Ny planet varmere enn de fleste stjernene
Astronomer fra Ohio State University og Vanderbilt University har oppdaget en planet med en overflatetemperatur varmere enn de fleste stjernene. Planeten KELT-9b har en overflatetemperatur på 4,600 K (4,300 grader Celsius; sammenliknet med solens overflate som er 5,722 K; de fleste stjerner er røde dverger med en overflatetemperatur på mindre enn 4,000 K). Planeten må ha en varm og gulaktig glød.
Astronom teamet presenterte resultatet deres i bladet Nature og på American Astronomical Society sitt vårmøte i 2017. De fant at planeten, som er 2,8 ganger større enn Jupiter – men bare halvparten så tett – ville bli konstant bombardert av stjernestråling fra en stjerne i nærheten den lyseblå KELT-9.
Planeten går i bane så nært at året dens er bare 1,5 dager, og den er tidevannslåst til den sentrale stjernen KELT-9, som i det minste beskytter nattsiden fra intens stråling. Men dagsiden er så varm at molekyler som eksempelvis vann, karbondioksid og metan ikke kan formes der – og dersom de kunne formes på nattsiden, ville det antakeligvis bare være midlertidig.
Miljøet på denne planeten er et langt fra de ideelle miljøet Gud har skapt for liv på jorden. Liv som vi kjenner til kan selvsagt ikke eksistere på KELT-9b. Og med en atmosfære konstant sprengt av ultrafiolette stråler på et høyt nivå, så er det veldig usannsynlig å finne noen form for liv der.