12 mai: Vend deg fra det onde

“Vær ikke vis i egne øyne, frykt Herren og vend deg bort fra det onde!”

Salomos ordspråk 3:7

Her er en leksjon for dem som er unge, fra en kjærlig og gudfryktig forelder: tenk ikke for høyt om deg selv; ikke stol på din unge og uerfarne instinkter og følelser; ikke stol på din egen visdom.

Derimot skal vi frykte Herren og vike fra ondskap. Det er kanskje ikke overaskende men forståelig at forfatteren ville pare “frykt Herren” med “vend deg bort fra det onde“. Dersom vi frykter en hellig og god Gud så vil vi definitivt strebe automatisk for å unngå og overvinne synd i livene våre.

Men det er avslørende at forfatteren sammenlikner de unges visdom med å vende seg fra det onde. Istedenfor å være vis i egne øyne, sier han, må du vende deg fra det onde. Det er som om han antar at der vil være en tendens i de unge hjertene til å leke for nært synden. Så han advarer de unge å ikke stole på den bedragerske driften bak følelsene deres, men istedenfor frykte Gud og unngå syndige situasjoner.

Men her er også en leksjon til foreldre. For det første burde du gjenkjenne den samme svakheten og tilbøyeligheten i barnet til å menge seg med synd og anta at det ikke vil forårsake noen skade. Du burde vite bedre, og du burde guide dem i henhold til denne kunnskapen.

Det er også åpenbart din oppgave som foreldre å lære opp barna dine til å (1) frykte Gud, og (2) unngå synd. Dersom du neglisjerer disse oppgavene, så følger du definitivt ikke den bibelske modellen. Du kan ikke forvente at de skal klare dette på egen hånd.

Barn; frykt Herren og vik fra det onde; foreldre: lær barna dine det samme.


 

Advertisement
%d bloggers like this: