Var Laviatan virkelig?

Bibelen beskriver Leviatan som et sjømonster som raste rundt i oldtidens sjø. Var den virkelig, og dersom den var det, hva var den? Historiske hint hjelper å finne svar til disse spørsmålene.

Den mest komplette beskrivelsen av Leviatan finnes i Job kapittel 41 og inkluderer disse observasjonene: Den bodde i sjøen, men kom av og til på land, hadde en tykk hud dekket av skjell som gjorde at spydene prellet av, var stor og skrekkinngydende, pustet ild, etterlot seg mage døde, hadde en nakke, nese, og en munn med forferdelige tenner. Fra Salme 104 lærer vi at Leviatan lekte seg langs de gamle handelsrutene på sjøen.

Disse historiske hintene fra Bibelen benekter at Leviatan var en mytisk skapning som ble brukt som en metafor. Metaforer kan ikke motstå spyd og skremme livet av dem som ser på det. Faktum er at Leviatan må virkelig ha gjort disse tingene for at Gud skulle kunne med noen som helst fornuft sammenlikne det til sin egen kraft. (Ville Han ha spurt Job om han hadde sett Leviatan dersom Job ikke hadde kunnet se ham?) Å identifisere Leviatan som en mye smugler inn den ødeleggende idéen om at hva som helst i Bibelen kan tolkes som en myte. Men siden Bibelen har vist å være sann gjennom århundrer av gransking og forfølgelse, så må vi anta at Leviatan virkelig har levd.

Noen bibler har nevnt i oversettelses notatene at Leviatan antakelig var en krokodille. Selv om krokodillene har flere fellestrekk med Leviatan, så har de ikke forstyrret handelsrutene til sjøs. pustet ild, eller forårsaket at mange mennesker har omkommet, vært helt umulig å drepe, og ha ugjennomtrengelig skinn.

Siden hverken myte eller krokodille tilfredsstiller Bibelens spesifikke beskrivelse, kan dette være en skapning som nå har blitt utryddet? Vitenskapsmenn som støtter skapelses læren har søkt etter et fossil som kunne passe med beskrivelsene til Leviatan, men uten særlig suksess. Ichthyosauruser liknet delfiner – alt for små for å være Liviatan. Mosasaurer hadde store munner med svære tenner og var 45 fot lange (ca 13,7 meter), men fossilene deres har ikke noen nakke. Og kunne finnene deres ha dradd de stømlinjeformede kroppene deres inn på land slik som Leviatan? Plesiosaurer har kanskje vært store nok, og de hadde nakke og nesebor, men hodene deres ser få liten ut til å skremme slik som Leviatans hode gjorde. Noen foreslår at Leviatan var som super-krokodillen Sarcosuchus. Kanskje det, men mange forblir skeptiske. Kanskje vi ikke har funnet noen fossiler at Leviatan enda?

Likevel er det mulig at en Leviatans bein har vært på utstilling i eldgamle Roma. I boken The Authenticity of the Book of Jonah, forteller historikeren Bill Cooper en fortelling fra Pliny den Eldres Natur historie:

Beina til dette monsteret, som Andromeda skal ha blitt eksponert for, ble brakt hit av Markus Scaurus fra Joppa i Judæa under hans ædeskap og vist i Roma blandt resten av de utrolige tingene som ble utstilt. Monsteret var over førti fot langt, og høyden av ribbena var større enn hos den indiske elefanten, mend ryggraden var 1 – 1/2 fot tykk.

Markus Scaurus transporterte og stilte ut de beina i Romas største teater rundt 64 F.Kr. Cooper forteller også om Plinys notat om et kadaver som hadde strandet som hadde 120 tenner, hver av dem mellom 6 og 9 tommer lange, og Pausanius nevnte “en enorm sjømoster skalle som ble oppbevart ved et hemmelig tilholdssted i Asklepios”. Mange andre fortellinger, samt malerier og utskjæringer inneholder møter med reptile sjømonster.

Hva var Leviatan? Dessverre har vi ingen levende skapninger eller fossiler av noen som likner helt, men hint fra historien støtter riktigheten av Bibelens Leviatan.

Leviatan pustet ild

Job 41:9-12 refererer til Leviatans evne for å puste ild. “Når den nyser, stråler det frem lys” står det i vers 9. “Dens ånde tenner kull i brann, og luer går ut av dens gap” står det i vers 12. Det er fristende å avvise dette, men moderne arter som for eksempel ildfluer, bomardier biller, og elektrisk ål viser liknende, overveldende evner. Forestill deg at alle disse artene ble utryddet i morgen. Hva ville en person i den fjerne fremtid tro om vår beskrivelse av skapninger som kunne skape sitt eget lys, varme og elektisitet?

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: