøs av prøver! “Er du ikke sulten i dag, Berit?” spurte mor da han så at Berit knapt hadde rørt maten.

“Jeg kan ikke la vær å tenke på den forferdelige matteprøven,” svarte Berit med et sukk.

“Men det så ut som om du kunne løse alle de oppgavene du arbeidet med i går kveld,” sa mor.

“Joda, men det er annerledes når du og pappa spør meg enn når jeg må ta prøven,” svarte Berit.

“Om bare mamma og pappa kunne gått med deg til skolen, så kunne du ha latet som om det var dem som spurte deg,” sa broren hennes Kurt. Han gliste til henne. “Men ikke vær redd… jeg skal være der. Det er like bra, ikke sant?”

Berit begynte å smile også. “Nei, det er det ikke!” sa hun. “Beklager!” Kurt lot som han følte seg såret.

Mor smilte. “Far og jeg kan ikke være der, men din himmelske Far vil være med deg under hele prøven,” sa hun betryggende. “Han vil ikke at du skal bekymre deg. Han sier at vi skal bringe alle våre bekymringer til Ham fordi Han bryr seg så mye om oss.”

“Det vet jeg,” sukket Berit. “Men jeg blir likevel nervøs,” la hun til.

Moren smilte forståelsesfullt. “Fortell Gud hvordan du føler det,” foreslo hun.”Be Ham om å minne deg på at Han er der sammen med deg i hele dag. Be Ham gi deg Hans fred slik at du kan tenke klart – og tro at Han vil gjøre det. Okay?”

“Okay!” svarte Berit.

Moren ga Berit en klem. “Hva med å spise litt frokost som bevis på at du stoler på at Han vil hjelpe deg? Det er vanskelig å gjøre det bra på en prøve dersom magen er tom.”

Hva med deg?

Får du sommerfugler i magen når du skal ha en prøve eller muntlig avlevering? Fortsetter du å bekymre deg om noen som er syk eller i fare? Husk at din himmelske Far bryr seg om deg. Han er med deg og ønsker at du skal gi alle dine bekymringer til Ham. Snakk med Ham om det som bekymrer deg. Stol på Ham, og la Han gi deg Hans fred.

Og kast all deres bekymring på Ham, for Han har omsorg for dere

1 Peter 5:7

Dagens nøkkelord: GI BEKYMRINGENE DINE TIL GUD

5 FEBRUAR

Txt: Salme 139:1-12

HVEM SER?

Pål så opp fra puslespillet da moren hans kom inn døren med to handleposer. “Hei Pål!” sa hun. “Der er to handleposer til i bilen. Kan du være så snill å hente dem for meg? Og jeg trenger mer hjelp også. Da jeg tok opp håndvesken min sammen med disse posene, så var den opp-ned, så noen ting falt ut. Kan du plukke dem opp for meg også?”

“Jada mamma!” Pål nikket og løp ut til garasjen. Han tok handleposene inn i huset og satte dem på disken. Så gikk han tilbake og plukket opp det som hadde falt ut av morens håndveske. Sammen med flere andre ting, så fant han fire hundrelapper. Pål plukket dem opp og så ettertenksomt på dem. Så puttet han en av lappene i lommen. “Her er tingene dine,” sa han da han returnerte til huset.

“Tusen takk, Pål!” sa mor. “Kan du ta fluesmekkeren og bli kvitt disse fluene?” Hun rynket pannen “Hvor har de kommet fra?”

Pål smilte og tok fluesmekkeren. “Tok deg!” ropte han etter en liten stund. Så så han en flue som solte seg i vinduskarmen. “Mamma, kom å se på denne fluen,” ropte han. “Det ser ut som om den vasker fjeset, akkurat som katten vår gjør.”

“Det ser slik ut,” samstemte moren. “En mann på tv snakket om fluer for en stund siden. Han sa noen interessante ting. Han sa at fluens ben har børster som de bruker når de renser øynene sine.”

“Æsj!” stønnet Pål og gjorde en grimase.

“Mannen beskrev øynene deres også,” fortsatte mor, “og de er fantastiske. Han sa de har 4000 øyner i et stort øye.”

“Jøss!” utbrøt Pål. “Det var rart!”

“Når jeg hørte det, så fikk det meg til å tenke på et vers i salmene,” sa more. “David skrev ‘Han som formet øyet, skal Han ikke se?'”

Da Pål stakk hånden i lommen følte han seddelen. Gud ser dette også, tenkte han. Det er best jeg gir den tilbake – men dersom jeg gir den tilbake nå, så vil mamma vite at jeg forsøkte å ta den. Jeg går, så kommer jeg tilbake og sier at jeg har funnet den. Han begynte å gå mot døren, men så stoppet han. Gud ville se det også. Med et sukk tok han frem seddelen. “Jeg… jeg skulle til å ta denne,” tilstod han, “men her er den, og… vel, jeg er lei meg.”

Hva med deg?

Har du noen gang tatt noe som ikke er ditt? Det heter å stjele, og det skal vi ikke gjøre ifølge et av de ti budene. Har du noen gang fått for masse penger tilbake i butikken? Dersom vi gir det tilbake til butikken vil Gud og andre mennesker se at vi er ærlige mennesker. Ikke glem at selv om vi kan komme unna med noe, så ser Gud alt. Husk at Gud blir lei seg dersom vi stjeler fra andre.

Han som plantet øret, skal Han ikke høre? Og Han som formet øyet, skal Han ikke se?

Salme 94:9

Dagens nøkkelord: GUD SER ALT

6 FEBRUAR

Txt: 1 Timoteus 3:1-7

AKKURAT SOM ALLE ANDRE

Mathias følte seg litt nervøs. Han var på vei for å returnere noen bøker faren hans hadde lånt fra forstander Bakke. Mathias sin familie hadde ikke gått til noen kirke før helt nylig, men nå måtte han snakke med forstanderen! Hva skal vi snakke om? lurte han.

Mathias parkerte sykkelen sin i forstanderens innkjørsel og gikk sakte opp til døren. Engstelig trykket han på dørklokken. “Hei Mathias! Kom inn!” hilste forstander Bakke ham og tok fra ham bøkene. Mathias fulgte forstanderen inn i huset. “Min kone tok akkurat ut noen nybakte småboller fra ovnen. Er du sulten?” Mathias elsket nybakte boller, og kunne ikke si nei.

Da han hilste på fru Bakke på kjøkkenet, hørte Mathias lyden av en fotballkamp på fjernsynet. “Se dere på fotballkamper?” spurte Mathias forbauset.

Forstander Bakke lo. “Såklart! Jeg har vært interessert i fotball siden jeg var på din alder.” Han plukket opp et lite spann. “Vil du se på fotballen, eller vil du være med meg ut i hagen og plukke bær?Jeg skulle akkurat til å gå ut for å plukke litt bringebær da du ringte på. Hvorfor blir du ikke med, så kan du plukke noen til din mor? Kanskje hun kan lage en bringebærkake?”

“Høres bra ut!” sa Mathias med et smil. Og slik hadde det seg at han var i bringebærhagen mens han snakket med forstander Bakke om skolen, fotball og mange andre ting.

“Jeg visste ikke at forstandere gjorde sånne… eh… vanlige ting,” sa Mathias etter en stund.

Forstander Bakke smilte. “Noen tror at forstandere bare studere Bibelen hele tiden,” sa han.”For å kunne gi ut Guds ord til menigheten må vi studere mer enn folk flest, men vi trenger å lære alle de leksjonene selv også. Vi er egentlig lik alle andre.”

Neste søndag lyttet Mathias på prekenen mye mer våkent enn vanlig. Det at forstander Bakke likte fotball og småboller og hager gjorde det lettere å høre etter.

Hva med deg?

Har du lurt på hva presten din, pastoren din eller forstanderen din gjør på når han ikke taler? Spør ham. Har du noen gang tenkt å bli en prest eller kirkeleder når du blir eldre? Det er et yrke Gud kaller “et godt arbeid.” Be for lederne i din kirke, og vær villig og tilgjengelig dersom Gud kaller deg.

Dette er et troverdig ord: Hvis noen ønsker seg en tilsynstjeneste, er det en god gjerning han har lyst til

1 Timoteus 3:1

Dagens nøkkelord: BE FOR LEDERNE I KIRKEN DIN

7 FEBRUAR

Txt: Lukas 18:10-14

INGEN ER PERFEKT

Merethe trakk på skuldrene etter hun bommet på basketball kurven. “Vel, ingen er perfekt!” sa hun, og de andre jentene lo sammen med henne. “Ingen er perfekt” var en av Merethes favoritt fraser, og venne hennes visste nesten alltid at hun skulle si det før hun sa det.

En dag dro Merethe med venninnen hennes Anne til Bibel Klubb. Hun likte mesteparten, men hun var definitivt uenig med noe som lederen sa. “Samme hvor god du er,” sa fru Gran, “er du ikke god nok til å dra til himmelen. Du er en synder, men Jesus to straffen for syndene dine på seg. Den eneste måten du kan komme til himmelen er ved å stole på Jesus som din Frelser!”

“Det er dumt!” insisterte Merethe da hun og Anne gikk hjem igjen. “Hun får alle til å virke som om de er forferdelige syndere. Jeg er ikke så ond!”

“Det er mulig at du er snill,” svarte Anne, “men jeg vet at du har gjort ting som er gale. Jeg husker den gangen du og jeg snek oss…”

Merethe lo. “Okay, okay!” sa hun. “Men det har aldri vært skikkelig ille. Og hva med folk som min onkel Bjarte? Han hjelper alltid andre. Han gir masse penger til kreftforeninger og bymisjonen – til og med til kirken. Og i fjor når naboens hus begynte å brenne, så løp han inn og fikk ut babyen. Han kunne ha blitt drept! Dessuten…” Plutselig stoppet hun. “Du verden! Jeg er så travelt opptatt med å snakke at jeg ikke er oppmerksom! Vi gikk nettopp forbi gaten min, og jeg glemte å ta av fra veien.” Merethe lo av seg selv.  “Hvor dum kan vi bli? la hun til. “Å, vel! Ingen er perfekt!”

“Det er akkurat hva Gud sa også – Han sa at alle har syndet,” svarte Anne.”Selv om det du har tilstått at du har gjort ikke er så veldig galt – i alle fall ifølge deg – så kan ingen synd komme inn i himmelen. Så samme hvor mye godt du gjør, eller din onkel gjør, så må dere likevel bli kvitt synden deres. Bare Jesus kan ta den vekk. Tenk på det!”

Merethe tenkte på det mens hun snudde og begynte å gå sakte hjemover.

Hva med deg?

Kan du komme inn i himmelen? Ingen løgner, ulydighet, juksing, sladring – eller noen annen synd – kan komme inn i himmelen.Leste du skriftstedet for i dag? En person i de versene gjorde mange gode gjerninger, den andre ba om Guds nåde.Jesus sa at den som ba om nåde ble tilgitt – ikke den andre. Hvem av dem likner du? Innrøm synden din og be Jesus om å tilgi deg.

Men det skal aldri noensinne komme noe inn i den (himmelen) som gjør den uren eller er årsak til styggedom eller løgn, bare de som er innskrevet i Livets Bok hos Lammet

Johannes Åpenbaring 21:27

Dagens nøkkel: SYND KAN IKKE KOMME INN I HIMMELEN

8 FEBRUAR

Txt: Josva 1:7-9

INNE I HODET

“Jeg tror du har napp!” Bård pekte entusiastisk.

“Å, du har rett!” utbrøt far. Han snurret inn snøret og fikk opp en fisk. Båten vugget forsiktig i den milde brisen mens han tok fisken av kroken og slapp den oppi en bøtte.

“Du mistet ham nesten, pappa,” sa Bård. “Dagdrømte du?”

Faren smilte. “Det var ikke akkurat dagdrømming,” sa han. “Jeg satt bare og tenkte på et Bibel-vers jeg forsøkte å lære utenat i morges, for jeg vil ikke glemme det.”

“Jeg trodde det bare var oss barn som måtte lære vers utenat,” sa Bård overrasket. “Jeg trodde at når en person kan lese godt, så trengte han ikke å lære Bibel-vers utenat i det hele tatt!”

Far ristet på hodet. “Det er lurt å lære Bibel-vers utenat hele livet, Bård. Å kunne Guds ord utenat får deg til å tenke på det når du har hendene fulle – som nå mens vi er ute i båten.”

Bård gliste. “Jeg går ut ifra at det ville vært vanskelig å holde en fiskestang og lese Bibelen samtidig.”

Far lo. “Det stemmer. Noe annet jeg liker om å lære ting utenat er at når hodet ditt er fullt av Bibel-vers, så har du et svar klart når onde tanker eller fristelser kommer.”

Bård var tankefull. “Det er mye mer til å lære Bibel-vers utenat enn bare å vinne konkurranser, er det ikke?”

“Ja, det er det!” sa far seg enig. “Lær deg versene du blir tildelt på søndagsskolen, på leir eller Bibel Klubb – og fortsett å gå igjennom dem. Du kan aldri lære for mange Bibel-vers, og du vil finne at de trøster og oppmuntrer deg når du husker på dem igjen og igjen.”

Hva med deg?

Hva forstår du best – noe du har lært utenat, eller noe du bare har lest en eller to ganger? Dersom du har Guds ord inne i hodet ditt, vil det også gå dypere og dypere ned til hjerte ditt og livet ditt. Det tar tid å lære noe utenat, men å ha Guds ord i hjertet ditt er vel verdt det arbeidet det er å få det der.

Denne lovboken skal ikke vike fra din munn, men du skal grunne på den dag og natt

Josva 1:8

Dagens nøkkelord: LÆR BIBEL-VERS UTENAT

9 FEBRUAR

Txt: 1 Korinterne 3:5-9

FEIL  REAKSJON

Charlotte kom inn døren raskere enn vanlig. “Nå har jeg fått nok av henne!” sa hun og trakk frem en kjøkkenstol.

“Hvem har du fått nok av?” spurte mor.

“Jenny Andersen vel!” Charlotte skubbet stolen urolig frem og tilbake mens hun lekte med noen hårstrå. Hun bet litt i leppen før hun begynte å forklare. “Husker du hva jeg ga henne til fødselsdagen hennes?”

Moren nikket. “Du ga henne et års abonnement til et kristent blad. Hvis jeg husker rett, så ønsket du å gi henne abonnementet fordi du håpet det vill bli et vitne til henne – og kanskje det ville hjelpe henne til  å ta imot Jesus.”

“Det stemmer!” svarte Charlotte. Stemmen hennes var fremdeles sint. “Hun leste alltid bladene mine når hun var her, så jeg brukte mine egne penger fra barnevakt sittingen for å kjøpe det til henne. Vel, jeg hørte henne fortelle noen jenter at jeg tvinger religion på henne, og at hun ikke har lest noen av de to bladene hun har fått tilsendt foreløping.!”

“Det var trist,” sa moren. “Vi må huske å be for henne.”

“Men hun anklager meg!” klaget Charlotte. “For en venn hun er!”

“Charlotte,” sa mor. “Det er trist at hun reagerte på den måten, men du ga henne det abonnementet fordi hun trengte Herren. Hun trenger Ham fremdels, ikke sant?”

“Vel… ja,” mumlet Charlotte.

“Ikke glem at Jenny har bare fått to blader foreløpig,” sa moren. “Det vil komme ti blader til som vil vitne til henne. La oss be om at hun vil lese dem.” Moren tok en liten pause mens hun ventet på å se om Charlotte ville kommentere, men hun sa ingenting. “Vet du, det er mulig at reaksjonen hennes til gaven er delvis fordi hun ser at hun trenger noe,” la moren til. “Du har plantet et frø, men det er Gud som må virke i hjertet hennes. La oss be Ham om å gjøre nettopp det.”

Hva med deg?

Når du har forsøkt å vitne til noen, har det da skjedd at de har blitt sinte på deg? Ikke bli nedfor eller bli sint tilbake. Fortsett p vise kjærlighet og vennskap. Gud ber deg om å være trofast og vitne til andre. Men det er Han som får resultatene.

Jeg plantet, Apollos vannet, men Gud ga vekst

1 Korinterne 3:6

Dagens nøkkelord: VÆR ET TROFAST VITNE

10 FEBRUAR

Txt: Salme 19:13-15

EN SKITTEN MUNN

Far strekte seg etter Bibelen sin etter middagen. “Hvilken sang har dere lyst til å synge før jeg leser?” spurte han mens han kikket opp fra skriftstedet han hadde valgt ut.

Arne svarte raskt. “La oss synge ‘For en mektig Gud vi har’ Vi har sunget den på søndagsskolen i det siste.” Han så på lillebroren sin som var travelt opptatt med sjokoladepuddingen sin. “Legg fra deg skjeen din, Truls,” la Arne til. Truls gjorde det, men han sang ikke med da de andre sang.

På slutten av sangen kikket far over mot sin yngste sønn. “Du liker vanligvis å synge, Truls, men i kveld sang du ikke,” sa far.

Truls ristet på hodet. “Jeg kan ikke synge med en skitten munn,” sa han høytidelig.

Far smilte. “Jeg tror Truls har lært oss noe,” sa han mens han strakk seg etter en serviett og startet å tørke sjokoladepudding fra Truls sitt fjes. “Munnen din var skitten fra sjokoladepuddingen, Truls, og du ville at den skulle være ren før du sang. Noen ganger kan munnene våre være ‘skitten’ på grunn av synd. Det er mye mer alvorlig. Vi burde alle sørge for at vi er rene når vi priser Gud.”

“Skitten på grunn av synd? Mener du… fra å si stygge ord?” spurte Arne.

“Det er en ting,” samstemte faren. “Jeg tenkte også på det vi ofte sier når vi sårer en annen.”

Truls tok ordet. “Noen ganger kaller Arne meg for ting.”

Mor snakket stillferdig. “Vi må alle være mer forsiktig med hva vi sier. Det er ofte munnene våre som får oss i trøbbel,” sa hun. “Foreldre kan bli skyldige også – skyldige i å være kritisk eller sint eller klage. Og alle skryter av og til. Det er ikke bra heller.”

Far nikket. Før vi ber og priser Herren, så må vi be Ham rense  oss fra all synd vi har begått.”

Arne summerte opp det de hadde lært. “Jeg antar,” sa han og gliste til Truls, “at det ville være okay å synge med sjokoladepudding rundt munnen så lenge hjertet ditt er rent!”

Hva med deg?

Ber og synger du alltid med en “ren munn”? Ikke la syndene sinne, kritikk, sladder eller skryting gjøre leppene dine skitne. Sørg for å “tørke munnen” hver gang den blir tilskitnet med feilaktig tale. Gjør det ved å bekjenne syndene dine til Gud. Da kan du be og synge Hans pris med en “ren” munn.

Å Herre, sett en vakt for min munn! Hold øye med døren til mine lepper!

Salme 141:3

Dagens nøkkelord: PASS PÅ MUNNEN DIN!

11 FEBRUAR

Txt: Matteus 6:1-4

HEMMELIG OPPDRAG

“Mamma, kan jeg få et forskudd på ukepengene mine?” spurte Klara en dag.

“Et forskudd?” repeterte moren. “Hva trenger du det til?”

Klara trakk pusten dypt. “Det kan jeg ikke fortelle,” sa hun. “Det er en hemmelighet!”

“Siste gangen du spurte etter penger og ikke fortalte meg hvorfor,” sa mor, “slo du en ball inn gjennom fru Gundersens vindu.”

“Jeg har ikke knust noe, mamma. Æresord! Vær så snill og stol på meg,” ba Klara. “Det er et godt formål, det er bare at jeg ønsker å holde det mellom Gud og meg!”

Mor så tankefullt på Klara. Så spurte hun hvor mye Klara trengte, hentet håndvesken sin, og ga Klara pengene. “Dette er ett stort forskudd, sa mor. “Husk… det kommer ut av lommepengene dine.”

Klara nikket og forsøkte ikke å tenke på alle de tingene hun hadde gitt opp. Istedenfor tenkte hun på venninnen Sara. Klassen deres holdt på å studere livet i sjøen, og læreren deres hadde arrangert at de skulle besøke et akvarium i en nærliggende by. Det var ikke obligatorisk – skolen hadde ikke penger til å kjøpe billettene for studentene, så de måtte betale selv dersom de ønsket å gå. Tillatelseslapper og penger hadde kommet inn flere dager nå. Men ikke fra Sara. Faren hennes hadde blitt oppsagt på fabrikken han hadde jobbet på, og de hadde ikke nok penger for å sende Sara til akvariet.

Neste morgen kom Klara tidlig til skolen. Klasserommet var helt tomt. Med bankende hjerte gikk Klara stille bort til Saras pult og puttet en konvolutt med pengene i inn i Saras mattebok. Sara vil snart finne det, tenkte hun. Vi har alltid matte i første time. Tidligere den morgenen hadde Klara skrevet på konvolutten: “Skoletur. Ikke gjett hvem. Bare få tillatelse til å dra.”

Skoleklokken ringte, og Klara gikk hurtig til pulten sin og holdt et øye med døren. Snart kom Sara inn. Hun gikk til pulten sin og tok fram matteboken. Hun fant Klaras konvolutt og åpnet den. Øynene hennes vokste seg store. Haken hennes falt ned. Klara smålo for seg selv og rettet oppmerksomheten sin til skolearbeidet sitt. Kjære Gud, ba hun, ikke la henne vite at det var meg.

Hva med deg?

Har du noen gang gjort noe snilt for noen – uten å fortelle noen? Spør Gud om å vise deg noen som trenger hjelp, så gir du hjelpen på en måte slik at det er bare du og Gud som vet det var deg. Det er den typen gaver Gud vil at vi skal gi. Og vet du hva? Det er gøy også.

Se til at dere ikke gjør deres bamhjertighetsgjerning framfor mennesker, for å bli sett av dem.

Matteus 6:1

Dagens nøkkelord: GI I HEMMELIGHET

12 FEBRUAR

Txt: Jakob 2:14-22

EN KASSE MED VALPER

“Mamma! Kom og se hva jeg har funnet!” Anders dro i morens hånd og ledet henne til altandøren. Han pekte på en stor kasse.

Moren kikket oppi. “Tre valper!” utbrøt hun.

“Ja, jeg fant dem i en grøft på vei hjem fra skolen. Kan vi beholde dem?” Anders rynket pannen. “Tror du de har vært lenge borte fra moren sin?” sa han bekymret.

“Ikke alt for lenge, men de trenger nok å bli matet snart,” sa mor mens hun klappet en krusete svart valp. “Jeg skal varme opp litt melk, så får vi se om de vil drikke den. Og nei, vi kan ikke beholde dem – i alle fall ikke alle sammen – men vi skal se om vi kan finne noen gode hjem for dem.”

Etter at valpene hadde blitt matet, plasserte Anders kassen i garasjen og gikk tilbake til kjøkkenet. “Jeg elsker hunder,” fortalte han moren. “Jeg er glad for at du er det også.” Anders smilte. “Jeg liker alle slags dyr.”

“Det vet jeg,” sa mor. “Handlingene dine viser det.” Hun smilte. “Det minner meg på hva presten sa i går – og hva Bibelen sier – om at handlingene våre viser andre troen vår. Når vi virkelig tror på Gud, så vil vi vise troen vår med det vi gjør.”

“Vil vi?” spurte Anders. “Som… hva da?”

“Hva tror du?” sa mor. “Ville du bli sinna dersom du ikke fikk noe du ville ha vise at du stoler på Gud?” Anders ristet på hodet. “Hva med å be om en fin dag for en piknik og så ikke bekymre seg over det?” Anders tenkte på det, så nikket han.

Akkurat da hørte Anders og moren at bildøren på  fars bil smalt igjen. “Det var merkelig…” sa far da han kom inn i rommet. “Jeg syntes jeg hørte noen pipende lyder ute i garasjen.” Han la ned dokumentmappen sin. “Jeg får gå å sjekke.”

Anders hoppet opp. “Følg meg, pappa,” sa han. “Jeg skal forklare alt. Andres ledet veien ut til garasjen.

Mor smilte når hun hørte Anders skravle da han og far kom tilbake. “Så… jeg sa at jeg var glad i dyr, og mamma sa at jeg viser det med det jeg gjør. – ved måten jeg behandler dem,” sa Anders. “Og jeg sier jeg tror på Gud, og jeg viser det med hva jeg gjør også.” Han smilte opp til faren sin. “Det er som om handlingene våre snakker for oss,” ta Anders til. “De burde fortelle folk at vi elsker Gud.”

Hva med deg?

Viser handlingene dine – måten du oppfører deg på – at du er glad i dyr, familien din eller Gud? Dersom vi er slemme mot andre viser vi ikke at vi tilhører Gud som, blant andre ting, er sann kjærlighet. Dersom du er snill og kjærlig på innsiden vil det komme ut i handlingene som du gjør.

Hva gagner det, mine søsken, om noen sier at han har tro, men ikke har gjerninger?

Jakob 2:14

Dagens nøkkelord: SANN TRO KAN SEES I HANDLINGER

13 FEBRUAR

Txt: Jakob 2:1-9

HVA ER INNI?

Trude plasserte en pappboks forsiktig på pulten hennes på skolen. Den inneholdt et kunstprosjekt hun hadde laget hjemme. Det hadde blitt veldig fint med littegranne hjelp fra bestemor, og nå hadde hun tatt det med seg for å vise det til klassen sin.

Når lærerinnen ropte opp Trudes navn, så tok hun ut boksen og bar den frem foran hele klassen og satte den på bordet.Så åpnet hun boksen og tok ut innholdet forsiktig. “Dette er en kokong,” sa hun. “Jeg har laget den av papirmasse,” sa hun.

“Den er virkelig stygg!” utbrøt en av guttene.

“Vel, kokonger er virkelig stygge,” svarte Trude, “men dere har ikke sett hele prosjektet enda.” Hun rev opp baksiden på kokongen og tok frem en liten keramikk sommerfugl.

“Hei! Kult! Det er virkelig pent!” utbrøt en av jentene.

“Bra jobbet, Trude,” sa lærerinnen. “Den vakre sommerfuglen som utvikles inne i kokongen er en god påminnelse om at det som man ser på utsiden ikke er like viktig som det som er på innsiden.”

Den ettermiddagen gikk Trude hjem med venninnen Sara. “Hva synes du om den nye jenta i klassen vår?” spurte Sara.

“Connie?” spurte Trude. Hun trakk på skuldrene. “Jeg snakket med henne bare noen få minutter i storefri, men hun virket hyggelig.”

“Hun kler seg veldig rart,” observerte Sara, “og de store brillene hun bruker ser rare ut – de får henne til å se klønete ut.”

Trude rynket pannen. “Vel, jeg antar det er slik som lærerinnen vår sa når jeg viste frem kunstprosjektet mitt, husker du? Vi lærte at Gud ser på hjertene våre, ikke på innsiden.”

“Vel… jeg… okay,” mumlet Sara. “Jeg beklager. Jeg antar at jeg tok feil i å se på hva folk har på seg istedenfor å kikke etter det som Gud ser etter.”

Hva med deg?

Hvordan bedømmer du andre mennesker? På grunnlag av hvordan de kler seg? Gud ønsker at du skal akseptere alle og vise respekt samme hvorda de ser ut. Snakk med dem og bli kjent med dem. Inge vær for rask i slutningene dine.

Døm ikke etter det dere ser, men fell en rettferdig dom!

Johannes 7:24

Dagens nøkkelord: IKKE DØM ETTER DET YTRE UTSEENDET

14 FEBRUAR

Txt: Salme 51:1-10

ET NYTT HJERTE

“Wow!” Øynene til Bent var vidåpne av opphisselse. Foreldrene hans hadde akkurat forklart til ham og lillebroren hans, Stian, at legene hadde bestemt at bestefar skulle få en hjertetransplantasjon så snart de kunne finne et hjerte til ham.

“Det er fantastisk hva leger kan gjøre i dag,” sa far. “Vi må likevel huske at det er en veldig farlig operasjon som ikke alltid går bra. La oss be for bestefar og stole på at Gud vil ta vare på ham.”

“Men hva om bestefar får hjertetransplantasjonen og dør likevel?” spurte Stian bekymret. “Da vil han ikke dra til himmelen.”

Alle snudde seg og så nysgjerrig på Stian. “Hvorfor sier du det?” spurte mor. “Selvsagt vil bestefar dra til himmelen. Han er glad i Jesus.”

“Men søndagsskolelæreren min sier at vi ikke kan dra til himmelen uten at vi har Jesus inne i hjertet vårt,” svarte Stian, “Så dersom bestefar får et nytt hjerte, så vil han vel ikke være en kristen lenger, vil han?”

“Forklarte ikke søndagsskolelæreren din hva det betyr å ha Jesus i hjertet sitt?” spurte far. Stian ristet på hodet. “Vel,” sa faren. “Tenk på det slik, Stian. Du har en stor  del av hjertet mitt, men det betyr ikke at du faktisk er inne i hjertet mitt fysisk.” Faren la hånden sin på brystet. “Du kravler ikke rundt i hjertet mitt som slår inni meg. Så hva tror du det betyr?”

“Jeg tror… jeg tror det betyr at du er veldig glad i meg,” foreslo Stian.

Far nikket. “Riktig! Det er slik når vi snakker om å ha Jesus i hjertene våre. Vi mener ikke de fysiske hjertene våre da heller. Vi mener at vi tror at Jesus elsker oss, og vi elsker Ham også. Når vi stoler på at Han vil tilgi oss syndene våre, så sier vi at Han kommer inn i hjertene våre. Hans Ånd bor inne i oss – ikke i våre fysiske hjerter, men i livene våre. Han er alltid med oss, og vi ser til Ham for veiledning. Så… samme hvilket fysisk hjerte er inne i bestefars kropp, så elsker bestefar Jesus og tilhører Ham. Okay?”

Stian nikket. “Okay,” smilte ham. “Nå føler jeg meg bedre…”

Hva med deg?

Har du Jesus inne i hjertet ditt? Ordet “hjerte” i Bibelen refererer ofte til den innerste delen av deg – den virkelige deg som fortsetter å leve etter at kroppen din dør. Det er den delen som synder og trenger å frelses. Har du spurt Jesus om å vaske vekk de syndene og overta kontrollen på livet ditt? Dersom du ikke har gjort det, så gjør det i dag, så vil Hans Ånd bo inne i deg.

Det vil si at Kristus får bo i hjertene deres ved troen

Efeserne 3:17

Dagens nøkkelord: LA JESUS BO INNE I DEG

15 FEBRUAR

Txt: Efeserne 6:1-3

GAMMEL OG ÆRBØDIG

“Denne fortellinger er for dum!” utbrøt Anna og skjøv boken tilside. “Jeg tror ikke at noe av det som er beskrevet her kunne noen sinne skje på virkelig.”

“Hva handler den om?” spurte mor. “Er det ment å være en sann historie?”

Anna så på boken. “Vel, nei, antakeligvis ikke,” sa hun. “Den har en historie om en som bodde med sønnen sin Jermund. Mannen var gammel, og hendene hans skalv. Når han spiste, så veltet han av og til forskjellige ting, så Jermunds kone sa til Jermund at han måtte lage en treskål til faren hans slik at at ikke knuste de fine skålene deres. Etter dette ble Jermund lei av å se på at den gamle mannen sølte med maten sin på bordet, så han fikk faren til å sitte i hjørnet med treskålen sin og spise. Dette var fremdeles ikke godt nok. De ble lei av å vaske og gjøre rent i mathjørnet, så de tvang ham til å spise fra matfatet som dyrene brukte.”

“Kjære meg!” utbrøt mor. “Det var forferdelig!”

“Paret hadde en liten gutt,” fortsatte Anna. “En dag så Jermund og konen hans at sønnen spikke – hule ou en trestamme. Jermund spurte hva det skulle bli. ‘Jeg lager et trau slik at det kan bli ferdig til dere blir gammel og kommer for å bo med meg’ sa gutten.” Anna tok en liten pause. Så smilte hun. “Jeg likte den delen,” bestemte hun. “Jermund og konen hans sulle få det de fortjente. Men jeg synes det er en dum fortelling. Slike ting ville aldri skje.”

“Vel, det håper jeg da indelig ikke!” utbrøt moren. “Likevel er det noe vi kan lære fra denne historien. Den viser viktigheten av å respektere foreldrene og besteforeldrene våre. Mange mennesker gjør ikke det.”

Anna nikket. “Claras bestemor bor med dem, og Clara sier at hun er noen ganger flau over bestemoren fordi hun har hatt hjerneslag og snakker rart. Men Claras mor sier at det ikke gjør noe.”

“Klaras mor har rett,” sa mor. “Guds ord instruerer barna til å ære foreldrene deres. Det er noe vi burde huske på til alle tider og under alle forhold.”

Hva med deg? 

Gjør du ære på foreldrene dine? Det inkluderer å adlyde dem. Det inkluderer å snakke pent om dem. Viser du respekt til dine besteforeldre? Følg Guds anvisninger om dette. Lær å vise respekt og kjærlig omtanke mens du er ung. Behandle de eldre slik du vil bli behandlet når du blir gammel.

Lær å vise gudsfrykt i familien og å gjøre gjengjeld mot sine foreldre. For dette er godt og til behag framfor Gud.

1 Timoteus 5:4

Dagens nøkkelord: RESPEKTER OG ÆR FORELDRENE DINE

16 FEBRUAR

Txt: Salme 37:1-9

LØNNER DET SEG?

Da Bjarne dro snøskuffen etter seg hjemover virket det som om den kalde luften gikk rett igjennom marg og ben. Å skuffe snøen vekk fra Wallenbergs innkjørsel og fortau hadde vært en stor jobb – spesielt når han måtte gjøre det helt alene!

Bjarne ble veldig glad da han kom hjem og fant at moren hadde laget klar en kopp med varm sjokolade til ham. “Tusen takk!” sa han med et sukk mens han dumpet ned på en kjøkkenstol.”Vet du hva, mor? Noen ganger lurer jeg på om det virkelig lønner seg å gjøre rett. Jeg mener… det virker ikke rettferdig.”

Moren så forundret ut. “Hvorfor sier du det?” spurte hun.

“Vel, Kalle og Alex og jeg lovet fru Wallenberg at vi skulle skuffe snøen vekk fra innkjørselen hennes etter skolen i dag,” forklarte Bjarne, “men da tilbød herr Gran å betale de som ville komme å hjelpe ham med å skuffe snøen fra den lange innkjørselen hans. Det hørtes selvsagt bra ut, og Kalla og Alex gikk bort der istedenfor. De brøt ikke bra løftet sitt, men de fikk betalt for det også!”

“Det høres urettferdig ut,” istemte mor. “Men… du vet, Bjarne, at Bibelen sier vi ikke skal være misunnelige på dem som ser ut til å bli belønnet for å gjøre gale ting. Gud ser hva som skjer, og den dagen vil komme når Han skal belønne dem som tjener og adlyder Ham.”

Far hadde lyttet til samtalen fra stuen. Nå kom han inn på kjøkkenet med et bredt smil om ansiktet. “Jeg er så stolt over hva dugjorde i dag, Bjarne,” sa han. “Det er trist å si det, men jeg møter daglig forretningsmenn som ser ut til å tjene på å være uærlig eller å bryte løfter. Men det hjelper å huske på at Gud er rettferdig. Vi skal svare for Ham, og en dag vil vi bli belønnet for å ha gjort det som er rett.”

Bjarne nikket. Han begynte å føle seg mye bedre om det som hadde hendt. “Okay,” sa han. “Dersom de andre guttene forteller meg hvor mye de har tjent i ettermiddag, skal jeg forsøke å huske på at ‘betalingen’ min kommer senere.”

Hva med deg?

Ser det ut som om andre tjener på å gjøre gale ting? Vet du om barn som alltid ser ut til å komme unna med juksing? Stjeling? Løgn? De kommer egentlig ikke unna med noe som helst. Det bare ser slik ut for en liten stund. Men Gud vet hva som foregår, og Han sier vi skal stole på Ham. Fortsett med å gjøre det du vet er riktig. Han vil belønne deg for det.

Stol på Herren og gjør godt!

Salme 37:3

Dagens nøkkelord: FORTSETT Å GJØRE DET SOM ER RETT

17 FEBRUAR

Txt: Apostlenes gjerninger 17:22-30

KJÆRLIGHET ELLER TOLERANSE

“Vet du hva?” Terje hoppet inn i baksetet på bilen. “Vi har en ny utvekslingsstudent – helt fra Kina. Han heter Ming.”

Mor smilte. “Høres interessant ut,” sa hun. “Fikk du snakket med ham?”

Terje nikket. “Han er buddist, og han ville høre om min Gud, så jeg fortalte ham. Han syntes det var kult.” Terje rynket pannen. “Men jeg visste ikke hva jeg skulle si om hans gud. Kanskje han trodde jeg skulle si at å tilbe Budda var kult også.”

“Synes du det er kult?” spurte moren.

“Neeeeeei,” mumlet Terje, “men skolelæreren min sa at vi skulle være tolerante for andre menneskers tro. Hun sa det betyr at vi skulle akseptere og respektere dem. Og ville ikke det være en del av å elske alle slik som Bibelen sier vi skal gjøre?”

“Vi skal elske alle mennesker, men det betyr ikke at vi skal tolerere feil tro,” sa mor. “Total toleranse høres ut som en veldig kjærlig ting å gjøre, så folk antar at Gud ville være for det, men det er ikke Guds tanke, men verdens tanke.” Ved et trafikklys pekte hun på en plakat som advarte mot å misbruke narkotika. “Ta narkotika, for eksempel. Total toleranse ville være å tillate folk å ta alle de narkotiske stoffene de ønsket – og til og med gi det til barna sine. Men kjærligheten sier nei. Høres det fornuftig ut?”

“Jada,” sa Terje, “men det er fordi narkotika kan ta livet av folk – eller i det minste få dem til å gjøre dumme ting. Så det er bare sunn fornuft å si nei til narkotika.”

“Riktig,” sa mor, “så kjærligheten er ikke tolerant når det gjelder å ta skadelige narkotiske stoffer. Nå… ville Guds kjærlighet være tolerant til en vei som leder til døden – den evige døden? Ville Han ønske at du oppfordret noen på en slik måte?”

Terje ristet på hodet sitt. “Neeeeei,” sa han langsomt.

“Kjærlighet er viktigere enn toleranse – til og med når det betyr å rette noen,” sa mor, “men det er ikke ofte en forstår dette i dagens samfunn. Vi skulle elske menneskene, og det er fint å lytte til dem, men ikke tolerer ideer som er i konflikt med Guds ord – for eksempel med hensyn til forskjellige alternative livsstiler, eller kanskje skapelsen eller frelsen. Når toleranse betyr at du lar noen fortsette å tro på løgner, så pek ut på en kjærlig måte hva Gud sier om det emnet. Pass på at Ming vet Gud elsker ham også. Når han forstår det, så vil han kanskje ha lyst til å høre mer.”

Hva med deg?

Synes du det er helt i orden at andre tror på andre religioner? Mange i dag sier at det er mange veier til Gud, og Jesus er bre en av dem. Vi kaller dette “den økumeniske bevegelse” når folk som tror på Allah, Budda, Maria og mange andre guder eller halv-guder er samlet under et tak. Men kristendommen avviser alle andre religioner da Jesus sa at det er bare gjennom Ham at vi kan komme til himmelen.

Jesus sier til ham: “Jeg er veien, sannheten og livet. Ingen kommer til Faderen uten gjennom meg.”

Johannes 14:6

Dagens nøkkelord: VIS KJÆRLIGHET FØR TOLERANSE

18 FEBRUAR

Txt: Titus 2:6-8

VANLIG HØFLIGHET

Minibussen til herr Bjørneby var fullastet med barn – hans egne barn og flere av vennene deres. De var på vei til Bibel Klubben, og støynivået var som vanligvis veldig høyt. Herr Bjørneby hørte på masingen tålmodig til de kom til en vei med veiarbeide. “Okay alle sammen,” sa han. “Jeg må be dere roe dere ned de neste få kilometrene og være stille. Veien er under ombygging her, og jeg må konsentrere meg om kjøringen.”

“Faren din sier det hver eneste uke,” hvisket Mona til Jan.

“Vel, det er ikke så lett å kjøre igjennom her,” forsvarte Jan faren sin.

I en stund var barna stille. Så begynte en av guttene å lekent slå til en annen gutt. Etter en liten stund fløy en bok igjennom luften og traff herr Bjørneby i nakken. Han dro hardt i rattet, og minibussen svingte vilt mot den møtende trafikken. “Se opp!” ropte noen.

Herr Bjørneby grep fatt i rattet og fikk stoppet minibussen ved siden av veien. “Takk Gud!” pustet han. Så snudde han seg og snakket alvorlig med guttene om hvor viktig det var å sitte stille.

Når de kom frem til Bibel Klubben fortalte de læreren sin om hva som hadde skjedd. Fru Gundersen ristet på hodet. “Å kjøre en minibuss full av gutter og jenter er et stort ansvar,” sa hun. “Herr Bjørneby godtar det som en del av tjenesten hans – en måte å tjene Gud. Dere kan hjelpe ham med å ta del i tjenesten hans.”

“Kan vi?” spurte en av jentene. “Hvordan da?”

“Ved å sitte stille,” sa fru Gundersen. “Når apostelen Paulus skrev til Titus, sa han at en av kjennetegnene på en person som modnes er edruelighet, eller selvkontroll. I deres situasjon innebærer dette å snakke stille og ikke sloss eller skrike når herr Bjørneby kjører. Hvorfor hjelper dere ikke ham i hans tjeneste ved å vise selvkontroll og være stille?”

Hva med deg?

Kjører du på skolebuss? Kjører foreldrene dine eller foreldrene til vennene dine deg til forskjellige steder? Hvorda oppfører du deg? Viser du selvkontroll? Det er vanskelig å kjøre når barn bråker. Når du er på en buss eller i en bil bør du vise hensyn og snakke lavt. Kanskje du kan oppfordre andre som sitter på å vise selvkontroll også.

Vis søskenkjærlighet, vær ømhjertet og vennlige

1 Peter 3:8

Dagens nøkkelord: VÆR ALLTID EN OMSORGSFULL PASSASJER

19 FEBRUAR

Txt: Johannes 13:12-17

AKKURAT SOM PAPPA

Berit lo da hun så lillebroren hennes Sverre leke i stuen. Han hadde klatret opp på farens favorittstol og lot som om han leste avisen. Mens han krysset beina og forsøkte å nå fotskammelen ropte han: “Se på meg! Jeg er akkurat som pappa!”

Berit kunne ikke motstå å gi Sverre en stor klem. “Vent her slik at vi kan vise mor hvor stor gutt du er!” sa hun.

Da Berit hadde returnert til stuen sammen med moren hadde Sverre lagt ned avisen på fanget og latet som om han sov. Han lente til og med bakover med hendene bak hodet – akkurat som faren pleide å gjøre når han var ferdig med å lese avisen. “Er han ikke søt, mor?” hvisket Berit leende. “Han forsøker å være helt lik far.”

Mor nikket. “Det er slik barn lærer,” sa hun med et smil. “De imiterer folk de ser.”

“Pleide jeg å gjøre det?” lurte Berit.

“Jada,” svarte mor. “Du pleide å late som om du laget middag. Du ville hente kjeler og kasseroller ut av skapet og fortelle meg at du laget ‘potemos’!”

Berit lo. “Det høres ut som meg,” sa hun. “Jeg liker fremdeles å lage potetmos.”

“Jeg kom på en viktig leksjon fra Bibelen,” fortsatte mor. ” Barn imiterer foreldre og andre voksne, og Gud sier at kristne skulle imitere Jesus.”

“Men vi kan ikke se Jesus, så hvordan kan vi imitere…” begynte Berit. “Å, vent litt! Vi har Bibelen! Den forteller oss om hvordan han levde!”

“Ja,” samstemte mor. “Det er en grunn til at vi leser Bibelen. Den forteller oss hvordan Jesus forholdt seg til andre mennesker. Vi lærer noe om Hans forhold til Gud Faderen. Vi ser kjennemerker på personligheten Hans og hvordan Han oppførte seg i forskjellige situasjoner. Når vi studerer livet Hans, kan vi lære å leve slik Han gjorde!”

Hva med deg?

Hvem imiterer du? Lærer du å imitere Jesus? For å finne ut hvordan Han ville oppføre seg og hva Han ville si, så må du studere Guds ord – Bibelen. Så kan du forsøke å tenke deg hva Jesus ville ha gjort dersom Han var i dine sko. Imiter Ham!

Bli derfor Guds etterfølgere, som Hans kjære barn

Efeserne 5:1

Dagens nøkkelord: IMITER JESUS

20 FEBRUAR

Txt: Lukas 14:7-11

DU FØRST

“Den skal jeg ha!” sa Morten mens han tok det største pizza stykket. Merete, søsteren hans, skulte på ham. “Du tar alltid det største stykket til deg selv,” mumlet hun.

Broren deres, Johnny, kom også inn. “Ja!” sa han. “Kan du ikke tenke på andre enn deg selv?” Morten bare skulte på Johnny, så gikk han ut for å leke.

Etter middag kom noen barn bort for å leke i bakgården. Mortens stemme kunne høres over alle de andre. “Meg først!” ropte han når en ny lek skulle starte. Merete og Johnny var flaue og skammet seg over broren sin. “Vi må gjøre noe med ham!” bestemte Merete. Så kom de opp med en plan.

Etter å ha hørt Morten si “meg først” flere ganger neste dag, så satte Merete og Johnny i gang planen deres. Når Morten kom inn fra å ha lekt, så var de klare. Et fat med tre skinnende, røde epler stod på boret.

“Nam!” utbrøt Morten. “Jeg vil velge først!” Han grep det største eplet, og Merete og Johnny tok de to mindre eplene. Morten tok eplet opp til munnen, så tok han det vekk og så mistenksomt på det. “Idioter!” spyttet han ut. “Dere lurte meg! Dere har servert meg et fat med voksepler!”

“Kanskje du lurte deg selv,” sa Johnny mens han bet inn i eplet sitt. “Åh… dette eplet er søtt og saftig. Hvordan er ditt, Merete?”

“Herlig!” slo Merete fast. Hun så på Morten. “Dersom du ikke hadde vært så grådig og tatt det største eplet selv, så kunne du ha spist et av disse eplene. ” Morten skulte på henne og gikk ut av rommet. “Tror du han har lært noe fra dette?” spurte Merete.

“Det håper jeg,” sa Johnny. “_Jeg går ut ifra at det vil tiden vise. Vi får bare vente og se.”

Hva med deg?

Er du villig til å la andre gå først? Er du villig til å la andre få det som er størst eller best? I dagens skriftsted advarer Gud oss om å “opphøye” oss selv – å tro at du er best og setter deg selv først. Han sier at måten å være først på, er å være alles tjener. Så sett Gud først i livet ditt, så gjør du “du først”, ikke “jeg først” til ditt motto.

Hvis noen vil være den første, skal han være den siste av alle og alles tjener

Markus 9:35

Dagens nøkkelord: LA ANDRE VÆRE FØRST

21 FEBRUAR

Txt: Salme 119:97-103

OMSORG ETTERLYSES

“Se hva bestemor ga meg,” sa Kristine da hun kom hjem etter å ha tilbrakt en ettermiddag med bestemoren hennes. Hun iste moren en plante. “Bestemor sier den vil få blomster,” la Kristine til. “Jeg skal ha den på rommet mitt og ta vare på den selv.” Så gjorde hun plass for den på kommoden hennes.

Av og til sjekket Kristine om det var kommet knopper på planten hennes, men der var bare stilker og blader – og det så ut som om de begynte å bli brune. “Hvordan går det med planten din?” spurte bestemoren da hun kom på besøk en dag. “Er det kommet knopper på den?”

“Vel, jeg…” Kristine nølte. “Jeg glemmer den av og til, men jeg gjør opp for det senere. Vil du se den?”

Bestemor fulgte etter Kristine inn på rommet hennes for å se den. “Kjære vene!” utbrøt bestemor. “Denne stakkars blomsten drukner i vann!”

Kristine trakk på skuldrene. “Jeg glemte å vanne den, så jeg gir den bare dobbelt så mye når jeg husker det – som i dag,” forklarte hun, “men det ser ikke ut til å hjelpe.”

Bestemor ristet på hodet. “Kristine, hvordan ville du like det dersom din mor glemte å lage middag i tre dager, og så når hun husket det så fikk hun deg til å spise alle måltidene hun hadde glemt?`” spurte hun

Kristine lo. “Jeg ville ikke like det i det hele tatt!” sa hun. “Jeg ville sultet de dagene hun glemte det, så ville jeg ha blitt for mett når hun husket på det igjen.”

“Planten din liker ikke slik behandling heller,” sa bestemor. “Du må vanne den regelmessig.” Da de snudde for å forlate rommet la bestemor merke til Bibelen på Kristines pult. “Jeg ser du har Bibelen hendig,” sa hun blidt.

Kristine nikket og plukket den opp. “Det er en ting jeg ikke har glemt, bestemor,” sa hun. “Når du ga den til meg, så sa du at jeg burde lese den hver eneste dag, og det har jeg gjort.”

Bestemor smilte. “Bra!” sa hun. “Det er den beste boken i hele varden – full av åndelig mat for deg, og jeg er glad at du får regelmessige måltider fra den.”

Hva med deg?

Leser du Bibelen din hver eneste dag? Eller glemmer du av og til – eller lar vær på lese selv om du husker det? F0rsøker du å ta igjen det forsømte ved å lese fortere eller lese mye på en gang? Det fungerer ikke bra. Bibelen gir deg åndelig mat. Dersom du ønsker å vokse i kristenlivet ditt, så sett opp en leseplan for Bibel-lesning. Les den, mediter på den, og gjør det den sier.

Jeg har ikke forlatt budene som ble talt ved Hans lepper. Ordene fra Hans munn har jeg tatt vare på framfor min egen lov.

Job 23:12

Dagens nøkkelord: LES GUDS ORD REGELMESSIG

22 FEBRUAR

Txt: Salme 33:13-15, 20-22

UTSIKT FRA TOPPEN

“Wow! Du kan virkelig se langt herfra!” utbrøt Brigitte når hun endelig nådde toppen av en bratt, steinete bakketopp. Hun smilte til Anita, kusinen hennes. “Du kan nesten se hele gården til din far – og til og med noen av naboene sine jorder.”

Anita nikket og pekte mot dalen nedenfor. “Se på Bjørn,” sa hun. “Han har neste fått kuene helt bort til innhegningen.” Når hun så nedover kunne Brigitte se Anitas bror som pilte rundt bak kuene mens han drev dem mot porten.

Brigitte la merke til en hund som løp mot dyrene, og hun hørte Anita gispe. “Laffen har kommet seg ut!” utbrøt Anita. “Han løper rett mot kyrene!” Anita og Brigitte vinket og ropte i et forsøk på å få Bjørns oppmerksomhet, men det så ikke ut som om han hverken så eller hørte dem. Når Laffen kom til kyrene, så bjeffet han høylydt og spredte kyrene. Bjørn måtte samle dem inn igjen på ny.

Når jentene kom tilbake ned fra bakketoppen hadde Bjørn gjort seg ferdig med arbeidsoppgavene sine, og middagen var klar. “Brigitte og jeg var helt oppe på bakketoppen, og vi kunne se hele gården,” fortalte Anita broren sin da de satte seg ned ved bordet. “Vi så Laffen komme også. Vi ropte og vinket, men vi var for langt vekke for at du kunne oppdage oss.”

Bjørn sukket. “Jeg så dere faktisk. Jeg visste dere forsøkte å fortelle meg noe,” innrømmet han, “men jeg tenkte at dersom jeg tok oppmerksomheten vekk fra kyrene, så ville de spre seg igjen. vet jeg at dere forsøkte å spare meg for masse ekstraarbeid.”

Far smilte. “Det er en kjempegod illustrasjon på hvordan Gud ser hele livene våre akkurat som jentene kunne se hele gården,” utbrøt han. “Når triste ting skjer blir vi ofte minnet på at Gud bryr seg om oss og vet hva som er best for oss. Han vet hva som kommer til å skje, og vi burde stole på Ham. Men jeg er redd vi ofte glemmer at vi må stole på Ham på vanlige dager også.”

“Stole på Ham på vanlige dager?” spurte Bjørn. “Hva mener du?”

“Vel… for eksempel kan vi være redd for å vitne til noen og å stå for det vi tror på, fordi vi tror vi vil bli latterliggjort,” sa far. “Gud vet hva som kommer til å skje, og vi burde stole på Ham og gjøre det vi vet at vi burde gjøre.”

Anita nikket. “Hei… hva om vi tror at å studere ikke vil hjelpe oss, så gidder vi ikke å gjøre det? Vi burde stole på Gud at Han vil hjelpe oss når vi studerer, ikke sant?”

“Helt riktig!” Far nikket. “Han vet hva som vil skje når vi adlyder Ham. Det er en god grunn til å høre etter på hva Han forteller oss, og stole nok på Ham til å gjøre det Han leder oss til å gjøre, ikke sant?”

Hva med deg? 

Ber du om Guds hjelp når du møter vanskeligheter i livet ditt? Ber du ham om hjelp på vanlige dager også? Ofte kommer vi til Gud i bønn for å få styrke til å møte de store stormene i livene våre. Vi trenger Gud i hverdagene også. Vi må stole på Ham som vet hva morgendagen bringer og som vet hva som er best for oss. Han ønsker at vi skal få alt det gode Han har planlagt for oss.

Overgi din vei til Herren, så skal Han gi deg etter ditt hjertes ønsker

Salme 37:5

Dagens nøkkelord: STOL PÅ GUD ALLE DAGER

23 FEBRUAR

Txt: Lukas 9:57-62

IKKE SE DEG TILBAKE

“Hva er det du gjør, herr Wang?” spurte Svein da han så naboen hans – som også var søndagsskolelærerinnen hans – hente frem noen redskaper.

“Jeg skal forsøke å bruke denne tilleren for å få vekk litt ugress,” sa herr Wang. “Har du lyst til å hjelpe?”

“Jada,” svarte Svein. Han likt herr Wang godt.

Herr Wang startet tilleren og viste Svein hvordan den virket. “Start her, og hold øynene dine på plassen mellom plantene. Følg radene rett ned,” sa herr Wang og pekte ned til motsatt side av hagen. “Når du kommer tilbake denne veie, kan du ta neste rad.”

Svein begynte ivrig, og håpet at han ville gjøre en god jobb. Selvtilliten bygget seg opp ettersom ugresset i rad etter rad forsvant. Han var nesten helt ferdig da han hørte noen rope navnet hans. Han snudde hodet sitt og så fru Wang med et stort glass saft. “Slå den av og ta deg en pause,” ropte hun. Svein slo av maskinen med et stort smil. Til sin store skrekk så han at når han hadde sett bak seg, hadde han gjort en stor sving og tatt med seg noen av hageblomstene.

Herr Wang så hva som hadde skjedd også. “Det er helt i orden, Svein!” sa han. “Det er ikke så mye skade – du gjorde en kjempefin jobb med resten. Kom å ha litt saft, så kan du gjøre ferdig den siste raden!”

Mens de satt under et tre med saften sin, nevnte Svein et problem han hadde med noen av de gamle vennene hans. “De er etter meg hele tiden for å få meg til å gjøre ting som jeg pleide å gjøre før jeg ble en kristen. Jeg vet at det ville få meg i trøbbel, men… av og til ser det ut som at det er gøy,” tilstod han.

Herr Wang myste ut over hagen. “Når du så deg tilbake da du jobbet i hagen, så lagde det problemer i en av radene,” sa han. “Når du ser tilbake på din tidligere livsstil, kan det lage problemer i livet ditt. Av og til må vi bryte av gamle vennskap for å tjene Gud – spesielt dersom de vennene får oss tiol å gjøre ting som er feil. Istedenfor å se bakover på dem, så bør du se fremover på Jesus og Guds ord for å vise deg hvor du skal gå.”

Hva med deg?

Hvor har du øynene dine? Vil vennene dine at du gjør ting som ikke ville ære Gud? Ser det gamle livet ditt gøy ut? Be Gud hjelpe deg å se fremover – for å bestemme hva Han ønsker at du gjør – istedenfor å se tilbake. Det kan kanskje være nødvendig å erstatte gamle vennskap med nye. For å få nære venner vil det være bra å velge noen som også er kristne.

Ingen som legger sin hånd på plogen og ser seg tilbake, er skikket for Guds rike!

Lukas 9:62

Dagens nøkkelord: IKKE “SE BAKOVER” PÅ GAMLE GLEDER

24 FEBRUAR

Txt: Matteus 18:21-35

EN REN DRAKT

David samlet inn de skitne klærne hans i kleskurven og bar dem ned til vaskerommet hvor moren helte opp vaskepulver i vaskemaskinen. “Fotballdrakten min er her, mamma!” sa han. “Den ble ganske skitten siste kampen.” David lo og la til “Men det var verdt det! Vi vant kampen! Men nå trnger jeg den til kampen i morgen!”

Mor smilte. “Det er ikke noe problem,” sa hun. “Den skal være klar!”

Etter kampen neste dag kom David inn i bilen med et surt uttrykk i ansiktet og smalt døren igjen. “Hei, David! Hvorfor er du så sinna?” spurte mor.

“Pappa lovet han skulle komme og se meg spille denne gangen,” mumlet David mens han kastet leggbeskytterne på gulvet. “Han lovet! Han har ikke kommet til en eneste kamp etter skilsmissen. Det er urettferdig!”

Mor sukket. “Kjære deg. Jeg vet det er vanskelig å tilgi din far,” sa hun. “Det er vanskelig for meg å tilgi også, men jeg forsøker å huske på det bibelverset hvor det står at vi skal tilgi sytti ganger syv ganger. Det er masse tilgivelse.”

“Jeg er sikker på at jeg har tilgitt ham så mange ganger allerede!” sa David surt.

“Jeg vet det virker slik, David,” sa mor lavt, “men det verset snakker ikke om et bestemt nummer. Det betyr at vi skulle tilgi hver eneste gang vi har blitt behandlet galt.” Etter en liten pause fortsatte mor. “Det er… vel, som fotballdrakten din. Jeg vasket den for deg i går, og nå er den skitten igjen.”

“Jeg blir alltid skitten når jeg spiller fotball,” mumlet David. “Hva har det med pappa å gjøre?”

“Selv om jeg vet at du kommer til å bli skitten igjen, få fortsetter jeg å vaske den, ikke sant?” spurte mor. “Jeg vasker den hver gang den trenger å vaskes. Slik er det med tilgivelse også.”

David sukket. “Jeg… jeg tror jeg forstår det,” sa han. “Jeg antar det betyr at jeg må fortsette å tilgi pappa selv om det gjør vondt.”

Mor nikket. “Det er aldri lett,” sa hun, “men Gud velsigner og trøster når vi gir Ham ære ved å adlyde Hans lover og tilgir akkurat som Han gjør.”

Hva med deg?

Har du funnet det vanskelig å tilgi noen som har gjort noe galt mot deg? Det er helt naturlig. Selv om det er vanskelig å tilgi de som har såret oss, så ønsker Jesus at vi gjør det likevel. Dersom du er en kristen, vil Gud gi deg mot og styrke til å adlyde Hans bud om tilgivelse.

Slik som Kristus tilga dere, slik skal også dere gjøre

Kolosserne 3:13

Dagens nøkkelord: TILGI ANDRE

25 FEBRUAR

Txt: Apostlenes gjerninger 24:24-27

DUMME VALG

“Kom igjen, Dan,” ropte onkel Petter, “la oss ta en tur.”

“Okay,” samstemte Dan. “Jeg liker virkelig den nye bilen din.”

Da Dan strakte seg etter bilbeltet snudde onkel Petter seg mot ham. “Du trenger ikke feste dem,” sa han og lo. “Vi skal bare en liten tur.”

Men Dan tok beltet på likevel. “På skolen lærer vi at bilbelter redder liv,” sa han.

Onkel Petter tok frem en pakke sigaretter. “Jeg antar du kommer til å fortelle meg at røyking er skadelig for helsen også,” sa han.

Dan smilte. “Som de sier, ‘Dersom hatten passer, så ta den på.’ Det høres fornuftig ut.”

Onkel Petter snudde seg og gliste til gutten. “Du høres mer og mer ut som din far,” bjeffet han.

“Vel, onkel Petter, du vet at du burde bruke bilbelter, og du vet at røyking ikke er bra for deg,” svarte Dan, “så hvordan har det seg at du ignorerer advarslene om de tingene?”

Dans onkel var stille et lite øyeblikk. “Sannheten er,” sa han til slutt, “at jeg ikke har en grunn. Dersom din far var her, så ville han også ha spurt meg hvorfor jeg ikke har blitt en kristen, siden livet er utrygt og en kan dø når som helst.” Han snudde og så på Dan. “Og,” la han til, “så ville han spørre deg det samme spørsmålet! Ser du – på mange måter er du helt lik meg!”

Dan hadde ikke noe svar til ham, men han tenkte lenge på hva onkelen hadde sagt etter at de var kommet hjem igjen. Onkel Petter visste de var dumt å ikke ha på seg bilbelte, likevel var det sjelden han brukte dem. Han visste at røyking kunne forårsake kreft, likevel fortsatte han å røyke. Verst av alt var at både onkel Petter og Dan visste at de ville gå fortapt i all evighet dersom de ikke tok imot Jesus som Frelser, likevel hadde ingen av dem tenkt noe særlig på det.

Jeg skal ikke være som onkel Petter lengre – i alle fall ikke når det gjelder dette, bestemte Dan plutselig. Han hoppet opp og gikk til faren hans slik at han kunne forklare nok en gang hva det betydde å stole på Jesus.

Hva med deg?

Ignorerer du advarsler om helsen din? Det er farlig – men det er enda farligere å ikke ta vare på din åndelige helse. Ikke vær som Felix i dagens skriftsted og tenk at du kan vente til en mer passende stund. Det kan godt være at den stunden aldri kommer. Bibelen sier at du er en synder og trenger Jesus som Frelser. Ikke vent! Ta imot Ham i dag!

Se, nå er det den velbehagelige tid. Se, nå er frelsens dag.

2 Kortinterne 6:2

Dagens nøkkelord: IKKE UTSETT FRELSEN

26 FEBRUAR

Txt: 3 Johannes 5-8

VELKOMMEN TIL ROMMET MITT

“Jeg fortalte pastor Bårdsen at vi vil gjerne ha Wormnes familien på besøk hos oss,” sa mor på vei hjem fra kirken.

“Det er både gode og dårlige nyheter,” kommenterte Siri. “Det er gode nyheter fordi det er gøy å snakke med misjonærer, men det er dårlige nyheter fordi jeg må rydde rommet mitt.”

“Og det vil ta laaaaaang tid,” ertet broren Kristoffer. Siris rom ble brukt til gjesterom hver gang familien hadde gjester som skulle overnatte.

Uken etterpå arbeidet Siri veldig hardt med å få rommet sitt klart. Etter skoletid hver eneste dag brukte hun litt tid på å rydde i klesskapet, komodeskuffene og pulten hennes. På lørdag morgen hjalp mor henne med å legge på rene sengeklær og å vaske vinduene. “Kan du komme på en liten ting vi kan gjøre for å gjøre gjestene komfotable?” spurte mor.

“Mmmm… blomster!” utbrøt Siri, så gikk hun ut og plukket en bukett. Hun satte også frem stearinlys for gjestene og brukte tusjene hennes til å lage et “velkommen til hjemmet vårt” skilt. “Rommet mitt er klart!” erklærte hun blidt.

Like etter middag ankom familien Wormnes, og de tilbrakte tre netter i Siri sitt hjem. Hun likte å snakke med dem- og etter at de var dratt fant hun at de hadde etterlatt seg noe spesielt. På sengen hennes var en lapp med navnet hennes på. “Tusen takk for gjestfriheten din,” leste hun. “Det er en god vane å lære tidlig i livet, og du har en spesiell gave for å få gjester til å føle seg velkommen. Gud velsigne deg!” Der var også et nydelig halskjede som var blitt laget i Afrika.

“Kult! Neste gang skal jeg se om de kan bo på mitt rom,” ertet broren hennes.

Siri smilte til ham. “Jeg tror ikke dette halskjedet ville se så bra ut på deg,” slo hun fast. “Det var gøy å ha dem her. Det var verdt alt arbeidet, til og med uten halskjedet.”

Hva med deg?

Utfører du ekstra arbeid når foreldrene dine ber folk på besøk med en positiv innstilling? Neste gang dere får besøk, så husk at Gud ønsker at du skal ønske gjestene velkommen og føle seg komfortable. Vis Guds kjærlighet ved å forberede til ankomsten deres og å møte behovene deres når det er mulig.

Del ut ettersom de hellige trenger, legg vinn på gjestfrihet!

Romerne 12:13

Dagens nøkkelord: VIS GJESTFRIHET

27 FEBRUAR

Txt: Jesaja 43:10-13

EKTE VARE

“Se på dette!” Isak holdt avisen foran morens ansikt. Hun rygget litt bakover noen tommer ofg så overskriften: “Tusener deltar på møte for en selv-erklært Kristus.” Isak fortsatte. “Hvordan kan noen tro på det?” spurte han. “Alle vet at Jesus er den eneste Frelseren.”

Moren strakte seg etter genseren hennes ettersom de gjorde seg klare til å dra til supermarkedet. “Nei, Isak,” sa hun. “Mange mennesker har ingen ide om hvem Jesus er.”

Første stopp var ved banken. Da de stod i køen hørte de en samtale mellom en kasserer og en kunde. “Herr Pedersen, vet du hvor du fikk denne fra?” spurte kassereren da han holdt opp en 200 krone seddel.

“Vel, nei,” svarte herr Pedersen. “I butikken min tar vi imot dem hver dag. Er det noe galt med den?”

“Det tror jeg,” svarte kassereren. “Vi har blitt advart om at falske sedler er i sirkulasjon her i området. Banksjefen må nok sjekke denne.”

Når Isak og moren hans kom opp til skranken spurte Isak kassereren. “Hvordan visste du at det var en falsk seddel?”

Kassereren smilte til ham. “Vel, en del av treningen vår er å studere sedler, og jeg har holdt dem og undersøkt dem i årevis,” sa han. “Når du er så kjent med ekte penger, så er det lettere å oppdage falske penger.”

Når de forlot banken var Isak tankefull når han studerte en pengeseddel. Så knipset han i fingrene. “Jeg har det!” Han snudde seg til moren. “Folk blir lurt av menn som sier de er frelseren fordi de ikke kjenner den virkelige Frelseren.”

“Du har rett!” Mor nikket. “Dersom vi blir godt kjent med den virkelige Frelseren ved å studere Hans ord og snakke med Ham, så er vi mindre utsatt for å bli ledet vill av falske kristuser og falske lærere.”

Isak fortsatte å se på seddelen i hånden hans. Han fikk et glimt i øyet og snudde seg til moren med et smil. “Jeg er sikker på at dersom jeg hadde en femtilapp jeg kunne studere, så ville jeg kunne unngå å noensinne ta imot en falsk en. Kan du hjelpe meg?”

Hva med deg?

Hvor godt kjenner du Jesus? Han er verdens eneste Frelser. Begynn i dag å lær mer om Ham. Les Hans ord. Snakk med Ham. Bli godt kjent med Ham. Da vil du ikke bli så lett lurt av lærere som presenterer falske kristuser – lærere som forteller deg at det er en annen vei til himmelen enn gjennom tro på Jesus Kristus.

Jeg, ja jeg er Herren, foruten meg er det ingen Frelser

Jesaja 43:11

Dagens nøkkelord: BLI KJENT MED FRELSEREN

28 FEBRUAR

Txt: Salme 32:1-5

SKJULTE FEIL

Da Brita og venninnen hennes Sofie gikk gjennom spisestuen pekte Brita på hyllene som hadde morens samling med sjeldne kopper. “Mamma bruker bare disse når hun har besøk,” sa Brita. “Utenom det har ingen lov til å røre dem. Jeg skal vise deg min favoritt kopp.” Hun tok en kopp og holdt den ut til venninnen sin. Men Sofie gikk bakover og ristet på hodet. Brita trodde Sofie ville ta imot koppen, og slapp taket. Den falt ned på bordet, og hanken brakk av. Begge jentene gispet av frykt.

“Jeg… jeg gjorde det ikke,” sa Sofie raskt. “Du tok den opp fra hyllen.”

Brita så på den brukne koppen. “Jeg kan fikse dette!” sa hun. “Pappa har litt lim som han sier virker som ren magi. Jeg kan fikse den nå før mamma kommer hjem.”

Flere dager etterpå hadde Britas mor besøk av en gruppe damer som plala et arrangement på skolen. Brita gjenkjente fru Knutsen, eieren av en antikvarisk butikk. “Du har en vakker samling av kopper,” sa fru Knutsen med et smil. “Jeg er en ekspert på disse koppene.” Hun  undersøkte Britas favoritt kopp – den hun hadde reparert. “Denne er spesiell,” erklærte fru Knutsen, “selv om hanken har blitt limt på.”

“Limt på?” spurte mor.

“Ja, har du ikke lagt merke til det?” Fru Knutsen viste mor en liten sprekk på bunnen av hanken. Brita rødmet og forlot rommet raskt når moren kastet et raskt blikk på henne. Hun vet at jeg gjorde det, tenkte Brita.

Etter at damene hadde gått, snakket Brita og moren om koppen. “Den brukne koppen er ikke et alvorlig problem,” sa mor. “Din ulydighet og forsøket på å dindre det er alvorlig.” Hun holdt opp koppen. “Feilen ved koppen var skult for oss, men ikke fra noen som viste mer om den.” Hun ga koppen til Brita. “Behold den!” sa mor, “og la den alltid minne deg om at selv om du kan skjule synden din fra andre mennesker, så vet Gud alt om det. Det skader forholdet ditt med Ham, og ofte med andre også. Du har bedt om unnskyldning, og jeg tilgir deg. Gud er klar til å tilgi deg ogsp når du angrer og bekjenner synden din.”

Hva med deg?

Har du forsøkt å dekke over synd? Kanskje mor og far eller lærerne dine ikke vet om det gale du har gjort, men du kan ikke skjule noe fra Gud. Han ser alt. Bekjenn synden din og så kan du takke Ham for at Han har tilgitt deg. Gud vil at du skal være ærlig med både Ham og andre mennesker.

Gud, du kjenner min uforstand. Og mine overtredelser er ikke skult for deg.

Salme 69:5

Dagens nøkkelord: SYND KAN IKKE SKJULES

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: